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Withholding is not required when deferred compensation is paid while 
employee is a non-resident. 

 

 

August 18, 2023 
 

NAME 
ADDRESS 
 
RE: When withholding is required for non-qualified stock options 
 
Dear NAME: 
 

This is in response to your letter dated August 30, 2021, in which you 
requested information about when the company is required to withhold Illinois 
income tax on non-qualified stock options. We have no record of providing a 
previous response. We regret the delay and any inconvenience it may have 
caused. The nature of your letter and the information provided require that we 
respond with a General Information Letter (GIL). A GIL is designed to provide 
general information, is not a statement of Department policy and is not binding on 
the Department. See 2 Ill. Admin. Code 1200.120(b) and (c), which may be 
accessed from the Department’s web site at www.tax.illinois.gov.  
 

Your letter states as follows: 
 

I had previously requested information via email on two occasions. After a 
month, I finally received a response. However, my questions were not addressed 
with no clear answer. When I responded to the comments provided, I was 
advised that I would have to send a letter. This is now my third request for 
clarification as the information within the state website is not straight forward. 

 
This is my revised request below, similar to the original requests. 
 
I am updating our domestic procedures for holders of Stock Options within 

each state. I have gone through your website and have obtained limited 
information on the topic. I am trying to determine your policy when state 
withholding taxes would apply on Non-Qualified Stock Options and what triggers 
them. Is it based on the date of the grant, vesting or when they exercise? 

 
As an example, X Team Member is granted Stock Options while living in 

Illinois, however, only 2 of the 5 tranches are vested. X Team Member relocates 
to another state where the remaining 3 vestings occur, which are then exercised 
while residing in the new domicile. 

 
Would X Team Member be subject to your state withholding taxes on all 

vested and unvested shares because the Stock Options were granted in your 
state? Would X Team Member only be subject to the shares that were vested in 

http://www.tax.illinois.gov/


 

 

your state? Or since they were exercised after relocation would X Team Member 
not be required to pay withholding taxes to Illinois. 

 
Of course, I understand that while residing in your state withholding taxes 

do apply. My concern is if/when a Team Member relocates in or out of Illinois.  
 
Thank you in advance for your guidance. 

 
RULING 

 
 Section 701 of the Illinois Income Tax Act (IITA) requires tax to be 
withheld upon payment of compensation in Illinois. The Department’s rules on 
allocating compensation paid to nonresidents, 86 Ill. Admin. Code 100.3120(a), 
provide as follows: 
 

In order for items of compensation paid to an individual who is a 
nonresident of Illinois at the time of payment to be allocated to 
Illinois, the compensation must constitute "compensation paid in 
this State". If the test is met, then all items of the compensation, 
and all items of deduction directly allocable thereto, are allocated to 
Illinois under IITA Section 302(a) (except items allocated under IITA 
Section 301(c)(2), as to which see subsection (d)). Compensation 
paid to a nonresident, which is allocated to Illinois, enters into the 
computation of the individual's net income under IITA Section 202 
and is generally subject to withholding under IITA Section 701 (see 
Sections 100.7000, 100.7010 and 100.7020). The tests for 
determining whether compensation is paid in Illinois appear in IITA 
Section 304(a)(2)(B) . . . . 

 
86 Ill. Admin. Code 100.3120(c) further provides: 
 

For the purpose of determining whether and to what extent 
compensation paid for past service is "paid in" Illinois and is 
allocated to Illinois under IITA Section 302(a), that compensation is 
presumed to have been earned ratably over the employee's last 5 
years of service with the employer (or any predecessor or 
successor of the employer or a parent or subsidiary corporation of 
the employer), in the absence of clear and convincing evidence that 
the compensation is properly attributable to a different period of 
employment or that it was not earned ratably over the appropriate 
period of employment. Compensation earned in each past year will 
be deemed compensation paid in Illinois if the individual's service in 
that year met the tests set forth in subsection (a) applicable to that 
year. Compensation paid for past service includes amounts paid 
under deferred compensation agreements where the amount of 



 

 

compensation is unrelated to the amount of service being currently 
rendered. 

 
Under IITA section 203, in the case of an individual, Illinois begins with 

federal adjusted gross income to compute the taxpayer’s Illinois base income. 
The non-qualified stock option income is included in the Team Member’s federal 
adjusted gross income when it is exercised and would, therefore, also be 
included in Illinois base income. If the Team Member is no longer an Illinois 
resident at the time the non-qualified stock option is exercised, the income is 
deemed earned ratably over the last five years of employment and allocated to 
Illinois accordingly. Even though the employee may have Illinois source income, 
the employer would not be required to withhold income tax under 86 Ill. Admin. 
Code 100.7010(c) if the deferred compensation was paid to the employee while a 
nonresident. 
 

We hope this information is helpful. As stated above, this is a GIL. A GIL 
does not constitute a statement of policy that applies, interprets or prescribes the 
tax laws, and it is not binding on the Department. 
 
 
Very truly yours, 
 
 
Brian E. Fliflet 
Deputy General Counsel 
Illinois Department of Revenue 
100 W. Randolph St., 7-900 
Chicago, IL 60601 
Phone: (312) 814-1722 
Email:  Brian.Fliflet@illinois.gov 
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