ST 12-0016-GIL 03/21/2012 MANUFACTURING MACHINERY & EQUIPMENT

The manufacturing machinery and equipment exemption can be documented by using lllinois
Department of Revenue Form “ST-587 Equipment Exemption Certificate”, which can be found
on the Department’s website. See 86 Ill. Adm. 130.330. (Thisis a GIL.)

March 21, 2012

Dear XXxxX:

This letter is in response to your letter dated March 7, 2012, in which you request information.
The Department issues two types of letter rulings. Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or
rule to a particular fact situation. A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are
correct and complete. Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the
Department’s regulations at 2 1ll. Adm. Code 1200.110. The purpose of a General Information Letter
(“GIL") is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the
topic about which they have inquired. A GIL is not a statement of Department policy and is not
binding on the Department. See 2 lll. Adm. Code 1200.120. You may access our website at
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your
inquiry.

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with
a GIL. In your letter you have stated and made inquiry as follows:

| am writing in hopes of getting a valid opinion on an issue that we are having with one
of our customers. | will try and list the facts as simply as possible.

1 We are a custom metal fabricator

2 Our customer (located in IL) contracts us to build an item that they in turn include
in a project for their customer (located in IL).

3 Our customer has an IL Business number, but not a resale certificate.

4 They have dropped sales tax payment from their payments to us, based on the
fact that they have a Machinery and Equipment Exemption (ST-587) from their
customer.

5 When we asked for an exemption certificate, they provided us with a copy of the

certificate with their name on it that they received from their customer.

| have been looking into the IL Regulations, specifically Section 130.330 (g) (4), but
remain confused and was advised to get an opinion from the Legal Services Dept.

Can we sell to this customer tax exempt? If so, what documentation should they
provide us in case of an audit?

If we can sell to them tax exempt, do we need the documentation for every purchase?



| can be reached if you need any further clarification.

Thank you in advance for your help.

DEPARTMENT’'S RESPONSE:

The manufacturing machinery and equipment exemption is extended to machinery and
equipment that is used primarily (over 50% of the time) in the manufacturing or assembling of tangible
personal property for wholesale or retail sale or lease. 86 Ill. Adm. Code 130.330. The
manufacturing process is the production of any article of tangible personal property, whether such
article is a finished product or an article for use in the process of manufacturing or assembling a
different article of tangible personal property, by procedures commonly regarded as manufacturing,
processing, fabricating, or refining that changes some existing material or materials into a material
with a different form, use, or name. These changes must result from the process in question and be
substantial and significant. See Section 130.330(b)(2). A certificate of exemption must be presented
to the seller for each transaction where exempt machinery or equipment is purchased. See Section
130.330(g).

The requirements to certify eligibility for the exemption are described in subsection (g) of
Section 130.330. A form “ST-587 - Equipment Exemption Certificate” or other certification containing
the information required on that form must be submitted to the seller by the purchaser for each
transaction on which the exemption is claimed.

A vendor who provides items to a retailer or serviceman that will incorporate the items into
machinery or equipment that qualifies for the exemption should obtain a form ST-587 or a certificate
prepared by the retailer or serviceman that the items sold to the retailer or serviceman are exempt. A
form ST-587 or a certificate prepared by the customer of a retailer or serviceman without further
documentation will not generally support an exemption from tax liability on a sale of tangible personal
property sold by a vendor to that retailer or serviceman.

An item that is exempt from the Retailers’ Occupation Tax as exempt manufacturing machinery
and equipment as provided in 35 ILCS 120/2-5(14) and 86 Ill. Adm. Code 130.330, is also exempt
from the Use Tax, as provided by the corollary exemption provisions in the Use Tax Act (35 ILCS
105/3-5(18). See 86 Ill. Adm. Code 150.301(b). Therefore, neither Retailers’ Occupation Tax nor Use
Tax is owed on exempt manufacturing machinery and equipment.

| hope this information is helpful. If you require additional information, please visit our website
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.

Very truly yours,

Richard S. Wolters
Associate Counsel

RSW:msk



