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Effective January 1, 2025, persons engaged in the business of leasing tangible personal 
property at retail (“lessors”) in Illinois are subject to State and local retailers’ occupation 
tax on the gross receipts from leases of tangible personal property made in the course of 
business.  See 35 ILCS 120/2 as amended by Article 75 of Public Act 103-592.  (This is a 
GIL). 

  
 

April 28, 2025 
 
NAME 
COMPANY 
ADDRESS 
EMAIL 
 
Dear NAME: 
 

This letter is in response to your email dated February 18, 2025, in which you requested 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of 
a tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as 
to the taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in 
the PLR are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for 
PLRs found in the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General 
Information Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of 
information regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of 
Department policy and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may 
access our website at https://tax.illinois.gov/ to review regulations, letter rulings and other types of 
information relevant to your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond 
with a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
Our firm provides tax representation to a private religious school for whom purchases 
are sales tax exempt under 35 ILCS 105/3-5(4). We have an [sic] question about the 
taxability of educational equipment that the school purchases tax-free and 
subsequently leases to its students. 
 
It is mandatory that students at the school rent laptops directly from the school each 
year. The laptops are purchased tax-free and the costs to rent them are built into the 
students’ annual tuition costs. 
 
We would like to know if the leases are exempt from sales and use tax under 86 Ill. 
Admin. Code § 130.2005(b)(2)(B) [sic], which provides that sales of yearbooks to 

https://tax.illinois.gov/


COMPANY 
Page 2 
April 28, 2025 
 

students by for-profit educational institutions are exempt because the yearbooks are 
“noncompetitive items.” 
 
Here, essentially, students are required to rent inventory owned by the school and 
they cannot acquire the property from anywhere else in the marketplace. The leases 
are mandatory and a condition of the students’ attendance.  
 
As such, are these leases exempt from tax as “noncompetitive items”? 
 
The relevant legislation is attached. Please let me know if you require any other 
information. 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

The Illinois Retailers’ Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this State 
in the business of selling tangible personal property at retail to purchasers for use or consumption.  
See 86 Ill. Adm. Code 130.101.  In Illinois, Use Tax is imposed on the privilege of using, in this State, 
any kind of tangible personal property that is purchased anywhere at retail from a retailer.  See 86 
Ill. Adm. Code 150.101.  These taxes comprise what is commonly known as “sales” tax in Illinois.  
 

Effective January 1, 2025, in accordance with the provisions of Article 75 of Public Act 103-
592, persons engaged in the business of leasing tangible personal property at retail (“lessors”) in 
Illinois are subject to State and local retailers’ occupation tax on the gross receipts from leases of 
tangible personal property made in the course of business.  See 35 ILCS 120/2.  A “lease” is defined 
as a transfer of the possession or control of, the right to possess or control, or a license to use, but 
not title to, tangible personal property for a fixed or indeterminate term for consideration, 
regardless of the name by which the transaction is called, but does not include a lease entered into 
merely as a security agreement that does not involve a transfer of possession or control from the 
lessor to the lessee.  On and after January 1, 2025, for purposes of State and local retailers’ 
occupation taxes, the term “sale” includes a lease.  See 35 ILCS 120/1.  This includes the extension 
of all exemptions from retailers’ occupation tax and use tax to leases.  See 35 ILCS 120/2-5.  The 
tax applies to lease receipts received on or after January 1, 2025 for leases in effect, entered into, 
or renewed on or after that date.  The lessor must remit for each tax return period the tax applicable 
to lease receipts received during that tax return period.  See 35 ILCS 120/2. 
 

For purposes of the issues discussed in this letter please note that, on and after January 1, 
2025, “sales” include leases and rentals. 
 
Sales by Educational Institutions 
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Your letter references sales of yearbooks by schools.  The administrative rule related to that 
provision is included in Special Rules Concerning Sales by Educational Institutions and reads as 
follows: 
 

Schoolbooks and School Supplies 
 

A) A school incurs retailers’ occupation tax liability when selling schoolbooks 
and school supplies to its students or others for use.  Sales of digital textbooks 
that are downloaded electronically do not incur tax as they are considered 
intangibles.  See 86 Ill. Adm. Code 130.2105. 

 
B) Schools are not taxable on their sales of school yearbooks because these are 

noncompetitive items. 
 

86 Ill. Adm. Code 130.2005(c)(2). 
 
This provision is in the context of the larger discussion related to the taxability of sales by 
exclusively charitable, religious, or educational organizations discussed below and codifies 
Section 2 of the Retailers’ Occupation Tax Act definition of “sale at retail” as it relates to this issue, 
which provides that “[t]he selling of school books and school supplies by schools at retail to 
students is not “primarily for the purposes of” the school which does such selling.  35 ILCS 120/2. 
 

Organizations that qualify as exclusively charitable, religious, or educational organizations 
can apply to the Illinois Department of Revenue to obtain a tax exemption identification number 
(“e-number”).  Please see 86 Ill. Adm. Code 130.2007 for the requirements for making application 
for an e-number.  E-numbers establish that the Department recognizes said organizations as 
exempt from incurring Use Tax when purchasing tangible personal property in furtherance of their 
organizational purposes. 
 

Organizations and institutions that are both operated and organized exclusively for 
charitable, religious, or educational purposes are as a general matter subject to Retailers’ 
Occupation Tax upon their own sales of tangible personal property.  There are, however, limited 
exceptions where such organizations are authorized to engage in a restricted amount of retail 
selling activity without incurring Retailers Occupation Tax liability.  Exclusively charitable, religious, 
and educational organizations that hold exemption numbers may engage in sales to members, 
noncompetitive sales, and certain occasional dinners and similar activities without incurring 
Retailers’ Occupation Tax liability. 86 Ill. Adm. Code 130.2005(a)(2)-(4). 

 
Section 2 of the Retailers’ Occupation Tax Act defines “sale at retail” as it relates to this 

issue as follows: 
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A person whose activities are organized and conducted primarily as a not-for-profit 
service enterprise, and who engages in selling tangible personal property at retail 
(whether to the public or merely to members and their guests) is engaged in the 
business of selling tangible personal property at retail with respect to such 
transactions, excepting only a person organized and operated exclusively for 
charitable, religious, or educational purposes either (1), to the extent of sales by such 
person to its members, students, patients or inmates of tangible personal property 
to be used primarily for the purposes of such person, or (2), to the extent of sales by 
such person of tangible personal property which is not sold or offered for sale by 
persons organized for profit.  35 ILCS 120/2. 
 

Noncompetitive Sales 
 

With respect to sales that are exempt as “noncompetitive sales” the Department’s 
administrative rules provide the following: 
 

B) The Attorney General has laid down the following tests for determining that 
selling is noncompetitive: 

 
i) The transactions are conducted by members of the charitable entity 

and not by any franchisee or licensee. 
 

ii) All of the proceeds must go to the charity. 
 

iii) The transaction must not be a continuing one but rather should be held 
either annually or a reasonably small number of times within a 
year.  The test of reasonableness would be an administrative decision, 
to be made by the Department. 

 
iv) The reasonably ascertainable dominant motive of most transferees of 

the items sold must be the making of a charitable contribution, with 
the transfer of property being merely incidental and secondary to the 
dominant purpose of making a gift to the charity. 

 
C) In addition, the Attorney General has stated that there are these further 

considerations for the purpose of furnishing some guides to the resolution of 
questions raised by each individual situation: 

 
i) The nature of the particular item sold.  All other things being equal, the 

decision as to candy might well be different from the decision as to 
refrigerators. 
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ii) The character of the particular sale, and the real practical effect upon 
punitive competition. 

 
86 Ill. Adm. Code 130.2005(a)(3)(B) and (C). 

 
In this category, the Attorney General’s opinion stresses that the sale must be infrequent, 

and that the dominant motive of the purchase must be the making of a donation to the charitable 
or religious organization that conducts the sale, rather than the acquisition of property.  Even if the 
sale to the public occurs only once a year, the charitable or religious organization that conducts the 
sale would incur retailers’ occupation tax liability if it sells hats, greeting cards, or other items for 
which the dominant motive of the purchase is the acquisition of the property rather than the 
exchanging of the property merely as a token for the making of a donation.   
 
Sales to Members 
 

The sales to members exemption found at 86 Ill. Adm. Code 130.2005(a)(2) is limited to 
sales by an exclusively charitable, religious, or educational organization that are made primarily for 
the purposes of the selling organization to its members, or students in the case of a school.  Please 
note the population to which sales are made must be limited to persons specifically associated 
with that exempt organization and must be for the primary purpose of the selling organization.  If 
such sales are made to the public at large, the selling activity is subject to the Retailers’ Occupation 
Tax.  See Section 130.2005(a)(2) through (a)(4).  Whether the sales are for the primary purpose of 
the selling organization depends on the nature of the tangible personal property sold and how that 
tangible personal property is used.  If an organization sells literature or other items of tangible 
personal property that would place them in competition with religious bookstores, the sales 
generally would not be primarily for the purpose of the selling organization.  However, sales of choir 
robes or like tangible personal property to members would generally be primarily for the purpose of 
the selling organization.  It is very important that these organizations not be cavalier in determining 
the nature of their sales. 
 

The Illinois Supreme Court provided guidance in this area in the case of Follett’s Book & 
Supply Store v. Isaacs, 27 Ill.2d 600, 1963.  In Follett’s the court analyzed a situation where schools 
were selling books only to their students.  The schools were not charging sales tax pursuant to a 
Department of Revenue regulation that exempted sales of schoolbooks by schools to its students.  
Retail bookstores that competed with the school bookstores brought the lawsuit and claimed that 
the schools were operated for educational purposes and that their book sales were not essential 
to such purposes or operated in furtherance of such purposes.  The Illinois Supreme Court 
concluded that the sales were subject to sales tax and the court voided the Department regulation 
that had exempted such sales from sales tax liability.  If organizations engage in ongoing selling 
activities (such as Little League concession stands or sales of items in a thrift shop run by a church), 
they must also register with the Department as retailers, file returns and collect and remit tax.  For 
these types of ongoing sales, the organizations would provide their suppliers with Certificates of 



COMPANY 
Page 6 
April 28, 2025 
 
Resale for the items they purchase to resell and remit Retailers’ Occupation Tax on their gross 
receipts from sales.  See 86 Ill. Adm. Code 130.1405, which describes the requirements for validly 
executed Certificates of Resale. 
 

The reason, in part, for both the noncompetitive sales and sales to members rules is to 
ensure that exempt entities do not have a competitive advantage when selling items that are also 
sold by Illinois retailers.  The Illinois General Assembly did not intend to give exempt entities a 
competitive advantage over Illinois retailers. 
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our 
website at https://tax.illinois.gov/ or contact the Department’s Taxpayer Information Division at 
800-732-8866. 
 

Very truly yours, 

 
Samuel J. Moore 
Associate Counsel 

 
SJM:sce 
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