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This letter discusses computer software.  86 Ill. Adm. Code 130.1935.  (This is a 
GIL.) 

 
November 22, 2024  
 
NAME, TITLE 
COMPANY 
ADDRESS 
EMAIL 
 
Dear NAME:  

 
This letter is in response to your letter dated September 5, 2024, in which you 

requested information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter 
Rulings (“PLRs”) are issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries 
concerning the application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is 
binding on the Department, but only as to the taxpayer who is the subject of the request for 
ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are correct and complete.  Persons 
seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the Department’s 
regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department 
policy and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may 
access our website at https://tax.illinois.gov/ to review regulations, letter rulings and other 
types of information relevant to your inquiry. 

 
Whether to issue a private letter ruling in response to a letter ruling request is within 

the discretion of the Department.  The Department will respond to all requests for private 
letter rulings either by issuance of a ruling or by a letter explaining that the request for ruling 
will not be honored.  2 Ill. Adm. Code 1200.110(a)(4).  A request for a private letter ruling 
must be made by, or on behalf of, an identified taxpayer.  The Department will not issue letter 
rulings to taxpayer representatives for anonymous or unidentified taxpayers.  2 Ill. Adm. 
Code 200.110(a)(1).  If there is case law or there are regulations dispositive of the subject of 
the request, the Department will also decline to issue a private letter ruling on the subject.  
2 Ill. Adm. Code 200.110(a)(3)(D).  There is also certain information that must be included in 
each request for a private letter ruling as provided in 2 Ill. Adm. Code 200.110(b)(1)-(8).  The 
Department determined not to issue a Private Letter Ruling in response to your request 
because there are regulations dispositive of the subject of the request.  However, the 
Department is issuing a General Information Letter to help address your question. In your 
letter you have stated and made inquiry as follows: 
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I am writing to request a formal ruling regarding the applicability of Illinois 
sales tax to computer software licenses and maintenance agreement 
regarding Title Section 130.1935 of the Illinois Administrative Code.  
Specifically, I would like to obtain guidance as to if the sales of our software 
licenses are nontaxable retail sales based on the five criteria listed in 
130.1935. 

 
Issue: COMPANY registered for a sales tax account and began collecting 
Illinois sales tax beginning with the DATE filing period.  We have been 
collecting sales tax and remitting monthly as per Illinois Department of 
Revenue requirements.  It recently came to our attention that, based on 
COMPANY’S Order Agreements, these sales meet the criteria to be 
considered a non-taxable retail sale. 

 
Background: I am seeking clarification on whether this product/service is 
taxable or if any exemptions apply.  COMPANY is a provider of software for 
defined benefit pension plans, other post-employment benefit (OPED) plans, 
foundations, and endowments.  COMPANY products are locally installed 
licensed software.  COMPANY’S PRODUCT can be installed on any system 
that meeting [sic] the minimum supported requirements.  PRODUCT is not a 
cloud-based solution. 
 
During an economic nexus review, it was determined that COMPANY had 
exceeded Illinois’ $100,000 sales threshold.  We registered with the 
Department of Revenue and began collecting sales tax as of the DATE period. 
 
Relevant Facts: Per Section 130.1935 a) “Computer Software means all types 
of software including operational, applications, utilities, compliers, 
templates, shells, and other forms.  Canned software is considered to be 
tangible personal property regardless of the form in which it is transferred or 
transmitted, including tape, disc, card, electronic means, or other media.  The 
sales at retail, or transfer, of canned software intended for general or repeated 
use its [sic] taxable, including the transfer by a retailer of software which is 
subject to manufacturer licenses restricting the use of reproduction of the 
software. 
 
1) A license of software is not a taxable retail sale if: 

A) it is evidenced by a written agreement signed by the licensor 
and the customer; 
i) An electronic agreement in which the customer accepts 

the license by means of an electronic signature that is 
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verifiable and can be authenticated and is attached to or 
made part of the license will comply with this 
requirement. 

ii) A license agreement in which the customer 
electronically accepts the terms by clicking “I agree” 
does not comply with this requirement. 

B) it restricts the customer’s duplication and use of the software. 
C) it prohibits the customer from licensing, sublicensing, or 

transferring the software to a third party (except to a related 
party) without the permission and continued control of the 
licensor. 

D) the licensor has a policy of providing another copy at minimal or 
no charge if the customer loses or damages the software, or of 
permitting the licensee to make and keep an archival copy, and 
such policy is either stated in the license agreement, supported 
by the licensor’s books and records, or supported by a 
notarized statement made under penalties of perjury by the 
licensor; and 

E) the customer must destroy or return all copies of the software 
to the licensor at the end of the license period.  This provision is 
deemed to be met, in the case of a perpetual license, without 
being set forth in the license agreement. 

 
I have enclosed a copy of a PRODUCT Order Form which includes detailed 
terms and conditions. 

 
Specific Questions: 

 
1. Based on the Order Agreement Terms and Conditions enclosed, are 

the sales of PRODUCT software licenses considered to be a 
nontaxable retail sale in Illinois? 

 
2. If it is determined that sales of PRODUCT software licenses are not 

a taxable retail transaction in Illinois, are we able to issue refunds 
to customers, amend returns, and request refunds for taxes 
collected in error. 
 

We are seeking your guidance to ensure compliance with Illinois sales tax 
regulations and to make informed business decisions.  We appreciate your 
assistance and look forward to your response. 
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DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

The Illinois Retailers’ Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this 
State in the business of selling tangible personal property to purchasers for use or 
consumption.  35 ILCS 120/2; 86 Ill. Adm. Code 130.101.  In Illinois, Use Tax is imposed on 
the privilege of using, in this State, any kind of tangible personal property that is purchased 
anywhere at retail from a retailer.  35 ILCS 105/3; 86 Ill. Adm. Code 150.101.  These taxes 
comprise what is commonly known as “sales” tax in Illinois.   

 
“Computer software” means a set of statements, data, or instructions to be used 

directly or indirectly in a computer in order to bring about a certain result in any form in which 
those statements, data, or instructions may be embodied, transmitted, or fixed, by any 
method now known or hereafter developed, regardless of whether the statements, data, or 
instructions are capable of being perceived by or communicated to humans, and includes 
prewritten or canned software.  35 ILCS 120/2-25.  Computer software includes all types of 
software including operational, applicational, utilities, compliers, templates, shells and all 
other forms.  86 Ill. Adm. Code 130.1935(a).  

 
Generally, sales or transfers of “canned” computer software intended for general or 

repeated use are taxable retail sales in Illinois.  Canned software is considered to be tangible 
personal property regardless of the form in which it is transferred or transmitted, including 
tape, disc, card, electronic means or other media.  The sale or transfer by a retailer of 
computer software which is subject to manufacturer licenses restricting the use or 
reproduction of the software is also taxable.  86 Ill. Adm. Code 130.1935(a).  However, if all 
of the criteria provided in subsection (a)(1) of Section 130.1935 are met, then neither the 
sale or transfer of the software nor the subsequent software updates are subject to 
Retailers’ Occupation Tax.  Specifically, a license of software is not a taxable retail sale if: 

 
A) It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the 

customer; 
 

B) It restricts the customer’s duplication and use of the software; 
 

C) It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the 
software to a third party (except to a related party) without the permission and 
continued control of the licensor; 

 
D) The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if 

the customer loses or damages the software, or of permitting the licensee to 
make and keep an archival copy, and such policy is either stated in the license 
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agreement, supported by the licensor’s books and records, or supported by a 
notarized statement made under penalties of perjury by the licensor; and 

 
E) The customer must destroy or return all copies of the software to the licensor 

at the end of the license period. This provision is deemed to be met, in the case 
of a perpetual license, without being set forth in the license agreement.   

 
86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1).  If a license of canned computer software does not meet 
all the criteria, the software is taxable.   
 

Please note that it is very common for software to be licensed over the internet and 
the customer to accept the license terms by checking a box or clicking “I agree”.  
Acceptance in this manner does not constitute a written agreement signed by the licensor 
and the customer for purposes of subsection (a)(1)(A) of Section 130.1935.  86 Ill. Adm. 
Code 130.1935(a)(1)(A)(ii).  To meet the signature requirement for an exempt software 
license, the agreement must contain the written signature of the licensor and customer.  An 
electronic agreement in which the customer accepts the license by means of an electronic 
signature that is verifiable and can be authenticated and is attached to or made part of the 
license will comply with this requirement.  86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1)(A)(i).   
 
 Computer software is defined broadly in the Retailers’ Occupation Tax Act.  However, 
computer software provided through a cloud-based delivery system is not subject to tax.  A 
cloud-based delivery system is one in which computer software is never downloaded onto 
a client’s computer and only accessed remotely.  86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(3).  If a 
provider of a service provides to the subscriber an API, applet, desktop agent, or a remote 
access agent to enable the subscriber to access the provider’s network and services, the 
subscriber is receiving computer software.  86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(4).  Although there 
may not be a separate charge to the subscriber for the computer software, it is nonetheless 
subject to tax, unless the transfer qualifies as a non-taxable license of computer software.  
 
 It appears that the Order Form and Terms and Conditions provided do not require the 
customer to destroy or return all copies of the software to the licensor at the end of the 
license period.  If this is the case, the requirements of Section 130.1935 are not met, and the 
sales of the computer software are taxable. 
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit 
our website at https://tax.illinois.gov/ or contact the Department’s Taxpayer Information 
Division at 800-732-8866. 

 
Very truly yours,  

 

https://tax.illinois.gov/
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Richard S. Wolters 
Associate Counsel 

 
RSW:sce 
 


