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Discusses Federal single state tax withholding requirements for certain employees of motor 
carriers.  (This is a GIL.) 

 
 
March 5, 2020 
 
Re: Illinois income tax 
 
Dear Xxxx: 
 
This is in response to your letter received July 16, 2018, in which you request information regarding 
Illinois income tax. The nature of your request and the information you have provided require that we 
respond with a General Information Letter, which is designed to provide general information, is not a 
statement of Department policy and is not binding on the Department. See 2 Ill. Adm. Code 
1200.120(b) and (c), which may be found on the Department's web site at www.tax.illinois.gov.  This 
General Information Letter replaces and supersedes the General Information Letter previously issued 
on September 17, 2018. 
 
Your letter states as follows: 
 

We would like to request a General Information Letter for a Withholding issue which 
many of our clients face. We work with interstate trucking companies who transport goods 
across state lines. They hire W2 workers from all over the United States. Below is the example 
of the issue we face and the reason for the request. 

 
Our client is an Illinois company that hires a driver that lives in Arizona. Driver perfoms 

the service across interstate lines, and his loads usually originate near his home town and he 
returns back to his home town. His only contact with Illinois is that he is being dispatched from 
this state. The accountant for the driver claims that there should be no Illinois deduction, since 
the driver has nothing to do with Illinois. He effectively earns his income across state line and 
should therefore pay only to the state he lives in. We have provided Publication 130 as 
explanation. However, the confusion comes from the limited exception for employers that fall 
under Surface Transportation Board jurisdiction. It specifically lists that certain trucking 
companies fall under this exception, but it fails to define what is meant by "certain trucking 
companies." Do interstate trucking companies fall under the exception, and should the 
company withhold Illinois taxes for interstate drivers, or are they exempt under the STB 
jurisdiction? 

 
Please, let us know if you need any further details on this matter, and what is the proper 

information we should provide to our clients. 
 
RESPONSE 
 
Generally, Section 701(a) of the Illinois Income Tax Act (“IITA” 35 ILCS 5/701) requires every 
employer maintaining an office or transacting business in Illinois to withhold Illinois income tax on 
wages that constitute “compensation paid in this State” under IITA Section 304(a)(2)(B).  Section 
304(a)(2)(B) states that compensation is paid in this State if: 
 

(1) The individual’s service is performed entirely within this State; 
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(2) The individual’s service is performed both within and without this State, but the service 

performed without this State is incidental to the individual’s service performed within this 

State; or 

(3) Some of the service is performed within this State and either the base of operations, or if 

there is no base of operations, the place from which the service is directed or controlled is 

within this State, or the base of operations or the place from which the service is directed or 

controlled is not in any state in which some part of the service is performed, but the 

individual’s residence is in this State. 

Department Regulations Section 100.3120(a)(2) elaborates on these rules as follows: 
 

The [rules regarding compensation paid in this State] are to be applied in such manner that if 
they were in effect in other states an item of compensation would constitute compensation 
“paid in” only one state. Thus, if an item would, under these rules, constitute compensation 
paid in a state other than Illinois because the individual’s service was localized in such other 
state …, it could not also be compensation paid in Illinois. 

 
Department Regulations Sections 100.7010(c)(2) and (3) provide rules for determining whether an 
individual’s service in a particular state is incidental to the primary service performed: 
 

(2) In determining whether an individual's service performed without this State is incidental 
to his service performed within this State for purposes of the test set forth in subsection 
(a)(1)(B), the term "incidental" means any service which is necessary to or supportive of 
the primary service performed by the employee or which is temporary or transitory in 
nature or consists of isolated transactions. The incidental service referred to above may 
or may not be similar to the individual's normal occupation so long as it is performed 
within the same employer-employee relationship. That is, an individual who normally 
performs all of his service in this State may be sent by his employer to another state to 
perform service which is totally different in nature from his usual work or he may be sent 
to do similar work. So long as such service is temporary or consists merely of isolated 
transactions, it will be considered to be incidental to his service performed within this 
State, and his entire compensation will be subject to withholding. 

 
(3) In some cases, it may be difficult to determine whether service performed in another 

state is incidental to service performed within this State. In any such case, the facts 
(including any contract of employment) should be carefully considered. In many 
instances, the contract of employment will provide a definite territorial assignment which 
will be prima facie evidence that the service is localized within such territory. However, 
the presence or absence of a contract of employment is but one fact to be considered. 
In every case, the ultimate determination to be made is whether the individual's service 
was intended to be and was in fact principally performed within this State and whether 
any service which was performed in another state was of a temporary or transitory 
nature or arose out of special circumstances at infrequent intervals. The amount of time 
spent or the amount of service performed without this State should not be regarded as 
decisive, in itself, in determining whether such service is incidental to service performed 
within this State. For example, an individual normally performing service within this 
State might be sent on a special assignment to another state for a period of months. 
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The service in the other state would nevertheless be incidental to service within this 
State if such special assignment were an isolated transaction. 

 
Department Regulations Section 100.7010(c)(4) contains examples that illustrate services that may 
be considered incidental to the primary service. 
 
Department Regulations Section 100.7010(d)(2) provides rules for determining an employee’s base 
of operations: 
 

The term "base of operations" refers to the place or fixed center from which the individual 
works. An individual's base of operations may be his business office (which may be maintained 
in his home), or his contract of employment may specify a place at which the employee is to 
receive his directions and instructions. In the absence of more controlling factors, an 
individual's base of operations may be the place to which he has his business mail, supplies, 
and equipment sent or the place where he maintains his business records. 

 
As can be seen, the base of operations of the employer is not controlling. Department Regulations 
Section 100.7010(d)(3) contains examples illustrating the determination of an employee’s base of 
operations. 
 
Department Regulations Sections 100.7010(b)(2) and 100.2590(a) reference certain Federal law that 
limits the authority of Illinois to subject certain nonresident employees of motor carriers to Illinois 
income taxation. Regulations Section 100.2590(a) provides, in part: 
 

Federal law affects the authority of the State of Illinois to subject certain employees of 
railroads, motor carriers, merchant mariners, and air carriers to Illinois income taxation. By 
virtue of the provisions of federal law quoted in subsections (a)(1) through (4) below, 
compensation that would otherwise be subject to Illinois income taxation and withholding by 
virtue of IITA Sections 302(a) and 304(a)(2)(B) is subtracted from adjusted gross income in 
determining Illinois base income pursuant to IITA Section 203(a)(2)(N) and is not subject to 
Illinois income tax withholding. 
… 
 
49 USC 14503(a)(1) states that no part of the compensation paid by a motor carrier providing 
transportation subject to the jurisdiction of the [Interstate Commerce] Commission under 
subchapter I of chapter 135 of this title or by a motor private carrier to an employee who 
performs regularly assigned duties in 2 or more states as such an employee with respect to a 
motor vehicle shall be subject to the income tax laws of any state or subdivision of that state, 
other than the state or subdivision thereof of the employee’s residence. 
 

In order to determine if the Federal protection referred to in 86 Ill. Adm. Code 100.2590(a)(1) applies 
to the compensation paid to an employee, one needs to first determine if the employee is paid 
compensation by certain motor carriers or a motor private carrier.  In order for the motor carrier to 
qualify, it must “provide transportation” subject to jurisdiction of the Surface Transportation Board 
(formerly the “Interstate Commerce Commission), under 49 U.S.C. Subt. IV, Pt. B, Ch. 135, Subch. I.  
Second, the employee must “perform regularly assigned duties in 2 or more States.”  Applying the 
rules set forth above to the facts in your letter, Illinois withholding would not be required if the service 
the driver performs qualifies for protection under Federal law, as set forth in 86 Ill. Adm. Code 
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100.2590(a)(1).  In the alternative, Illinois withholding would not be required if any service the driver 
performs in Illinois is merely incidental to the service performed in Arizona or another state.  However, 
if Federal law does not apply and the service the driver performs in Illinois is more than merely 
incidental to the services performed in Arizona or another state, Illinois withholding is proper if the 
driver’s base of operations is Illinois.  Since a General Information Letter is designed to provide 
general information, the Department cannot provide further guidance on whether the particular 
employee referred to in your letter would qualify for the Federal protection referred to in 86 Ill. Adm. 
Code 100.2590(a)(1).  To determine whether an employee does qualify for such protection, please 
refer to the legal resources provided by the Surface Transportation Board (formerly the “Interstate 
Commerce Commission”) which, as of the date of this letter, can be found at 
https://prod.stb.gov/resources/legal-resources/#statutes    
 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of policy 
that applies, interprets or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. If you are 
not under audit and you wish to obtain a binding Private Letter Ruling regarding your factual situation, 
please submit all of the information set out in items 1 through 8 of Section 1200.110(b). If you have 
any further questions regarding this letter, you may contact me at (217) 782-2844. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
 
Michael D. Mankowski 
Associate Counsel - Income Tax 

https://prod.stb.gov/resources/legal-resources/#statutes

