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If a seller delivers the tangible personal property to the buyer, and the seller and the buyer agree upon 

the transportation or delivery charges separately from the selling price of the tangible personal property 

which is sold, then the cost of the transportation or delivery service is not a part of the "selling price" of 

the tangible personal property personal property which is sold, but instead is a service charge, separately 

contracted for, and need not be included in the figure upon which the seller computes his or her tax 

liability. See 86 Ill. Adm. Code 130.415.  
 

 

July 1, 2015 
 
 
  
 
Dear Ms. XXXX: 
 

This letter is in response to the complaint that you filed on March 27, 2015 with the Illinois 
Office of the Attorney General regarding COMPANY’s collection of sales tax.  The Office of the 
Attorney General forwarded your complaint to the Illinois Department of Revenue.  The Department 
issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the Department in 
response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or rule to a 
particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer who is the 
subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are correct and 
complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry.   
 
 The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
I just received my credit card statement from COMPANY and had some 

questions so I called customer service.  In my discussions with them, they advised me 
that in Illinois, they charge taxes on shipping.  Since I have never before been charged 
taxes on shipping, I did some research and discovered that if the shipping is shown 
separately, there would be no tax.  I discovered this at Title 86 Part 130 Section 
130.415 Transportation and Delivery Charges of the Illinois Department of Revenue 
Regulations. 

 
COMPANY was kind enough to give me a refund of the sales tax, however, I am 

concerned about the rest of the consumers who are being charged sales taxes – is 
there, in fact, a sales tax to be charged to their customers?  COMPANY is adamant that 
a tax is to be charged, even though it is shown separately.  Why would they give me a 
credit of the sales tax? 

 

http://www.iltax.com/


 

 

 

 

 

I know that this is an issue that may have been ambiguous over the years, but I 
would like to know if my only recourse is to stay away from COMPANY if I don’t wish to 
be charged sales tax on shipping, or if they are, in fact, misguided in their belief that it is 
legal to charge sales tax to Illinois consumers. 

 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
 The Retailers’ Occupation Tax is imposed upon persons engaged in this State in the business 
of selling tangible personal property for use or consumption.  Retailers’ Occupation Tax is based 
upon the “selling price” of the tangible personal property sold. Section 1 of the Retailers’ Occupation 
Tax Act defines the term, “selling price,” as the “consideration for a sale valued in money … and shall 
be determined without any deduction on account of the cost of the property sold, the cost of materials 
used, labor or service cost or any other expense whatsoever….” See 35 ILCS 120/1. As indicated by 
this definition, a retailer’s cost of doing business is not deductible from his or her gross receipts.  This 
principle is articulated in Section 130.410 of the Department’s rules.  This rule states that in 
calculating Retailers’ Occupation Tax liability, “labor or service costs” . . . “overhead costs” . . . “or any 
other expenses whatsoever” are not deductible from gross receipts. The rule provides that these 
costs of doing business are an element of the retailers’ gross receipts subject to tax even if separately 
stated on the bill to the customer. 
 
 If a seller delivers the tangible personal property to the buyer, and the seller and the buyer 
agree upon the transportation or delivery charges separately from the selling price of the tangible 
personal property which is sold, then the cost of the transportation or delivery service is not a part of 
the "selling price" of the tangible personal property which is sold, but instead is a service charge, 
separately contracted for, and need not be included in the figure upon which the seller computes his 
or her tax liability. See the Department’s regulation at 86 Ill. Adm. Code 130.415(d).  Note, as stated 
in Section 130.415 of the Department’s regulations, if the charges for transportation or delivery 
exceed the cost of delivery or transportation, the excess amount is subject to tax. 
 
 A separate listing on an invoice of such charges is not sufficient to demonstrate a separate 
agreement. The best evidence that transportation or delivery charges were agreed to separately and 
apart from the selling price is a separate and distinct contract for transportation or delivery. However, 
documentation which demonstrates that the purchaser had the option of taking delivery of the 
property, at the seller's location, for the agreed purchase price, or having delivery made by the seller 
for the agreed purchase price, plus an ascertained or ascertainable delivery charge, will suffice.   
 
 The Illinois Supreme Court’s decision in Nancy Kean v. Wal-Mart Stores, Inc. provides further 
guidance.  In Kean, a customer purchased an item online and was required to choose a shipping 
method to complete the transaction. The subtotal could never represent the full selling price of the 
item, but rather had to include shipping charges in order to complete the transaction.  Thus, the 
Illinois Supreme Court held that the shipping charges were part of the selling price and therefore 
taxable as the customer did not have another option for obtaining the product she purchased.  The 
court stated that this creates an inseparable link between the delivery of the item and the sale of the 
merchandise, and the delivery charge is included in the selling price of the merchandise.  See Nancy 
Kean v. Wal-Mart Stores, Inc., 235 Ill. 2d 351, 919 N.E.2d 926 (2009). 
  



 

 

 

 

 

Retailers are required to remit the tax collected from customers to the Department.  If 
COMPANY chose to credit you some portion of your purchase price, this was likely a business 
decision, and we cannot speculate as to the reason.   

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.    
    

 
Very truly yours,  

 
 

Cara Bishop 
Associate Counsel 

 
CB:mdb 
 
 
 

http://www.iltax.com/

