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Article X of Chapter 3 of the Illinois Vehicle Code imposes a tax on the privilege of 
using a motor vehicle in this State that is acquired by gift, transfer, or purchase.  625 
ILCS 5/3-1001. (This is a GIL) 

 
November 5, 2019 

 
Dear XXX: 
 

This letter is in response to your letter dated October 15, 2018, in which you requested 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) 
are issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the 
application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the 
Department, but only as to the taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to 
the extent the facts recited in the PLR are correct and complete.  Persons seeking PLRs must 
comply with the procedures for PLRs found in the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 
1200.110.  The purpose of a General Information Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to 
Department regulations or other sources of information regarding the topic about which they 
have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not binding on the 
Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant 
to your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we 
respond with a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 
 

I am requesting a private letter ruling regarding applicability of the Vehicle Use 
Tax when a nominee trust is terminated and ownership of the vehicle in the trust 
changes to the sole Beneficiary. 
 
Per Illinois Code, a tax is imposed on the privilege of using any motor vehicle 
“acquired by gift, transfer, or purchase….”1  Similar language is used for the 
Aircraft and Watercraft Use Tax.2 3 
 
In 2014, I purchased and garaged a vehicle out-of-state in the name of Trust.  It is 
now my intention to bring the car to Illinois and terminate the Trust at which time 
ownership of the vehicle will change to the Beneficiary. 
 
Illinois Department of Revenue (IDOR) has previously ruled in two letters 
regarding the Aircraft Use Tax that transfers from one legal entity to another legal 
entity incur a tax even if the tax identification number is the same because the 
“transfer does not change the outcome…”4 5 
 

 
1 625 ILCS 5/3-1001 
2 35 ILCS 157/10-15 
3 35 ILCS 158/15-10 
4 ST 07-0138-GIL 
5 ST 12-0040-GIL 
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IDOR has separately opined in three other letters regarding the Aircraft and 
Watercraft Use Tax that when two legal entities merge or consolidate, then no tax 
is due. 6 7 8  IDOR argued “there is not a ‘transfer’ between two separate legal 
entities, rather, one entity becomes another entity…while the original entity 
ceases to exist”    In justifying this decision, IDOR cited a section of the Business 
Corporation Act that states all property of the surviving entity in a merger 
“…shall be taken and deemed to be transferred…”9   This part of the Act 
explicitly endorsing a transfer seems to undermine IDOR’s  position that no 
transfer occurs. 
 
However, if IDOR continues to hold that change of watercraft ownership from 
one legal entity to another legal entity be means of a merger does not incur a 
Watercraft Use Tax when the first legal entity ceases to exist then a similar 
argument should be applied to the Vehicle Use Tax when this Trust is terminated.  
The termination of this trust triggers an analogous merger of liabilities and assets 
with the surviving entity (Beneficiary) while the original entity (Trust) also ceases 
to exist precluding any transfer between the two extant entities. 
 
Your guidance on this specific question is appreciated.  Please feel free to contact 
me with any questions. 

 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

The Department’s regulation “Public Information, Rulemaking and Organization” 
provides that “[w]hether to issue a private letter ruling in response to a letter ruling request is 
within the discretion of the Department. The Department will respond to all requests for private 
letter rulings either by issuance of a ruling or by a letter explaining that the request for ruling will 
not be honored.” 2 Ill. Adm. Code 1200.110(a)(4). The Department met and determined that it 
would decline to issue a Private Letter Ruling in response to your request. We hope however, the 
following General Information Letter will be helpful in addressing your questions based on the 
limited information provided. 
 
USE TAX: 
 

In general, if a nominee trust moves a vehicle into Illinois that was purchased at retail in 
another state, the trust is subject to Use Tax on the selling price of the vehicle, with credit for tax 
paid to the other state and allowance for depreciation.  See 35 ILCS 105/3-10 and 35 ILCS 
105/3-55(d). 
 
PRIVATE VEHICLE USE TAX: 

 
6 ST 10-0007-PLR 
7 ST 15-0020-PLR 
8 ST 18-0002-PLR 
9 805 ILCS 5/11.50(4) 
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In general, if a nominee trust transfers a motor vehicle from the trust to the beneficiary of 

the trust in Illinois, the beneficiary is subject to tax under Article X of Chapter 3 of the Illinois 
Vehicle Code.  625 ILCS 5/3-1001 et seq.  Article X of Chapter 3 of the Illinois Vehicle Code 
imposes a tax on the privilege of using a motor vehicle in this State that is acquired by gift, 
transfer, or purchase. 625 ILCS 5/3-1001. This tax is commonly referred to as the Private 
Vehicle Use Tax. With certain exceptions, the amount of tax assessed is based on the model year 
of the car unless the purchase price is $15,000 or greater, in which case the tax is based on the 
purchase price of the car.  There is no exception in the Private Vehicle Use Tax law for the 
transfer of a motor vehicle title from one legal entity (a trust) to another legal entity (the 
beneficiary of the trust).  In addition, such a transfer does not qualify as a merger or 
consolidation, under which, in certain circumstances, no Private Vehicle Use Tax is due.  While 
placing a motor vehicle in a trust allows the benefit of certain legal protections, transferring the 
motor vehicle out of the trust also carries certain legal burdens, including the incurrence of the 
Private Vehicle Use Tax. 
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our 
website at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at 
(217) 782-3336. 
 

Very truly yours, 
 
 
 

Samuel J. Moore 
Associate Counsel 

 
SJM:bkl 
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