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If no tangible personal property is transferred to the customer, then no Illinois Retailers’ 
Occupation Tax or Service Occupation Tax would apply.  See 86 Ill. Adm. Code Parts 140.301.  
(This is a GIL.) 

 
 
 
 
       September 12, 2017 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
  

This letter is in response to your letter dated August 10, 2017, in which you requested 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
On 7/18/17, I purchased an appliance from COMPANY, CITY, IL (copy of purchase 
receipt enclosed) and on 8/08/17, I elected to purchase the optional five year extended 
warranty at a cost of $100 (copy of purchase receipt enclosed). 
 
It was my understanding that because the extended warranty plan was 1) optional and 
2) purchased at a later date than the date of purchase of the appliance to which it is 
applicable, it is not a taxable transaction.   
 
Obviously a small dollar amount issue, but I would like to know if COMPANY is correctly 
collecting sales tax on sales of extended warranties.  
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 The taxation of maintenance agreements is discussed in subsection (b)(3) of Section 140.301 
of the Department’s administrative rules under the Service Occupation Tax Act.  See 86 Ill. Adm. 
Code 140.301(b)(3).  The taxability of agreements for the repair or maintenance of tangible personal 
property depends upon whether charges for the agreements are included in the selling price of the 
tangible personal property.  If the charges for the agreements are included in the selling price of the 
tangible personal property, those charges are part of the gross receipts of the retail transaction and 
are subject to tax.  In those instances, no tax is incurred on the maintenance services or parts when 
the repair or servicing is performed.  A manufacturer’s warranty that is provided without additional 
cost to a purchaser of a new item is an example of an agreement that is included in the selling price 
of the tangible personal property.  
 
 If agreements for the repair or maintenance of tangible personal property are sold separately 
from tangible personal property, sales of those agreements are not taxable transactions.  However, 
when maintenance or repair services or parts are provided under those agreements, the service or 
repair companies will be acting as service providers under provisions of the Service Occupation Tax 
Act that provide that when service providers enter into agreements to provide maintenance services 
for particular pieces of equipment for stated periods of time at predetermined fees, the service 
providers incur Use Tax based on their cost price of tangible personal property transferred to 
customers incident to the completion of the maintenance service.  See 86 Ill. Adm. Code 
140.301(b)(3).   
 
 The sale of an optional maintenance agreement or extended warranty is an example of an 
agreement that is not generally a taxable transaction. 
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 

 
Very truly yours,  

 
 
 
      Richard S. Wolters 

Associate Counsel 
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