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General Information Letter:  The prohibition against double deductions in IITA Section 
203(g) precludes a taxpayer from claiming a subtraction for repayment of Social 
Security payments that were excluded from base income in the year received. 

 
June 27, 2011 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated June 16, 2011 in which you request information regarding 
Illinois income tax.  The nature of your letter and the information provided require that we respond 
with a General Information Letter (GIL). A GIL is designed to provide general information, is not a 
statement of Department policy and is not binding on the Department. See 86 Ill. Adm. Code 
1200.120(b) and (c), which may be accessed from the Department’s web site at www.ILtax.com. 
 
Your letter states as follows: 
 

We recently contacted the Illinois Department of Revenue through the IDOR website with a 
question regarding the deduction for restoration of amounts held under claim of right. The 
individuals providing assistance on two separate occasions gave answers that did not actually 
address our question, so we are turning to the Office of the General Counsel for guidance. 
 
In this situation, a taxpayer has been receiving Social Security for the last several years which 
was included in his federal AGI at the rate of 85% based on his other income. He has been an 
Illinois resident for all years in question, therefore the federally taxable Social Security income 
was included in Line 1 of his Illinois income tax return and then subtracted on Line 5 along with 
other federally taxed retirement income. As such, although the Social Security income was 
indeed included in federal taxable income, it was not subject to Illinois income tax. 
 
In 2010, the taxpayer repaid all of his previously received Social Security benefits. Under 
I.R.C. §1341, a credit was claimed on his 2010 federal tax return for an amount equal to the 
amount of tax paid in previous years on the repaid Social Security. In this case, the credit 
resulted in a lower tax liability than a deduction, therefore the credit was claimed as required 
by I.R.C. §1341. 
 
The instructions for Illinois Schedule M Line 14 state “write the amount equal to the deduction 
used to compute the federal tax credit for restoration of amounts held under claim of right 
under Internal Revenue Code Section 1341.” The Department’s forms and instructions have 
the force and effect of regulations pursuant to section 1501(a)(19), and, like other regulations 
promulgated by the Department, have the force and effect of law. Following these instructions, 
it appears the taxpayer is entitled to a deduction equal to the amount of taxable Social Security 
repaid in 2010, which is the amount of the deduction used to calculate the federal credit. 
Because this federally taxable income was never included in Illinois taxable income, we are 
questioning whether this deduction is actually allowed. 

 
 
RULING 
 
Section 203(a)(2)(L) of the Illinois Income Tax Act (“IITA” ;  35 ILCS 5/203(a)(2)(L)) allows a 
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subtraction modification for social security benefits: 
 

For taxable years ending after December 31, 1983, an amount equal to all social security 
benefits and railroad retirement benefits included in such total pursuant to Sections 72(r) and 
86 of the Internal Revenue Code. 
 

IITA Section 203(a)(2)(P) allows a subtraction modification where the taxpayer has claimed the 
federal credit under Internal Revenue Code Section 1341: 
 

An amount equal to the amount of the deduction used to compute the federal income tax credit 
for restoration of substantial amounts held under claim of right for the taxable year pursuant to 
Section 1341 of the Internal Revenue Code of 1986. 
 

IITA Section 203(g) states: 
 

Unless specifically provided otherwise, nothing in this Section shall permit the same item to be 
deducted more than once. 
 

In addition, Department Regulations § 100.2405(f) states: 
 

Double deductions prohibited.  No item of deduction may be taken into account twice in the 
calculation of Illinois base income unless specifically authorized under the IITA. If a subtraction 
modification applies to an item that is already excluded or deducted in computing adjusted 
gross income or federal taxable income, or to which another subtraction applies, it will be 
disallowed. 
 

In this case, because the taxpayer was allowed a subtraction modification under IITA Section 
203(a)(2)(L) for social security benefits for the taxable years those benefits were included in federal 
AGI, IITA Section 203(g) and Regulations § 100.2405(f) prohibits another subtraction of the same 
amounts upon repayment in 2010. Therefore, the taxpayer in the circumstances described in your 
letter is not allowed the subtraction modification otherwise allowable under IITA Section 203(a)(2)(P) 
for restoration of substantial amounts held under claim of right. 
 
As stated above, this is a GIL. A GIL does not constitute a statement of policy that applies, interprets 
or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. If you have questions regarding 
this GIL you may contact Legal Services at (217) 782-7055. If you have further questions related to 
Illinois income tax laws, visit our website at www.revenue.state.il.us or contact the Department’s 
Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
Brian L. Stocker 
Staff Attorney (Income Tax) 
 


