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Effective January 1, 2025, persons engaged in the business of making sales of 
service are subject to State and local service occupation tax on all tangible personal 
property transferred by lease as an incident of a sale of service.  See 35 ILCS 115/3 
as amended by Article 75 of Public Act 103-592.  

 
April 15, 2025 

 
NAME 
COMPANY 
EMAIL 
 
Dear NAME:  
 

This letter is in response to your email dated April 3, 2025, in which you requested 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings 
(“PLRs”) are issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning 
the application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the 
Department, but only as to the taxpayer who is the subject of the request for ruling and only 
to the extent the facts recited in the PLR are correct and complete.  Persons seeking PLRs 
must comply with the procedures for PLRs found in the Department’s regulations at 2 Ill. 
Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter (“GIL”) is to direct 
taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the topic 
about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
https://tax.illinois.gov/ to review regulations, letter rulings and other types of information 
relevant to your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we 
respond with a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 
 

I’m reaching out to request clarification regarding my business’s sales tax 
obligations as a provider of wedding and event décor services in Illinois. I 
understand there have been updates under P.A. 103-592 effective January 1, 
2025, and I’ve received differing guidance from various departments within 
the Illinois Department of Revenue as well as from multiple CPAs. Most have 
advised that we do not need to charge sales tax, but a few have suggested we 
might—though without certainty. We’re hoping to receive clear guidance 
directly from your office. 
 
My business specializes in custom event décor, primarily for weddings and 
private events. This includes creating designs that incorporate items such as 
sofas, arches, draping, lighting, silk flowers, and candles—which are owned 
by us. Occasionally, we rent linens and chairs from other vendors, who have 
informed us they will begin charging sales tax. We do not transfer ownership 

https://tax.illinois.gov/


COMPANY 
Page 2 
April 15, 2025 
 

of any items to the client; all décor is installed for the event and removed 
afterward. 
 
Clients are charged a flat rate for the full décor package (for example, $30 for 
a wedding centerpiece), which includes both the use of tangible items (such 
as vases) and the creative design and preparation work. Labor and delivery are 
always listed separately on our invoices and reflect day-of costs such as setup 
and teardown. The décor package itself includes our design time and prep 
work done in advance of the event. 
 
I would appreciate clarification on the following: 
 
1. Under the current law, are we required to collect and remit sales tax on 
these décor packages, even when a significant portion of the value comes 
from design and the temporary use of décor elements? 
2. If it is determined that we do need to collect and remit sales tax, and 
we internally determine that, for example, 60% of the package value is 
attributable to the rental of tangible items and 40% is labor/design, can we 
calculate tax only on the taxable portion? If we decide to charge tax on the full 
amount (for simplicity on the client-facing side), but only remit what is owed 
based on the actual taxable portion, is that acceptable from a compliance 
standpoint? Additionally, does the inclusion of one-time-use items like 
candles—which are consumed during the event and already purchased by us 
with sales tax paid to our suppliers—affect how that portion should be 
treated? 
 
 
We are committed to ensuring full compliance and would greatly appreciate 
your interpretation or direction on how the new law applies to our type of 
business. 
 
Thank you for your time and assistance. 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

The Illinois Retailers’ Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this 
State in the business of selling tangible personal property at retail to purchasers for use or 
consumption.  See 86 Ill. Adm. Code 130.101.  In Illinois, Use Tax is imposed on the privilege 
of using, in this State, any kind of tangible personal property that is purchased anywhere at 
retail from a retailer.  See 86 Ill. Adm. Code 150.101.  These taxes comprise what is 
commonly known as “sales” tax in Illinois.  Retailers’ Occupation Tax and Use Tax do not 
apply to sales of service.  The Service Occupation Tax Act (SOT) imposes a tax upon persons 
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engaged in this State in the business of making sales of service, based on tangible personal 
property transferred incident to sales of service. 

 
The provision of a service in Illinois that is not accompanied by the transfer of tangible 

personal property is generally not subject to Retailers’ Occupation Tax or Service 
Occupation Tax liability.  The sale of service that is accompanied by a transfer of tangible 
personal property would be subject to liability under the Service Occupation Tax Act.  
 

Effective January 1, 2025, in accordance with the provisions of Article 75 of Public Act 
103-592, persons engaged in the business of leasing tangible personal property at retail 
(“lessors”) in Illinois are subject to State and local retailers’ occupation tax on the gross 
receipts from leases of tangible personal property made in the course of business.  See 35 
ILCS 120/2.  Persons engaged in the business of making sales of service are subject to State 
and local service occupation tax on all tangible personal property transferred by lease as an 
incident of a sale of service.  See 35 ILCS 115/3.  A “lease” is defined as a transfer of the 
possession or control of, the right to possess or control, or a license to use, but not title to, 
tangible personal property for a fixed or indeterminate term for consideration, regardless of 
the name by which the transaction is called, but does not include a lease entered into merely 
as a security agreement that does not involve a transfer of possession or control from the 
lessor to the lessee.  On and after January 1, 2025, for purposes of State and local retailers’ 
occupation taxes, the term “sale” includes a lease.  See 35 ILCS 120/1.  For purposes of 
State and local service occupation taxes, the term “transfer” includes a lease.  See 35 ILCS 
115/2.  The tax applies to lease receipts received on or after January 1, 2025 for leases in 
effect, entered into, or renewed on or after that date.  For sales of service, the tax applies to 
tangible personal property transferred by lease by persons engaged in the business of 
making sales of service in which leases are in effect, entered into, or renewed on or after 
January 1, 2025.  The lessor must remit for each tax return period the tax applicable to lease 
receipts received during that tax return period.  See 35 ILCS 120/2 and 35 ILCS 115/3.  For 
retail leases and tangible personal property transferred by lease by persons engaged in the 
business of making sales of service, tax is due at the lessor’s State and local retailers’ 
occupation tax or service occupation tax rate based on where the lease is sourced.  See 35 
ILCS 120/2-12(5.5) and 35 ILCS 115/12 incorporating 35 ILCS 120/2-12(5.5). 
 
True Object Test 
 

If it is determined that the transaction includes a taxable transfer of tangible personal 
property, it must be determined whether the transaction is a retail lease transaction or a 
transfer by lease of tangible personal property incident to a sale of service.  To determine 
whether a transaction is a retail lease transaction or a transfer by lease of tangible personal 
property incident to a sale of service, the lessor must determine the true object or substance 
of the transaction.  “If the article sold has no value to the purchaser except as a result of 
services rendered by the vendor and the transfer of the article to the purchaser is an actual 
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and necessary part of the service rendered, then the vendor is engaged in the business of 
rendering service and not in the business of selling at retail.  If the article sold is the 
substance of the transaction and the service rendered is merely incidental to and an 
inseparable part of the transfer to the purchaser of the article sold, then the vendor is 
engaged in the business of selling at retail.”  Spagat v. Mahin, 50 Ill. 2d 183 (1971); Velten & 
Pulver, Inc. v. Department of Revenue, 29 Ill. 2d 524, 529; Dow Chemical Co. v. Department 
of Revenue, 26 Ill. 2d 283, 285; Kellogg Switchboard & Supply Corp. v. Department of 
Revenue, 14 Ill. 2d 434, 437.  If the tangible personal property rented would have value even 
without the services a company provides, the substance of the transaction is the tangible 
personal property.   
 
Sale of Service 
 

If it is determined that the true object of the transaction is the service and that the 
tangible personal property is transferred by lease incident to a sale of service, tax on the 
transfer of the tangible personal property by lease is calculated under the Service 
Occupation Tax Act.  Under the Service Occupation Tax Act, businesses providing services 
(i.e. servicemen) are taxed on tangible personal property transferred as an incident to sales 
of service.  See 86 Ill. Adm. Code 140.101.  Tangible personal property that is transferred to 
the service customer may result in either Service Occupation Tax liability or Use Tax liability 
for the serviceman depending upon the serviceman’s activities.  The serviceman’s liability 
may be calculated in one of four ways:  

 
1) Service Occupation Tax on the separately stated selling price of tangible 

personal property transferred incident to service;  
 
2) Service Occupation Tax on 50% of the servicemen’s entire bill;  
 
3) Service Occupation Tax on the servicemen’s cost price if the servicemen are 

registered de minimis servicemen; or  
 
4) Use Tax on the servicemen’s cost price if the servicemen are de minimis and 

are not otherwise required to be registered under Section 2a of the Retailers’ 
Occupation Tax Act.  

 
Using the first method, servicemen may separately state the selling price of each 

item transferred as a result of the sale of service.  The tax is then calculated on the separately 
stated selling price of the tangible personal property transferred.  If the servicemen do not 
separately state the selling price of the tangible personal property transferred, they must 
use 50% of the entire bill to the service customer as the tax base (the second method 
described above).  Both of the above methods provide that in no event may the tax base be 
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less than the servicemen’s cost price of the tangible personal property transferred.  See 86 
Ill. Adm. Code 140.106.  

 
The third way servicemen may account for their tax liability only applies to de minimis 

servicemen who have either chosen to be registered or are required to be registered because 
they incur Retailers’ Occupation Tax liability with respect to a portion of their business.  See 
86 Ill. Adm. Code 140.109.  Servicemen may qualify as de minimis if they determine that the 
annual aggregate cost price of tangible personal property transferred as an incident of the 
sale of service is less than 35% of the total annual gross receipts from service transactions 
(75% in the case of pharmacists and persons engaged in graphics arts production).  
Registered de minimis servicemen are authorized to pay Service Occupation Tax (which 
includes local taxes) based upon their cost price of tangible personal property transferred 
incident to the sale of service.  Such servicemen should give suppliers resale certificates 
and remit Service Occupation Tax using the Service Occupation Tax rates for their locations.  
Such servicemen also collect a corresponding amount of Service Use Tax from their 
customers, absent an exemption.  

 
Charging tax on the full amount for simplicity but only remitting what is owed based 

on the actual taxable portion is unacceptable.  Under no circumstances is a taxpayer 
allowed to overcollect tax.  The intentional overcollection of tax violates the Illinois tax laws. 

 
The final method of determining tax liability may be used by de minimis servicemen 

that are not otherwise required to be registered under Section 2a of the Retailers’ 
Occupation Tax Act.  Such de minimis servicemen handle their tax liability by paying Use Tax 
to their suppliers.  If their suppliers are not registered to collect and remit tax, the 
servicemen must register, self-assess and remit Use Tax to the Department.  The 
servicemen are considered to be the end-users of the tangible personal property transferred 
incident to service.  Consequently, they are not authorized to collect a “tax” from the service 
customers.  See 86 Ill. Adm. Code 140.108. 
 
Sourcing 
 

The lease of tangible personal property that is subject to the tax on leases under 
Article 75 of Public Act 103-592 is sourced as follows: 

 
i) For a lease that requires recurring periodic payments and for which the 

property is delivered to the lessee by the lessor, each periodic payment 
is sourced to the primary property location for each period covered by 
the payment.  The primary property location shall be as indicated by an 
address for the property provided by the lessee that is available to the 
lessor from its records maintained in the ordinary course of business, 
when use of this address does not constitute bad faith.  The property 
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location is not altered by intermittent use at different locations, such 
as use of business property that accompanies employees on business 
trips and service calls. 

 
ii) For all other leases, including a lease that does not require recurring 

periodic payments and any lease for which the lessee takes 
possession of the property at the lessor’s place of business, the 
payment is sourced as otherwise provided under this Act for sales at 
retail other than leases. 

 
See 35 ILCS 120/2-12(5.5) (incorporated by 35 ILCS 115/12) as amended by Article 75 of 
Public Act 103-592. 
 

A lease requires recurring periodic payments if the lease agreement for the property 
provides for a fixed or indeterminate term and requires consideration to be broken into 
multiple payments due over the course of multiple return periods.  If a lease agreement is 
fixed in duration and requires a single payment to be made in consideration for the lease of 
a specified item or items, the lease does not require recurring periodic payments.   

 
Sourcing – Sales of Service 
 

For sales of service, if a transfer of tangible personal property by lease incident to a 
sale of service does not require recurring periodic payments or is not delivered, pursuant to 
35 ILCS 120/2-12(5.5), the payment is sourced as otherwise provided under the Service 
Occupation Tax Act.  If the Illinois Service Occupation Tax on a transaction is being remitted 
to the Department by the serviceman, the serviceman shall also pay any applicable local 
service occupation tax to the Department on the same transaction if such serviceman’s 
place of business is located in a taxing jurisdiction which has adopted a local service 
occupation tax.  If a purchase order is accepted outside this State but the tangible personal 
property which is transferred by lease incident to the sale of service is in the inventory of a 
serviceman located within a jurisdiction with a locally imposed service occupation tax at the 
time of its transfer by lease (or is subsequently produced in such a jurisdiction) then 
delivered in Illinois to the service customer, the place where the property is located at the 
time of the transfer by lease (or subsequent production in the jurisdiction) will determine 
where the serviceman is engaged in business for local service occupation tax purposes with 
respect to such sale of service.  See 86 Ill. Adm. Code 280.115.  

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit 

our website at https://tax.illinois.gov/ or contact the Department’s Taxpayer Information 
Division at 800-732-8866. 
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Very truly yours,  
 
 
 

Alexis K. Overstreet 
Deputy General Counsel 

 
AKO:sce  


