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Gambling winnings are sourced to the state of residence of the individual winner, so are 
not included in the computation of the cap on the credit allowed under IITA Section 601 
(b)(3). 
 
 

 

November 4, 2013 
 
 
 
 
 Re: Credit for Taxes Paid on Gambling Winnings 
 
Dear XXXX: 
 
This is in response to your letter dated October 30, 2013, in which you request a letter 
ruling.  The nature of your request and the information you have provided require that 
we respond with a General Information Letter, which is designed to provide general 
information, is not a statement of Department policy and is not binding on the 
Department.  See 86 Ill. Adm. Code 1200.120(b) and (c), which may be found on the 
Department's web site at www. tax.illinois.gov.   
 
In your letter you have stated the following: 
 

Taxpayer received a Return Correction Notice which states “If you were 
an Illinois resident when the gambling winnings were earned, you must 
pay Illinois income tax on gambling winnings.  You may not take a credit 
for income tax paid to another state.”  This has the result of the taxpayer 
paying tax to the state where the winnings were received and also paying 
tax to Illinois on the same winnings.  
 
Please tell me where I can find this ruling in the statute or how this 
reasoning was derived.  Also I would like to know when this decision was 
made.  
 
The instructions to Form CR state “Schedule CR . . . allows you to take a 
credit for income taxes you paid to other states on income you received 
while a resident of Illinois.”  We assume this means “income” of any kind. 
 
We were told by an agent that the credit only applies to “earned income” 
and not to gambling winnings.  The instructions do not make that 
distinction.  Also the Return Correction Notice state: “the gambling 
winnings were earned” which adds to the confusion.  

 
Response 

 
Section 601(b)(3) of the Illinois Income Tax Act (35 ILCS 5/601) allows residents to 
claim a credit for income taxes paid to other states.  That section also provides: 
 

For taxable years ending on or after December 31, 2009, the credit 
provided under this paragraph for tax paid to other states shall not exceed 



 
 
 

 

that amount which bears the same ratio to the tax imposed by . . . this Act 
as the amount of the taxpayer's base income that would be allocated or 
apportioned to other states if all other states had adopted the provisions in 
Article 3 of this Act bears to the taxpayer's total base income subject to tax 
by this State for the taxable year. 

 
The Schedule CR, Credit for Tax Paid to Other States, implements this limitation by 
having the taxpayer list items of income from all sources in Column A of Lines 1 through 
39, and write the amount that is sourced to other states using Illinois’ sourcing rules in 
Article 3 of the Illinois Income Tax Act in Column B of each line, then writing the total 
income and total non-Illinois sourced income on Line 42, and computing the fraction of 
income that is from non-Illinois sources on Line 43.  This fraction, multiplied by the 
taxpayer’s Illinois income tax liability before credits, yields the limit on the credit allowed 
for taxes paid to other states.  
 
In Article 3 of the Illinois Income Tax Act, Section 301(c)(2) (35 ILCS 5/302) provides: 
 

Any item of income or deduction which was taken into account in the 
computation of base income for the taxable year by any person other than 
a resident and which is not otherwise specifically allocated or apportioned 
pursuant to Section 302, 303 or 304 . . .  in the case of an individual, trust 
or estate, shall not be allocated to this State.   

 
Except in the case of a professional gambler, who would apportion his or her gambling 
winnings as business income under the provisions of Section 304 of the Illinois Income 
Tax Act (35 ILCS 5/304), there is no provision in Sections 302, 303 or 304 that would 
allocate gambling winnings of a nonresident to Illinois.  Thus, if all states used Illinois’ 
rules for sourcing income, no other state would tax gambling winnings of a nonresident 
gambler who is not a professional.  Accordingly, pursuant to the provision in Section 
601(b)(3) quoted above, there is no provision in the instructions to the Schedule CR that 
allows gambling winnings of a nonprofessional gambler to be included in Column B of 
any line.  For the vast majority of residents who are taxed by another state only on 
gambling winnings, this means that the total income sourced to other states under 
Illinois’ rules is zero, and the credit allowed under Section 601(b)(3) is zero. 
 
Legislation that would change this result by providing that gambling winnings from 
Illinois gambling venues are sourced to Illinois under a new subsection (e-1) of Section 
303 of the Illinois Income Tax Act has been introduced this year as Senate Bill 1729.  
However, that bill would change the law only for 2013 and future years.  
 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a 
statement of policy that applies, interprets or prescribes the tax laws, and it is not 
binding on the Department.  If you are not under audit and you wish to obtain a binding 
Private Letter Ruling regarding your factual situation, please submit all of the 
information set out in items 1 through 8 of Section 1200.110(b).  If you have any further 
questions, you may contact me at (217) 782-7055. 
 
Sincerely, 
Paul S. Caselton 
Deputy General Counsel – Income Tax 


