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This letter discusses the taxation of seminar materials provided by a serviceman 
registered pursuant to Section 2a of the Retailers’ Occupation Tax.  86 Ill. 
140.129.  (This is a GIL.) 

 
 

September 13, 2021 
 
Dear NAME: 

This letter is in response to your letter dated September 1, 2021, in which you 
requested information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter 
Rulings (“PLRs”) are issued by the Department in response to specific taxpayer 
inquiries concerning the application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  
A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer who is the subject of 
the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are correct and 
complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General 
Information Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other 
sources of information regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not 
a statement of Department policy and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. 
Code 1200.120.  You may access our website at www.tax.illinois.gov to review 
regulations, letter rulings and other types of information relevant to your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we 
respond with a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
Our company has scheduled a customer training class from DATE, at 
our CITY, STATE location. The attendees will be coming from various 
states, not just Illinois, to be instructed on the best way to maintain 
their PRODUCT that we recently worked on. 
 
We understand labor is not taxable in Illinois but need clarification on 
taxability of customer training classes is this a taxable service. 
 
If additional information is needed, please contact me or E-MAIL 
BUSINESS. 
 
Thank you for your assistance to clarify our concerns about taxability 
of customer training classes. 
 

In a separate email dated DATE, in response to an inquiry from the Department, 
you stated that “there is a per-student charge to attend the class.  A training manual is 
provided to each student, which is included in the price of the class. The training manual 
is not a separate line item on the invoice.” 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
Retailers’ Occupation Tax 

http://www.iltax.com/
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The Illinois Retailers' Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged 

in this State in the business of selling tangible personal property to purchasers for use 
or consumption.  See 86 Ill. Adm. Code 130.101.  Use Tax is imposed on the privilege 
of using, in this State, any kind of tangible personal property that is purchased 
anywhere at retail from a retailer.  See 86 Ill. Adm. Code 150.101.  These taxes 
comprise what is commonly known as “sales” tax in Illinois.  If the purchases occur in 
Illinois, the purchasers must pay the Use Tax to the retailer at the time of purchase.  
The retailers are then allowed to reduce the amount of Use Tax they must remit by the 
amount of Retailers' Occupation Tax liability which they are required to and do pay to 
the Department with respect to the same sales.  See 86 Ill. Adm. Code 150.130. 

 
Service Occupation Tax 

 
Retailers' Occupation Tax and Use Tax do not apply to sales of service.  Under 

the Service Occupation Tax Act, businesses providing services (i.e., servicemen) are 
taxed on tangible personal property transferred as an incident to sales of service.  86 Ill. 
Adm. Code 140.101.  The transfer of tangible personal property to service customers 
may result in either Service Occupation Tax liability or Use Tax liability for servicemen, 
depending upon which tax base they choose to calculate their liability.   

 
Servicemen may calculate their tax base in one of four ways: (1) separately 

stated selling price; (2) 50% of the entire bill; (3) Service Occupation Tax on cost price if 
they are registered de minimis servicemen; or (4) Use Tax on cost price if the 
servicemen are de minimis and are not otherwise required to be registered under 
Section 2a of the Retailers’ Occupation Tax Act.  
 
 Using the first method, servicemen may separately state the selling price of each 
item transferred as a result of sales of service.  The tax is based on the separately 
stated selling price of the tangible personal property transferred.  If servicemen do not 
wish to separately state the selling price of the tangible personal property transferred, 
those servicemen must use the second method where they will use 50% of the entire 
bill to their service customers as the tax base.  Both of the above methods provide that 
in no event may the tax base be less than the cost price of the tangible personal 
property transferred.  Under these methods, servicemen are required to provide their 
suppliers with Certificates of Resale when purchasing the tangible personal property to 
be transferred as a part of sales of service.  They are required to collect the 
corresponding Service Use Tax from their customers.  
 
 The third way servicemen may account for their tax liability only applies to de 
minimis servicemen who have either chosen to be registered or are required to be 
registered because they incur Retailers’ Occupation Tax liability with respect to a 
portion of their business.  Servicemen may qualify as de minimis if they determine that 
their annual aggregate cost price of tangible personal property transferred incident to 
sales of service is less than 35% of their annual gross receipts from service transactions 
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(75% in the case of pharmacists and persons engaged in graphic arts production).  See 
86 Ill. Adm. Code 140.101(f).  This class of registered de minimis servicemen is 
authorized to pay Service Occupation Tax (which includes local taxes) based upon the 
cost price of tangible personal property transferred incident to sales of service.  
Servicemen that incur Service Occupation Tax collect the Service Use Tax from their 
customers.  They remit tax to the Department by filing returns and do not pay tax to their 
suppliers.  They provide suppliers with Certificates of Resale for the tangible personal 
property transferred to service customers.  
 
 The final method of determining tax liability may be used by de minimis 
servicemen that are not otherwise required to be registered under Section 2a of the 
Retailers' Occupation Tax Act.  Servicemen may qualify as de minimis if they determine 
that the annual aggregate cost price of tangible personal property transferred as an 
incident of sales of service is less than 35% of the servicemen's annual gross receipts 
from service transactions (75% in the case of pharmacists and persons engaged in 
graphic arts production).  Such de minimis servicemen handle their tax liability by 
paying Use Tax to their suppliers.  If their suppliers are not registered to collect and 
remit tax, the servicemen must register, self-assess, and remit Use Tax to the 
Department.  The servicemen are considered to be the end-users of the tangible 
personal property transferred incident to service.  Consequently, they are not authorized 
to collect a "tax" from the service customers.  See 86 Ill. Adm. Code 140.108.  
 
Seminar Materials 
 
 According to the Department’s records, the Company makes retail sales of 
tangible personal property and is registered with the Department under Section 2a of 
the Retailers’ Occupation Tax Act.  However, when a company provides training classes 
or seminars it is acting as a serviceman.  Its tax obligation is determined in part based 
on whether the Company is registered and whether it is a de minimis serviceman or not. 
 
  A registered de minimis serviceman that presents a seminar in Illinois, and as 
part of the seminar provides the attendees with a seminar materials may remit Service 
Occupation Tax and any applicable local taxes to the Department on his or her cost 
price of the materials transferred as part of the seminar. A registered de minimis 
seminar provider is not authorized to pay tax to his or her suppliers. He or she must 
instead provide the suppliers (the bookseller and the office supply store) with a 
Certificate of Resale for the purchase of materials transferred as part of the seminar.  
The seminar provider must remit Service Occupation Tax to the Department on his or 
her cost price of the manuals, the paper and the ink. If the seminar provider contracts 
with a print shop to photocopy the chart and graphs, the seminar provider would provide 
a Certificate of Resale to the print shop and then remit Service Occupation Tax to the 
Department on his or her cost price of the materials (i.e., on a lump sum invoice from 
the print shop, tax would be calculated on 50% of the total print shop bill).   86 Ill. Adm. 
Code 140.129(b)(3)(B). 
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 A registered serviceman who is not de minimis who does not separately state a 
charge for the seminar materials on the invoice to the seminar attendees incurs Service 
Occupation Tax and any applicable local taxes on 50% of the total invoice charged to 
the seminar attendees.  However, the tax base cannot be less than the serviceman's 
cost price.  See 86 Ill. Adm. Code 140.106.  In this situation, the seminar provider is not 
authorized to pay tax to his or her suppliers.  He or she must instead provide the 
suppliers with a Certificate of Resale for the purchase of the materials that are 
transferred as part of the seminar.  86 Ill. Adm. Code 140.129(b)(3)(C). 
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please 
visit our website at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer 
Information Division at (217) 782-3336. 
 

 
Very truly yours,  

 
 

Richard S. Wolters 
Associate Counsel 

 
RSW:rkn 

http://www.tax.illinois.gov/

