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Compensation of an employee who performs significant services within and without the 
State, and whose base of operations is in another state in which services are performed, 
is allocated to the state in which the base of operations is located.  
 
 

 
October 29, 2015 
 
 
Re: Illinois Income Tax 
 
Dear Xxxxx: 
 
This is in response to your letter dated October 8, 2015 in which you request information 
regarding the taxation of certain compensation. The nature of your request and the information 
you have provided require that we respond with a General Information Letter (GIL). A GIL is 
designed to provide general information, is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department, See 86 Ill. Adm. Code 1200.120(b) and (c), which may be accessed 
at www.revenue.state.il.us. 
 
In your letter you have stated the following: 
 

I am writing for clarification of Illinois tax law regarding wages taxed in Illinois earned by 
a non-resident taxpayer. 
 
Taxpayer lives and works in STATE and is employed by a Firm located in Illinois. The 
taxpayer’s base of operations is her home. She is the TITLE. In this role she is responsible 
for developing sales from financial advisors in the GEOGRAPHIC area of the country. On 
a weekly basis, she typically spends 3-4 days traveling in the territory meeting with 
advisors to educate them on how to best position their client’s portfolios using the Firm’s 
mutual funds and separately managed accounts. 
 
Based on these facts, I would assume that her wages are not considered compensation 
paid in IL according to IITA Section 304(a)(2)(B) since the services performed for the Firm 
are done entirely outside of IL. 
 
However, she does attend meetings in her employer’s office in IL, about 6 to 10 days per 
year. Do these days constitute services performed in IL? Will these days be subject to IL 
tax? Will these days cause all of her compensation to be considered compensation paid 
in IL? 

 
 
RULING 
 

http://www.revenue.state.il.us/


Section 304(a)(2)(B) of the Illinois Income Tax Act (“IITA” ; 35 ILCS 5/304(a)(2)(B)) states: 
 

Compensation is paid in this State if: 
 
(i) The individual’s service is performed entirely within this State; 
 
(ii) The individual’s service is performed both within and without this State, but the service 
performed without this State is incidental to the individual’s service performed within this 
State; or 
 
(iii) Some of the service is performed within this State and either the base of operations, 
or if there is no base of operations, the place from which the service is directed or 
controlled, is within this State, or the base of operations or the place from which the 
service is directed or controlled is not in any state in which some part of the service is 
performed, but the individual’s residence is in this State. 

 
In applying IITA Section 304(a)(2)(B), Department Regulations § 100.7010(a)(3) (86 Ill. Adm. 
Code 100.7010(a)(3)) states that the rules set forth therein “are to be applied in such manner 
that, if they were in effect in other states, an item of compensation would constitute 
‘compensation paid in’ only one state. Thus, if an item would, under these rules, constitute 
compensation paid in a state other than Illinois because the individual’s service was localized in 
such other state under the tests of [section 304(a)(2)(B)], it could not also be compensation paid 
in Illinois.” In addition, Department Regulations § 100.7010(c)(1) states that if compensation is 
paid in Illinois because the service is localized in Illinois under either Section 304(a)(2)(B)(i) or 
(ii), the factors set forth in Section 304(a)(2)(B)(iii) are not considered. Therefore, in order to 
determine whether compensation of a nonresident employee is taxable in Illinois, it must first be 
determined whether the employee’s services are localized in Illinois or another state. Where the 
services are localized in Illinois the compensation is allocated to Illinois, and where the services 
are localized in another state the compensation is not allocated to Illinois. If, on the other hand, 
the employee’s services are not localized in any state under the tests set forth in Section 
304(a)(2)(B)(i) or (ii), then whether or not the compensation is taxable in Illinois depends upon 
the location of the employee’s base of operations or the place from which the employee is 
directed or controlled as set forth under Section 304(a)(2)(B)(iii). 
 
In this case, the facts set forth in your letter suggest that the employee’s services are not 
localized in any state. You letter indicates that the employee is the manager of the 
GEOGRAPHIC territory of the United States and typically spends 3-4 days each week traveling 
that territory. In addition, the employee spends 6-10 days of each year at meetings at her 
employer’s office in Illinois. Department Regulations § 100.7010(c)(2) states that for purposes 
of determining whether services performed in one state are incidental to services performed in 
another, the term “incidental” refers to any service which is necessary to or supportive of the 
primary service performed by the employee or which is temporary or transitory in nature or 
consists of isolated transactions. In addition, Regulations § 100.7010(c)(3) states that the 
amount of time spent or the amount of services performed in a state is not decisive in itself of 
the question whether services in a state are incidental to services in another state.  
 



Department Regulations § 100.7010(d)(1) states: 
 

The localization tests are not applicable where an individual’s employment normally or 
continually includes service within this State and also services without the State which 
are not “incidental” to the services performed within this State. In such case, if the 
individual’s base of operations is within this State, his entire compensation will be 
[taxable], but if his base of operations is without this State, none of his compensation will 
be [taxable]. 

 
Regarding an employee’s base of operations, Regulations § 100.7010(d)(2) states: 
 

The term “base of operations” refers to the place or fixed center from which the individual 
works. An individual’s base of operations may be his business office (which may be 
maintained in his home), or his contract of employment may specify a place at which the 
employee is to receive his directions and instructions. In the absence of more controlling 
factors, an individual’s base of operations may be the place to which he has his business 
mail, supplies, and equipment sent or the place where he maintains his business records. 

 
In this case, you have indicated that the employee’s base of operations is her home in STATE. 
Therefore, none of the employee’s compensation is allocated to Illinois. 
 
As stated above, this is a GIL which does not constitute a statement of policy that applies, 
interprets or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. If you wish to obtain 
a PLR which will bind the Department, please submit a request conforming to the requirements 
of 2 Ill. Adm. Code § 1200.110(b). 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
Brian L. Stocker 
Associate Counsel (Income Tax) 
 
 
 
 
 
 
 
 


