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Exclusively religious, educational, or charitable organizations that have been given E numbers 
by the Department are allowed to engage in a very limited amount of retail selling without 
incurring Retailers' Occupation Tax liability. See 86 Ill. Adm. Code 130.2005.   (This is a GIL.)   

 
 
 

December 28, 2011 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated November 29, 2011, in which you request 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
We are writing on behalf of the FOUNDATION to request guidance as to whether they 
are obligated to collect and remit the Retailers' Occupation Tax. 
 
The FOUNDATION is a 501(c)(3) organization and is exclusively charitable in nature.  
The have been issued an ‘E number’ by the State of Illinois.  The Foundation sells 
merchandise to the general public via its website and at various fundraising events 
throughout the year.  Items sold include bags, caps, apparel, lapel pins, and 
commemorative coins, substantially all of which bear the FOUNDATION’s name and 
logo. 
 
We are requesting guidance as to whether, based on the facts and circumstances of 
their particular situation, the Foundation is exempt from collecting and remitting the 
Retailers' Occupation Tax as provided for in Section 130.2005 of Title 86 of The Illinois 
Administrative Code. 
 
According to Section 130.2005(a)(3)(A), exclusively charitable organizations are exempt 
from the Retailers' Occupation Tax ‘when it can be said that such selling is 
noncompetitive with business establishments’.  Section 130.2005(a)(3)(B) contains four 
tests for determining whether selling is noncompetitive.  Each test, as it applies to the 
FOUNDATION, is addressed below: 
 



1) The transactions are conducted by members of the charitable entity and not by 
any franchisee or licensee. 
 
The Foundation’s sales are made through a website or by volunteers of 
the Foundation and not by a franchisee or licensee.  The Foundation’s 
sales clearly meet this test. 

 
2) All of the proceeds must go to the charity. 
 

All proceeds from the Foundation’s sales go directly to the Foundation and 
are used to further its charitable purpose.  The Foundation meets this test 
as well. 

 
3) The transaction must not be a continuing one but rather should be held either 

annually or a reasonably small number of times within a year.  The test of 
reasonableness would be an administrative decision, to be made by the 
Department of Revenue. 

 
Since the Foundation sells items through their website, we recognize their 
sales could be considered continuous. 

 
4) The reasonably ascertainable dominant motive of most transfers of the items 

sold must be the making of a charitable contribution, with the transfer of property 
being merely incidental and secondary. 

 
Because substantially all of the items sold bear the FOUNDATION name 
and logo, we assume the dominant motive of people purchasing the 
merchandise is to make a charitable donation to the Foundation and to 
raise further awareness of the Foundation and its purpose. 

 
Section 130.2005(a)(3)(C) of Title 86 of The Administrative Code provides two 
additional guidelines to resolve questions raised by each individual situation: 
 
- The nature of the particular item sold.  All other things being equal, the decision 

as to candy might well be different from the decision as to refrigerators. 
 

- The character of the particular sale, and the real practical effect upon punitive 
competition. 

 
While the Foundation’s sales may be considered to be continuous (test 2 in Section 
130.2005(a)(3)(B) above) all other criteria of Section 130.2005(a)(3)(B) are met.  When 
all the facts and circumstances of the Foundation’s sales are considered, we think it is 
unlikely that the FOUNDATION sales have any real effect on the sales of business 
establishments and are therefore noncompetitive in nature. 
 
Should you need any further information in order to provide guidance as to whether the 
Foundation must collect and remit the Retailers' Occupation Tax on its sales, please 
feel free to contact me. 
 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 



The Illinois Retailers’ Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this State in 
the business of selling tangible personal property to purchasers for use or consumption. See 86 Ill. 
Adm. Code 130.101. The tax is measured by the seller's gross receipts from retail sales made in the 
course of such business. "Gross receipts" means the total selling price or the amount of such sales. 
The retailer must pay Retailers' Occupation Tax to the Department based upon its gross receipts, or 
actual amount received, from the sale of the tangible personal property. 
 

In Illinois, Use Tax is imposed on the privilege of using, in this State, any kind of tangible 
personal property that is purchased anywhere at retail from a retailer. See 35 ILCS 105/3; 86 Ill. Adm. 
Code 150.101. These taxes comprise what is commonly known as "sales" tax in Illinois. If the 
purchases occur in Illinois, the purchasers must pay the Use Tax to the retailer at the time of 
purchase. The retailers are then allowed to retain the amount of Use Tax paid to reimburse 
themselves for their Retailers' Occupation Tax liability incurred on those sales. If the retailer does not 
collect the Use Tax from the purchaser for remittance to the Department, the purchaser is responsible 
for remitting the Use Tax directly to the Department. See 86 Ill. Adm. Code 150.130. 

 
Organizations that are recognized as non-profit under Internal Revenue Code Section 

501(c)(3), are not necessarily exempt organizations pursuant to Illinois tax law. Such organizations 
must obtain an exemption identification number (an “E number”) to qualify. See 86 Ill. Adm. Code 
130.2007.  
 

Organizations that make application to the Department of Revenue and are determined to be 
exclusively religious, educational, or charitable, receive an E number. The E number evidences that 
the Department recognizes the organizations as exempt from incurring Use Tax when purchasing 
tangible personal property in furtherance of their organizational purposes. If an organization does not 
have an E number, then its purchases are subject to tax. Please be aware that currently only sales to 
organizations holding the E number are exempt, not sales to individual members of the organization. 

 
While organizations that have received an E number are, as a general matter, subject to 

Retailers’ Occupation Tax upon their own sales of tangible personal property, there are three limited 
exceptions where such organizations are authorized to engage in a restricted amount of retail selling 
activity without incurring Retailers' Occupation Tax liability. The limited exceptions available to not-for-
profit organizations described in 86 Ill. Adm. Code 130.2005 include: (1) Sales to Members (see 86 Ill. 
Adm. Code 130.2005(a)(2)); (2) Noncompetitive Sales (see 86 Ill. Adm. Code 130.2005(a)(3)); and 
(3) Occasional Dinners and Similar Activities (see 86 Ill. Adm. Code 130.2005(a)(4)). 
 

Thus, if an organization holding an E number makes sales to both members and nonmembers, 
then it would not qualify for that part of the exemption concerning sales to members. Further, if any of 
the materials the E-number holder sells are available through business establishments, then its sales 
would generally be in competition with business establishments and, thus, it would not qualify for that 
part of the exemption concerning noncompetitive sales and, as such, its sales would be taxable 
despite the fact that the items being sold bear the logo of the organization selling the items.  For 
example, clothing items, such as hats, are generally considered to be items that are sold by other 
business establishments and the dominant motive for purchasing those items is for the acquisition of 
the property rather than merely as a token for the making of a donation.  See 86 Ill. Adm. Code 
130.2005(a)(3)(E). 

 
Lastly, turning to the third part of the exemption, Occasional Dinners and Similar Activities, the 

Department’s regulation provides, in part, that E-number holders may “occasionally” conduct certain 
activities they may not be subject to tax whether or not such activities are open to the public. Note, 
however, the regulation defines “occasional” to mean not more than twice in any calendar year. 86 Ill. 
Adm. Code 130.2005(a)(4). 



 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.  
 

Very truly yours,  
 
 
 

Debra M. Boggess 
Associate Counsel 
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