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If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in 
subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent 
software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax.  See 86 Ill. Adm. Code 
130.1935.  (This is a GIL.) 

 
 
 
 
      August 10, 2010 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated June 30, 2010, in which you request information.   
The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
On behalf of our Client (Company), a provider of software and related services, we 
respectfully request an opinion regarding the application of Illinois sales/use tax law with 
respect to the issue described below, as well as the filing requirements, if any of our 
Client. 
 
Background 
 
Our Client, has developed a proprietary canned software program delivered 
electronically which it sells and markets to businesses in various industry segments, 
such as Banking, Finance, Pharmaceuticals, State Government Entities, to list a few.  
Company, is headquartered in STATE, with no offices in the State of Illinois.  The 
Company employs a single employee, working out of a home office who files Income 
and Payroll Taxes in Illinois.  It is possible that our Client may conclude agreements 
with Illinois based customers and is expecting to finalize these agreements within the 
next few months.  For a typical software license agreement/ contract, Company A 
provides the following estimate breakdown: 
 
            
 



A. Software License (Electronic Delivery)   $200,000.00 
B. Annual Software Maintenance Agreement  $36,000.00 
C. Training, Support, and Related Consulting  $10,000.00 
 
            
 
In general, Company indicates in its software license agreements that items A and B 
above will be delivered electronically and once the customer has accepted the terms, 
Client will email customer with detailed instructions on how to download the software 
modules via a File Transfer Protocol (ftp) website address.  Customers purchase a 
perpetual license to access the Company’s software and under a separate support & 
maintenance agreement, receive periodic updates, error corrections, bug fixes and 
technical support via telephone assistance or internet communications.  It is our 
understanding that at no time is the software delivered via storage mediums such as 
CDs and DVDs. 
 
Items C above are optional services.  These services may be delivered at the 
customer’s locations as well as remotely via the internet and include, but may not be 
limited to, training and technical support. 
 
Issues Presented 
 
1. Are Company’s sales of software delivered electronically considered to be 

taxable retail sales of tangible personal property subject to the Illinois Sales and 
Use Tax? 

 
2. Are Company’s annual software maintenance agreements considered to be 

taxable retail sales of tangible personal property subject to the Illinois Sales and 
Use Tax? 

 
3. Are company’s training services considered to be taxable retail sales of tangible 

personal property subject to the Illinois Sales and Use Tax? 
 
4. Do the Company’s Illinois employees create Nexus in the State?  And if 

Company’s products and services are considered subject to the Illinois Sales and 
Use Tax, is the company required under Illinois Tax Law to register as a retailer 
engaged in business in the state and collect and remit the Illinois Sales/Use Tax 
on the software transactions? 

 
We respectfully request that you provide guidance with respect to the application of 
Illinois sales and use tax to the transactions described above. We appreciate your 
consideration of this matter.  If you have any questions or need any additional 
information, please call me. 
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

 Generally, retail sales or transfers of “canned” computer software are taxable in Illinois 
regardless of the means of delivery.  For instance, the sale or transfer of canned computer software 
downloaded electronically would be taxable.  However, if the computer software consists of custom 
computer programs, then the sales of such software may not be taxable retail sales.  See 86 Ill. Adm. 



Code 130.1935(c).  Custom computer programs or software must be prepared to the special order of 
the customer. 
 
 Charges for updates of canned software are fully taxable pursuant to Section 130.1935.  If the 
updates qualify as custom software under Section 130.1935(c), they may not be taxable. 
 
 If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in 
subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent 
software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax.  A license of software is not a taxable 
retail sale if: 

 
A) It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the 
 customer; 
 
B) It restricts the customer’s duplication and use of the software; 
 
C) It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the software 

to a third party (except to a related party) without the permission and continued 
control of the licensor; 

 
D) The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the 

customer loses or damages the software, or permitting the  licensee to make 
and keep an archival copy, and such policy is either stated in the license 
agreement, supported by the licensor’s books and records, or supported by a 
notarized statement made under penalties of  perjury by the licensor; and 

 
E) The customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at 

the end of the license period. This provision is deemed to be  met, in the case of 
a perpetual license, without being set forth in the license agreement. 

 
 Please note that it is very common for software to be licensed over the internet and the 
customer to check a box that states that they accept the license terms.  Acceptance in this manner 
does not constitute a written agreement signed by the licensor and the customer for purposes of 
subsection (a)(1)(A) of Section 130.1935.  To meet the signature requirement for an exempt software 
license, the agreement must contain the written signature of the licensor and customer.  
  
 A license of canned software is subject to Retailers' Occupation Tax liability if all of the criteria 
set out in 86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1) are not met. 
 
 In general, maintenance agreements that cover computer software are treated the same as 
maintenance agreements for other types of tangible personal property.  See 86 Ill. Adm. Code 
130.1935(b). The taxation of maintenance agreements is discussed in subsection (b)(3) of Section 
140.301 of the Department’s administrative rules under the Service Occupation Tax Act. See 86 Ill. 
Adm. Code Sec. 140.301(b)(3).  The taxability of agreements for the repair or maintenance of 
tangible personal property depends upon whether charges for the agreements are included in the 
selling price of the tangible personal property.  If the charges for the agreements are included in the 
selling price of the tangible personal property, those charges are part of the gross receipts of the retail 
transaction and are subject to tax.  In those instances, no tax is incurred on the maintenance services 
or parts when the repair or servicing is performed.  A manufacturer’s warranty that is provided without 
additional cost to a purchaser of a new item is an example of an agreement that is included in the 
selling price of the tangible personal property. 
 



 If agreements for the repair or maintenance of tangible personal property are sold separately 
from tangible personal property, sales of those agreements are not taxable transactions.  However, 
when maintenance or repair services or parts are provided under those agreements, the service or 
repair companies will be acting as service providers under provisions of the Service Occupation Tax 
Act that provide that when service providers enter into agreements to provide maintenance services 
for particular pieces of equipment for stated periods of time at predetermined fees, the service 
providers incur Use Tax based on their cost price of tangible personal property transferred to 
customers incident to the completion of the maintenance service.  See 86 Ill. Adm. Code Sec. 
140.301(b)(3).  The sale of an optional maintenance agreement or extended warranty is an example 
of an agreement that is not generally a taxable transaction.   
 
 If, under the terms of a maintenance agreement involving computer software, a software 
provider provides a piece of object code (“patch” or “bug fix”) to be inserted into an executable 
program that is a current or prior release or version of its software product to correct an error or 
defect in software or hardware that causes the program to malfunction, the tangible personal property 
transferred incident to providing the patch or bug fix is taxed in accordance with the provisions 
discussed above. 
 
 In contrast to a patch or bug fix, if the sale of a maintenance agreement by a software provider 
includes charges for updates of canned software, which consist of new releases or new versions of 
the computer software designed to replace an older version of the same product and which include 
product enhancements and improvements, the general rules governing taxability of maintenance 
agreements do not apply.  This is because charges for updates of canned software are fully taxable 
as sales of software under Section 130.1935(b).  (Please note that if the updates qualify as custom 
software under Section 130.1935(c) they may not be taxable).  Therefore, if a maintenance 
agreement provides for updates of canned software, and the charges for those updates are not 
separately stated and taxed from the charges for training, telephone assistance, installation, 
consultation, or other maintenance agreement charges, then the whole agreement is taxable as a 
sale of canned software. 
 

An “Illinois Retailer” is one who either accepts purchase orders in the State of Illinois or 
maintains an inventory in Illinois and fills Illinois orders from that inventory.  The Illinois Retailer is 
then liable for Retailers' Occupation Tax on gross receipts from sales and must collect the 
corresponding Use Tax incurred by the purchasers.   

 
Another type of retailer is the retailer maintaining a place of business in Illinois.  The definition 

of a “retailer maintaining a place of business in Illinois” is described in 86 Ill. Adm. Code 150.201(i).  
This type of retailer is required to register with the State as an Illinois Use Tax collector.  See 86 Ill. 
Adm. Code 150.801.  The retailer must collect and remit Use Tax to the State on behalf of the 
retailer’s Illinois customers even though the retailer does not incur any Retailers' Occupation Tax 
liability. 
 

The United States Supreme Court in Quill Corp. v. North Dakota, 112 S.Ct. 1904 (1992), set 
forth the current guidelines for determining what nexus requirements must be met before a person is 
properly subject to a state's tax laws.  The Supreme Court has set out a 2-prong test for nexus.  The 
first prong is whether the Due Process Clause is satisfied.  Due process will be satisfied if the person 
or entity purposely avails itself or himself of the benefits of an economic market in a forum state.  Quill 
at 1910. The second prong of the Supreme Court's nexus test requires that, if due process 
requirements have been satisfied, the person or entity must have physical presence in the forum 
state to satisfy the Commerce Clause.  A physical presence is not limited to an office or other 
physical building.  Under Illinois law, it also includes the presence of any agent or representative of 
the seller.  The representative need not be a sales representative. Any type of physical presence in 



the State of Illinois, including the vendor’s delivery and installation of his product on a repetitive basis, 
will trigger Use Tax collection responsibilities. Please refer to Brown’s Furniture, Inc. v. Zehnder, 171 
Ill.2d 410, (1996). 
 

The final type of retailer is the out-of-State retailer that does not have sufficient nexus with 
Illinois to be required to submit to Illinois tax laws.  A retailer in this situation does not incur Retailers’ 
Occupation Tax on sales into Illinois and is not required to collect Use Tax on behalf of its Illinois 
customers.  However, the retailer’s Illinois customers will still incur Use Tax liability on the purchase 
of the goods and have a duty to self-assess and remit their Use Tax liability directly to the State. 
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.    

    
 

Very truly yours,  
 
 
 

Richard S. Wolters 
Associate Counsel 

 
RSW:msk 
 


