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In order to properly take a trade-in deduction, the item being traded-in must be of like kind and 
character as that which is being sold. See 86 Ill. Adm. Code 130.425.  (This is a GIL.) 

 
 
 
 

August 11, 2010 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated June 14, 2010, in which you request information.  
The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
This letter is to request a formal written opinion on the taxability of exchanging gaming 
hardware and software (i.e. XBox gaming systems and games) and using that 
exchange towards the purchase of new gaming hardware or software.  The sales 
scenario is as follows: 
 
The customer would bring us their used piece of gaming software or hardware which we 
would value.  That dollar value would then be applied towards the purchase of a new 
piece of gaming hardware or software (see the examples below). 
 
SCENARIO 1 
New XBOX 360 System  $499.00 
 
Used XBOX   -$100.00 
 
Amount owed by customer  $399.00 
 
SCENARIO 2 
New XBOX 360 Game  $50.00 
 
Used XBOX game value -$15.00 
 



Amount owed by customer  $35.00 
 
Illinois Department of Revenue Regulations section 130.101 imposes a tax on the sale 
of tangible personal property: 
 

The Retailers' Occupation Tax Act (the Act) [35 ILCS 120] imposes a tax 
upon person engaged in this State in the business of selling tangible 
personal property to purchasers for use or consumption.  The tax is 
measured by the seller’s gross receipts from such sales made in the 
course of such business. 

 
Illinois Department of Revenue Regulations section 130.425(d) provides (regarding the 
taxability of trade-ins): 
 

 (d) The real test is whether the retail sale of the traded-in tangible 
personal property by the person who accepts it in trade would be subject 
to the Retailers' Occupation Tax, or whether such sale would be exempt 
as an isolated or occasional sale.  In the former event, the tangible 
personal property qualifies for the trade-in exemption.  In the latter event, 
it does not.”  

 
Illinois Department of Revenue section 130.425(e) further provides: 
 

(e)  The value of tangible personal property taken by a seller in trade as all 
or a part of the consideration for a sale, where the item that is traded-in is 
of like kind and character as that which is being sold, shall not be 
considered to be ‘gross receipts’ subject to the Retailers' Occupation Tax 
and need not be included in the seller’s return, or may be deducted in the 
return from gross receipts if included in gross receipts as reported in the 
return.  

 
Based on the law cited above, it is our understanding that sales tax would be computed 
on the amount after the discount is taken ($399.00 and $35.00 in the scenarios above). 
 
We respectfully request your assistance in confirming the accuracy of our analysis. 
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
Although we cannot give you a specific answer in the form of a General Information Letter, we 

hope you find the following helpful. 
 
The Illinois Retailers’ Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this State in 

the business of selling tangible personal property to purchasers for use or consumption. The tax is 
measured by the seller’s gross receipts from such sales made in the course of such business. See 86 
Ill. Adm. Code 130.101 which can be found on the Department’s website. “Gross receipts” are 
considered to mean all the consideration actually received by the seller, except traded-in tangible 
personal property. See 86 Ill. Adm. Code 130.401 and 130.425 which can also be found on the 
Department’s website.  The tangible personal property must be taken by the seller in trade as all or 
part of the consideration for a sale. See Section 130.425(e). 
 



No specific certification is required to document a trade-in. However, the retailer must maintain 
sufficient books and records to document such trade-ins. A purchaser may trade-in more than one 
item toward the purchase of another item or items from a retailer. Please note, though, that the item 
or items to be traded-in must be of like kind and character as that which is being sold.  See Section 
130.425. 

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.  
 

Very truly yours,  
 
 
 

Debra M. Boggess 
Associate Counsel 

 
DMB:msk 


