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If updates of canned software included in a maintenance agreement consist solely 
of software distributed under open-source license provisions at no charge, then, 
even if the software is not separately itemized on the invoice, no Retailers’ 
Occupation Tax or Use Tax is owed because the taxable base is zero. (86 Ill. Adm. 
Code 130.1935(b). (This is a GIL). 

 
April 15, 2025 
 
NAME 
COMPANY 
ADDRESS 
EMAIL 
 
Dear NAME: 
 

This letter is in response to your letter dated January 23, 2025, in which you requested 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings 
(“PLRs”) are issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning 
the application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the 
Department, but only as to the taxpayer who is the subject of the request for ruling and only 
to the extent the facts recited in the PLR are correct and complete.  Persons seeking PLRs 
must comply with the procedures for PLRs found in the Department’s regulations at 2 Ill. 
Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter (“GIL”) is to direct 
taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the topic 
about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
https://tax.illinois.gov/ to review regulations, letter rulings and other types of information 
relevant to your inquiry.   

 
In your letter you have stated and made inquiry as follows: 
 
I am writing to request a private letter ruling (PLR) from the Illinois Department 
of Revenue (IDOR) under Illinois tax law regarding the application of Sales and 
Use Tax to fees for maintenance services on open-source software.  

 
We seek this ruling to ensure that we are following compliance with Illinois tax 
laws and to clarify the correct tax treatment of the described activities. We 
believe the requested ruling is necessary due to the complexities or 
ambiguities involved in the application of Illinois tax law to our situation.  

 
Below, I have provided all the required information as outlined in your 
guidelines for submitting a request for a private letter ruling.  

https://tax.illinois.gov/
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Statement of Facts and Other Pertinent Information  
Interested Parties:  

 
The parties involved in this request are as follows: 

 
• COMPANY: COMPANY (COMPANY) is a STATE limited liability 

company with an office location at ADDRESS. It is primarily engaged in 
the publishing of online coupons and discount offers on its website 
located at WEBSITE. 

• COMPANY1: COMPANY1 (COMPANY1) is a STATE limited liability 
company with an office address of ADDRESS1. As shown on their 
website, COMPANY1 is an open source database software support 
and consulting services company that helps make databases and 
applications run better. 

 
Description of the Transaction:  
 
In January 20XX, COMPANY engaged COMPANY1 to perform software 
maintenance services such as project consulting, performance monitoring, 
technical support, bug fixes, software updates, and database architecture. As 
noted in section 5 of the MSA, COMPANY1 provides services solely with the 
respect of open-source software. All related software noted in the SOW is and 
always has been free of charge and available on public repository. This 
includes PostgresSQL, MySQL, MongoDB, and COMPANY1 Monitoring and 
Management. Since the software is free of charge, COMPANY has never 
purchased software from COMPANY1, only maintenance and support 
services.  
 
With that engagement, a Statement of Work was made effective to perform 
these services. After the duration of the initial Statement of Work expired, 
COMPANY entered into another Statement of Work for the same services in 
November of 20XX. Upon expiration of that Statement of Work period, a new 
Statement of Work was agreed to again for the same services in November 
20XX. Upon viewing the invoice for this statement of work, COMPANY1 
charged COMPANY a 6.25% tax on the service fees. This was the first invoice 
that COMPANY1 had sent to COMPANY which included this tax. Upon 
inquiring about this, COMPANY1 responded and said this tax was for the 
application of Illinois Sales and Use tax since they registered to collect this tax 
in 20XX.  
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According to section 11 of the MSA between COMPANY and COMPANY1, the 
Customer agrees to pay any and all taxes arising from the agreement. That 
said, COMPANY questioned COMPANY1's stance that the tax is appropriately 
being applied. COMPANY1 responded with their reasoning (detailed below 
under 'Authorities Contrary to Taxpayers View'), but also suggested we submit 
for a private letter ruling on whether the tax should be applied. A private letter 
ruling was also suggested by a representative from the IDOR Taxpayer 
Assistance Support Team. 
  
Analysis of Material Facts to the Issues:  
 
Database software, patches, and updates are being provided by COMPANY1 
through their maintenance and support services. However, this software is all 
open-source, meaning it is free of charge and found on public repository. This 
is clearly stated in the MSA and SOW. Thus, no tangible value is being added 
and the service fees are solely for the maintenance and support services on 
the software.  
 
Relevant Contracts, Licenses, Agreements, or Other Documents:  
 
Attached are the following documents that are pertinent to this request: 

 
• COMPANY1 Master Services Agreement: This is the Master Services 

Agreement (MSA) between COMPANY and COMPANY1 made effective 
January 29th,  20XX. The Statement of Work attached to this agreement 
does not represent the fees in question. 

• COMPANY1 Statement of Work: This is the Statement of Work (SOW) 
showing the services fees in question made effective on November 
6th, 20XX. 

• COMPANY1 Invoice: This is the invoice COMPANY1 sent to COMPANY 
dated October 29th, 20XX showing the total services fees and tax 
charged (6.25% of total fee). 

 
Tax Period at Issue and Pending Audit or Litigation 

 
 This request pertains to the following tax period(s): 
 

• Tax Period: The Statement of Work service period takes place from 
November 5th 20XX to February 5th, 20XX. The service fees were 
invoiced on October 29th, 20XX. 
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• Audit or Litigation Status: To the best of our knowledge, there is no 
pending audit or litigation related to this issue for the specified tax 
period. 

 
Prior Rulings on the Same or Similar Issue  
 
To the best of our knowledge, COMPANY has not previously submitted the 
same or similar issue to the Illinois Department of Revenue. Additionally, the 
Department has not issued any ruling on this issue for COMPANY1 or any 
predecessor.  
 
Authorities Supporting the Taxpayer's View  
 
We believe that the Illinois tax laws, regulations, and administrative rulings 
support the following conclusion:  
 
Authority 1: According to 86 Ill. Adm. Code 140.301, "As part of a retail sale, 
charges for maintenance agreements or warranty contracts are taxable if they 
are included in the selling price of the tangible personal property but are not 
taxable if they are sold separately.  
 
The seller of maintenance agreements and warranty contracts does incur use 
tax liability on the seller's cost price of any tangible personal property 
transferred incident to the maintenance agreement."  
 
Per 86 Ill. Adm. Code Part 140, "Illinois does not tax sales of service."  
 
Since the property pertaining to the agreement is strictly open-source 
software and free of charge, no tangible personal property is being transferred 
incident to the maintenance agreement. The only value added is a sale of 
service, which is not taxable.  
 
Authority 2: While there are factual differences to the circumstances 
involving our ruling, the General Information Letter, ST 24-0017-GIL 
04/04/2024 COMPUTER SOFTWARE, speaks to open-source software by 
stating the following, "A fee charged by a company for the services in the form 
of a subscription that provides customers with support, access to the 
software, software maintenance in the form of security updates, fixes, 
functionality enhancements, upgrades to the software, access to services 
such as its support knowledge base, product usage documentation, and 
account management tools is not subject to Retailers' Occupation Tax or 
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Service Occupation Tax, as long as any additional software provided pursuant 
to the subscription is distributed under open source license provisions and is 
provided at no charge."  
 
We conclude that, based on these authorities, the fees charged to COMPANY 
are not subject to tax as open-source software is free of charge and no 
tangible property is being transferred as a result of the maintenance services. 
Maintenance services alone are not taxable.  
 
Authorities Contrary to the Taxpayer's View  
 
COMPANY1's analysis and stance to charge the tax is based on the following 
statement from their tax advisory, "COMPANY1 transfers open-source 
software, not modified for customer need, to its customer's servers to be used 
indefinitely and provides support services which are not separately stated. In 
Illinois, sales tax applies to the transfer of canned software regardless of the 
method it is transferred. 86 Ill. Adm. Code § 130.1935(a). Illinois does not give 
any different consideration to open-source software. Sales tax applies to the 
entire charge made to the customer, including charges for updates. 86 Ill. 
Adm. Code § 130.1935(b). Further, sales tax applies to charges for training, 
installation, and consultation when they are not separately stated charges. 86 
Ill. Adm. Code § 130.1935(b). As such, we maintain that the services 
purchased are taxable and we request payment for the balance due."  
 
Request for Deletion of Trade Secret Information  
 
No trade secret information is provided in this letter. Outside of the names of 
the interested parties, all information pertaining to this ruling can be 
disclosed.  
 
Additional Documentation  
 
If necessary, we are happy to provide any additional documents or 
information to assist in your review. Please let us know if you require any 
further clarification or supporting materials.  
 
We appreciate your attention to this matter and look forward to receiving the 
Illinois Department of Revenue's guidance on this issue. Should you have any 
questions, or if you require further information, please do not hesitate to 
contact me at PHONE or EMAIL.  
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Thank you for your time and consideration. 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

The Department’s regulation “Public Information, Rulemaking and Organization” 
provides that “[w]hether to issue a private letter ruling in response to a letter ruling request 
is within the discretion of the Department. The Department will respond to all requests for 
private letter rulings either by issuance of a ruling or by a letter explaining that the request 
for ruling will not be honored.” 2 Ill. Adm. Code 1200.110(a)(4). The Department recently met 
and determined that it would decline to issue a Private Letter Ruling in response to your 
request. We hope, however, the following General Information Letter will be helpful in 
addressing your questions. 
 
Retailers’ Occupation Tax and Use Tax  
 
 The Illinois Retailers’ Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this 
State in the business of selling tangible personal property to purchasers for use or 
consumption.  See 35 ILCS 120/2; 86 Ill. Adm. Code 130.101.  In Illinois, Use Tax is imposed 
on the privilege of using, in this State, any kind of tangible personal property that is 
purchased anywhere at retail from a retailer.  See 35 ILCS 105/3; 86 Ill. Adm. Code 150.101.  
These taxes comprise what is commonly known as “sales” tax in Illinois.  If the purchases 
occur in Illinois, the purchasers must pay the Use Tax to the retailer at the time of purchase.  
The retailers are then allowed to retain the amount of Use Tax paid to reimburse themselves 
for their Retailers’ Occupation Tax liability incurred on those sales.  If the purchases occur 
outside Illinois, purchasers must self-assess their Use Tax liability and remit it directly to the 
Department.  
 
Computer Software  
 
 “‘Computer software’ means a set of statements, data, or instructions to be used 
directly or indirectly in a computer in order to bring about a certain result in any form in which 
those statements, data, or instructions may be embodied, transmitted, or fixed, by any 
method now known or hereafter developed, regardless of whether the statements, data, or 
instructions are capable of being perceived by or communicated to humans, and includes 
prewritten or canned software.”  35 ILCS 120/2-25.  Generally, sales of “canned” computer 
software are taxable retail sales in Illinois.  Canned computer software is considered to be 
tangible personal property regardless of the form in which it is transferred or transmitted, 
including tape, disc, card, electronic means, or other media.  86 Ill. Adm. Code 130.1935.  
However, if the computer software consists of custom computer programs, then the sales 
of such software may not be taxable retail sales.  Custom computer programs or software 
are prepared to the special order of the customer.  The selection of pre-written or canned 
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programs assembled by vendors into software packages does not constitute custom 
software unless real and substantial changes are made to the programs or creation of 
program interfacing logic.  See 86 Ill. Adm. Code 130.1935(c)(3).  Computer software that is 
not custom software is considered to be canned computer software.   
 
 If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided 
in subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the 
subsequent software updates will be subject to Retailers’ Occupation Tax.  If all the criteria 
listed in subsection (a)(1) of Section 130.1935 are met, then neither a transaction involving 
the licensing of that computer software nor the subsequent software updates for that 
software will be considered a taxable retail sale subject to Retailers’ Occupation and Use 
Taxes.  See 86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1)(A)-(E).    
 
Maintenance Agreements 
 
 In general, maintenance agreements that cover computer software are treated the 
same as maintenance agreements for other types of tangible personal property.  See 86 Ill. 
Adm. Code 130.1935(b).  The taxation of maintenance agreements is discussed in 
subsection (b)(3) of Section 140.301 of the Department’s administrative rules under the 
Service Occupation Tax Act.  See 86 Ill. Adm. Code Sec. 140.301(b)(3).  The taxability of 
agreements for the repair or maintenance of tangible personal property depends upon 
whether charges for the agreements are included in the selling price of the tangible personal 
property.  If the charges for the agreements are included in the selling price of the tangible 
personal property, those charges are part of the gross receipts of the retail transaction and 
are subject to tax.  In those instances, no tax is incurred on the maintenance services or 
parts when the repair or servicing is performed.  A manufacturer’s warranty that is provided 
without additional cost to a purchaser of a new item is an example of an agreement that is 
included in the selling price of the tangible personal property. 
 
 If agreements for the repair or maintenance of tangible personal property are sold 
separately from tangible personal property, sales of those agreements are not taxable 
transactions.  However, when maintenance or repair services or parts are provided under 
those agreements, the service or repair companies will be acting as service providers under 
provisions of the Service Occupation Tax Act that provide that when service providers enter 
into agreements to provide maintenance services for particular pieces of equipment for 
stated periods of time at predetermined fees, the service providers incur Use Tax based on 
their cost price of tangible personal property transferred to customers incident to the 
completion of the maintenance service.  See 86 Ill. Adm. Code 140.301(b)(3).  The sale of an 
optional maintenance agreement or extended warranty is an example of an agreement that 
is not generally a taxable transaction. 
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 If, under the terms of a maintenance agreement involving computer software, a 
software provider provides a piece of object code (“patch” or “bug fix”) to be inserted into 
an executable program that is a current or prior release or version of its software product to 
correct an error or defect in software or hardware that causes the program to malfunction, 
the tangible personal property transferred incident to providing the patch or bug fix is taxed 
in accordance with the provisions discussed above. 
 
 In contrast to a patch or bug fix, if the sale of a maintenance agreement by a software 
provider includes charges for updates of canned software, which consist of new releases or 
new versions of the computer software designed to replace an older version of the same 
product and which include product enhancements and improvements, the general rules 
governing taxability of maintenance agreements do not apply.  This is because charges for 
updates of canned software are fully taxable as sales of software under Section 
130.1935(b).  Please note that if the updates qualify as custom software under Section 
130.1935(c), they may not be taxable.   
 

Therefore, if a maintenance agreement provides for updates of canned software, and 
the charges for those updates are not separately stated and taxed from the charges for 
training, telephone assistance, installation, consultation, or other maintenance agreement 
charges, then the whole agreement is taxable as a sale of canned software.  If, however, the 
updates of canned software included in the maintenance agreement consist solely of 
software distributed under open-source license provisions at no charge, then, even if the 
software is not separately itemized on the invoice, no Retailers’ Occupation Tax or Use Tax 
is owed because the taxable base is zero.  
 

I hope this information is helpful.  If you have further questions you may contact me 
at (217) 782-7055.  If you have further questions related to the Illinois sales tax laws, please 
visit our website at https://tax.illinois.gov/ or contact the Department’s Taxpayer 
Information Division at (800) 732-8866. 
 

Very truly yours,  
 
 
 

Kimberly Rossini 
Associate Counsel 

 
KAR:slc 

https://tax.illinois.gov/

