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Charges designated as delivery or transportation charges are not taxable if it can be 
shown that they are both agreed to separately from the selling price of the tangible 
personal property which is sold and that such charges are actually reflective of the costs 
of shipping. See 86 Ill. Adm. Code 130.415. (This is a GIL.) 

 
June 15, 2012 
 
Dear: 
 
This letter is in response to your letter dated May 7, 2012, in which you request information.  The 
Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry. 
 
The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with a GIL.  
In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
This letter is to request a determination letter based on the information/scenario below. 
 
COMPANY is currently located in CITY1, Illinois.  Our products are warehoused at third 
party locations CITY2, Illinois, CITY3, STATE1 and CITY4, STATE2. 
 
Based on Title 86 Part 130 Section 130.415, D – If the seller and the buyer agree upon 
the transportation or delivery charges separately from the selling price of the tangible 
personal property which is sold, then the cost of the transportation or delivery service is 
not a part of the ‘selling price’ of the tangible personal property which is sold, but 
instead is a service charge, separately contracted for, and need not be included in the 
figure upon which the seller computes his Retailers' Occupation Tax liability.  Delivery 
charges are deemed to be agreed upon separately from the selling price of the tangible 
personal property being sold so long as the seller requires a separate charge for 
delivery and so long as the charges designated as transportation or delivery or shipping 
and handling are actually reflective of the costs of such shipping, transportation or 
delivery.  To the extent that such charges exceed the costs of shipping, transportation 
or delivery.  To the extent that such charges exceed the costs of shipping, 
transportation or delivery, the charges are subject to tax.  The best evidence that 
transportation or delivery charges were agreed to separately and apart from the selling 
price, is a separate and distinct contract for transportation or delivery.  However, 
documentation which demonstrates that the purchaser had the option of taking delivery 
of the property, at the seller’s location, for the agreed purchase price, or having delivery 
made by the seller for the agreed purchase price, plus an ascertained or ascertainable 
delivery charge, will suffice. 
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Scenario 1:  A direct to consumer order currently has two line items separating 
products sold and shipping charges.  We have a third party company who ships all 
products on our behalf.  We receive an invoice from the shipping company for all 
products shipped.  Although we receive a separate invoice from shipping company, we 
use an average cost when invoicing our customers for shipping/delivery charges.  
Because the amount charged to the customer is an average cost, in some instances we 
have a slight profit and other instances, we have a loss.  Overall, we believe that 
shipping is a net loss for COMPANY. 
 
Question 1:  Based on the above facts, are we required to collect sales tax on shipping 
charges for products shipped within Illinois? 
 
Based on the scenario above, please provide answer via determination letter.  If you 
have any questions, please contact me at XXX-XXX-XXXX. 
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
If a seller delivers the tangible personal property to the buyer, and the seller and the buyer agree 
upon the transportation or delivery charges separately from the selling price of the tangible personal 
property which is sold, then the cost of the transportation or delivery service is not a part of the 
"selling price" of the tangible personal property personal property which is sold, but instead is a 
service charge, separately contracted for, and need not be included in the figure upon which the 
seller computes his or her tax liability. See the Department’s regulation at 86 Ill. Adm. Code 
130.415(d). 
 
A separate listing on an invoice of such charges is not sufficient to demonstrate a separate 
agreement. The best evidence that transportation or delivery charges were agreed to separately and 
apart from the selling price is a separate and distinct contract for transportation or delivery. However, 
documentation which demonstrates that the purchaser had the option of taking delivery of the 
property, at the seller's location, for the agreed purchase price, or having delivery made by the seller 
for the agreed purchase price, plus an ascertained or ascertainable delivery charge, will suffice. Note, 
as stated in Section 130.415 of the Department’s regulations, if the charges for transportation or 
delivery exceed the cost of delivery or transportation, the excess amount is subject to tax.  For further 
information, see Nancy Kean v. Wal-Mart Stores, Inc., 235 Ill. 2d 351, 919 N.E.2d 926 (2009). 
 
Please be advised that the Department has filed proposed rulemaking concerning the taxation of 
delivery charges. You may want to monitor the Department’s website for information regarding the 
proposed rulemaking. 
 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website at 
www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 
Very truly yours, 
 
Debra M. Boggess 
Associate Counsel 
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