
 

  

 

ST 17-0038-GIL  12/28/2017   COMPUTER SOFTWARE 
 

This letter discusses the taxability of computer software.  See 86 Ill. Adm. Code 130.1935. 
(This is a GIL.) 

 
 
December 28, 2017 

 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated August 23, 2017, in which you requested 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
We are writing to obtain clarification and a ruling on the sales tax we have been 
charging on our sales to clients. 
 
We sell SAP Software Perpetual Licenses, as well as annual maintenance fees on that 
software, to our clients.  The SAP software is sold with perpetual licenses to use the 
software.  All purchases differ as each client can choose different products or licenses 
within the SAP Software World.  The SAP Software can be configured for different uses 
and or customized but it is not considered custom software.  Our client is the end user 
of the software. 
 
We have been charging State Sales Tax on the software licenses as well as the annual 
maintenance fees as they include software updates, and would like confirmation this is 
correct as our initial understanding is that this would be “canned software” and therefore 
taxable. 
 
 
We have been questioned if this is taxable due to the exemption criteria in the section 
under Computer Software that states the following and the 5 points are met through our 
sales process; 
 
“If a transaction for the licensing of computer software meets all of the criteria provided 
in Section 130.1935(a)(1), neither the transfer of the software nor the subsequent 
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software updates will be subject to Retailers’ Occupation Tax.  A license of software is 
not a taxable retail sale if: 
 
A)  It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the customer; 

 
B) It restricts the customer’s duplication and use of the software; 
 
C) It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the software to a 

third party (except to a related party) without the permission and continued control of 
the licensor; 

 
D) The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the 

customer loses or damages the software, or permitting the licensee to make and 
keep an archival copy, and such policy is either stated in the license agreement, 
supported by the licensor’s books and records, or supported by a notarized 
statement made under penalties of perjury by the licensor; and  

 
E) The customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at the 

end of the license period.  This provision is deemed to be met, in the case of a 
perpetual license, without being set forth in the license agreement.” 

 
We have been provided with the following ruling, but it is not clear if this is applicable to 
our situation, http://tax.illinois.gov/LegalInformation/LetterRulings/st/2012/ST-12-
0022.pdf. 
 
I have included a sample contract for your review and would be happy to discuss this 
further if any of the above is not clear or clarification is required. 

 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

The Illinois Retailers’ Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this State in 
the business of selling tangible personal property to purchasers for use or consumption. See 86 Ill. 
Adm. Code 130.101. The tax is measured by the seller's gross receipts from retail sales made in the 
course of such business. "Gross receipts" means the total selling price or the amount of such sales. 
The retailer must pay Retailers' Occupation Tax to the Department based upon its gross receipts, or 
actual amount received, from the sale of the tangible personal property. 
 

Generally, sales of “canned” computer software are taxable retail sales in Illinois. Canned 
computer software is considered to be tangible personal property regardless of the form in which it is 
transferred or transmitted, including tape, disc, card, electronic means, or other media. However, if 
the computer software consists of custom computer programs, then the sales of such software may 
not be taxable retail sales. 86 Ill. Adm. Code 130.1935. Computer software that is not custom 
software is considered to be canned computer software, whether it is “stand-alone” or not. Custom 
computer programs or software are prepared to the special order of the customer. The selection of 
pre-written or canned programs assembled by vendors into software packages does not constitute 
custom software unless real and substantial changes are made to the programs or creation of 
program interfacing logic. See Section 130.1935(c)(3). 
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If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in 
subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent 
software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax. A license of software is not a taxable 
retail sale if: 
 

A) It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the    customer; 
 

B)   It restricts the customer’s duplication and use of the software; 
 
C)   It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the            
       software to a third party (except to a related party) without the permission 
       and continued control of the licensor; 
  

    D)   The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the 
customer loses or damages the software, or permitting the licensee to make and 
keep an archival copy, and such policy is either stated in the license agreement, 
supported by the licensor’s books and records, or supported by a notarized 
statement made under penalties of perjury by the licensor; and 

 
E)   The customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at the 

end of the license period. This provision is deemed to be met, in the case of a 
perpetual license, without being set forth in the license agreement. 

 
From the information provided, it is not clear exactly what the terms of the software license 

agreement are.  If, however, the software license agreement consists of a written agreement signed 
by the licensor and the customer and otherwise meets the requirements of A through E above, then 
the license is not a taxable retail sale. 
 

The General Information Letter you referenced in your request does not appear to apply to the 
situation described here because that letter deals with the taxability of a resale transaction and not a 
retail transaction as you describe here. 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 

 
Very truly yours,  

 
 
 

Samuel J. Moore 
Associate Counsel 

 
 
 
 
SJM:bkl 
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