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General Information Letter:  Nexus issues are generally not appropriate for general 
information letters. 

 
June 30, 2010 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated May 24, 2010 in which you request a letter ruling. The 
following is in response to your request with respect to Illinois income tax. Your request with respect 
to sales and use tax has been referred to the Sales Tax Division and will be addressed by a separate 
ruling. The nature of your request and the information provided with respect to Illinois income tax 
requires that we respond with a General Information Letter (GIL). A GIL is designed to provide 
general information, is not a statement of Department policy and is not binding on the Department. 
See 2 Ill. Adm. Code § 1200.120(b) and (c), which may be accessed from the Department’s website 
at www.ILtax.com. 
 
Your letter states as follows: 
 

I am writing to you for confirmation as to whether my company, COMPANY1, Inc., has nexus 
in Illinois or not. We are being audited by the STATE Department of Revenue, who is 
questioning our nexus status and believes we no longer qualify. 
 
COMPANY1, Inc., a Value-Added Reseller of COMPANY2, is a STATE company, established 
in 19XX. We were told by the Illinois Department of Revenue that as soon as we entered your 
state and began working with companies in our industry, we needed to register with the State 
of Illinois, which we did. As a result, we have been paying Sales Tax collected from customers 
and filing Corporate Income Tax Returns. We did open an office in CITY1, Illinois, from 
0X/01/19XX through 0X/31/20XX, but closed it and merged operations back into our facility in 
CITY2, STATE. 
 
I called the Illinois Department of Revenue at 2:41 PM on Friday, 05/21/10, and discussed our 
Sales Tax situation with Miss Z (Phone #800-732-8866). She indicated that because we have 
no location in Illinois, the sales to Illinois companies should be considered interstate commerce 
and sales taxes due should be the consumers’, our customers’ responsibility, not ours. She 
elaborated that we have been paying the sales tax to Illinois voluntarily, and we can stop 
collecting it. We were audited by the Illinois Department of Revenue for Sales Tax several 
years ago and were told we were doing everything correctly. We just needed to update some 
of the customer Exemption Certificates we had on file. Can you tell me which is correct as it 
applies to us? Please provide a ruling as to whether we should continue to collect and pay 
sales tax or not. 
 
STATE doesn’t believe we have nexus because we haven’t had 30 man-hours per year in 
Illinois, and all the hours we have accumulated haven’t been by a representative with the 
authority to close sales. The auditor has informed me that based on this interpretation, I may 
have to request the State of Illinois to refund any Income/Franchise Taxes we’ve paid in the 
past and pay them to STATE instead. 
 
I spoke with Mr. Y at the Illinois business hotline (Phone #217-524-4772) at 2:14 PM today. He 
told me Illinois doesn’t have a time frame to satisfy to qualify for nexus, and that we would 
have nexus due to the fact have gone into Illinois to do business and we are registered with 
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the Revenue Department. It is at Mr. Ys’ recommendation that I’m writing to you to request an 
opinion on these issues, too. 
 
Would you please provide me with something in writing I can give to the State of STATE to 
clarify our nexus position and responsibility for filing and paying Sales and 
Corporate/Franchise Income Tax to the State of Illinois? 
 
 

RULING 
 

The determination as to whether a taxpayer has nexus with Illinois is extremely fact-specific. 
Therefore, the Department does not issue rulings regarding whether a taxpayer has nexus with the 
State. For information regarding nexus, see Department of Revenue Regulations Section 100.9720 
(accessible from the Department’s web site). In addition, the following general information may be 
provided. 
 
The United States Constitution restricts a state’s power to subject to income tax foreign corporations 
and other nonresidents. The Due Process Clause requires that there exist some minimum connection 
between a state and the person, property, or transaction the state seeks to tax. (Quill Corp. v. N. 
Dakota, 504 U.S. 298 (1992)) Similarly, the Commerce Clause requires that a state’s tax be applied 
only to activities with a substantial nexus to the taxing state. (Id.) In the case of foreign corporations, 
Illinois may assert nexus to tax unless the corporation falls under the protection provided under Public 
Law 86-272. (15 U.S.C. § 381) Public Law 86-272 precludes any state from subjecting a 
nondomiciliary corporation to a net income tax where such corporation’s only activities within the state 
for the taxable year consist of solicitation activities for sales of tangible personal property. 
 
Regarding Public Law 86-272, Department Regulations Section 100.9720(c)(2)(A) states: 
 

If a nonresident taxpayer’s activities exceed “mere solicitation” as set forth in subsection (a) of 
PL 86-272 (subsection (c)(1)(A) of this Section), it obtains no immunity under that federal 
statute. The taxpayer is subject to Illinois income tax and personal property tax replacement 
income tax for the entire taxable year and its business income is apportioned under IITA 
Section 304. Whether a nonresident taxpayer’s conduct exceeds “mere solicitation” depends 
upon the facts in each particular case. 
 

Regulations Section 100.9720(c)(4) contains a list of activities that are considered to be beyond 
“mere solicitation” for purposes of P.L. 86-272. Included in that list of unprotected activities are the 
following: 
 

E) Conducting training courses, seminars or lectures for personnel other than personnel 
involved only in solicitation of sales of tangible personal property. 

 
F)  Providing any kind of technical assistance or services, including, but not limited to, 

engineering assistance or design service, when one of the purposes of the assistance 
or service is other than the facilitation of the solicitation of orders. 

 
H)  Approving or accepting orders. 
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S) Conducting any activity that is not on the list of "protected activities" in subsection (c)(5), 
and that is not entirely ancillary to requests for orders, even if the activity helps to 
increase purchases. 

 
A taxpayer that engages in unprotected activity within Illinois, unless such activity is de minimus, is 
not entitled to immunity under the federal statute. Regulations Section 100.9720(c)(2)(D) sets forth 
the test for determining whether unprotected activities are de minimus. 
 

De minimus activities are those that, when taken together, establish only a trivial additional 
connection with this State. An activity regularly conducted within this State on a regular or 
systematic basis or pursuant to a company policy (whether such policy is in writing or not) shall 
normally not be considered trivial. Whether an activity consists of a trivial or non-trivial 
additional connection with this State is to be measured on both a qualitative and quantitative 
basis. If the activity either qualitatively or quantitatively creates a non-trivial connection with 
this State, then the activity exceeds the protection of PL 86-272. The amount of unprotected 
activities conducted within this State relative to the amount of protected activities conducted 
within this State is not determinative of the issue of whether the unprotected activities are de 
minimus. The determination of whether an unprotected activity creates a non-trivial connection 
with this State is made on the basis of the taxpayer’s entire business activity, not merely its 
activities conducted within this State. An unprotected activity that would not be de minimus if it 
were the only business activity of the taxpayer conducted in this State will not be de minimus 
merely because the taxpayer also conducts a substantial amount of protected activities within 
this State, nor will an unprotected activity that would be de minimus if conducted in conjunction 
with a substantial amount of protected activities fail to be de minimus merely because no 
protected activities are conducted in this State. 

 
As the above provisions indicate, the conduct of training activities, or service activities unrelated to 
the solicitation of orders, results in the loss of protection under Public Law 86-272 unless those 
activities are de minimus. Whether an unprotected activity is de minimus is not based on a 30 man-
hour standard. Rather, a factual determination must be made taking into account the taxpayer’s entire 
business activity. 
 
Section 502(a) of the Illinois Income Tax Act (“IITA” ; 35 ILCS 5/502(a)) sets forth the requirements 
for filing Illinois income tax returns. That section states in pertinent part as follows: 
 

(a) In general. A return with respect to the taxes imposed by this Act shall be made by every 
person for any taxable year: 
 
(1) For which such person is liable for a tax imposed by this Act, or 
 
(2) In the case of a resident or in the case of a corporation which is qualified to do business 
in this State, for which such person is required to make a federal income tax return, regardless 
of whether such person is liable for a tax imposed by this Act. 
 

Under this section, a nonresident must file an Illinois income tax return if it incurs a liability for tax 
imposed under Section 201 of the IITA (or in the case of a corporation qualified to do business in 
Illinois, if it is required to file a federal return). A nonresident is liable for Illinois income tax under 
Section 201 if it computes “Illinois net income” as defined under IITA Section 202. IITA Section 202 
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defines Illinois net income as that portion of the taxpayer’s “base income” as defined in Section 203, 
which is allocated or apportioned to Illinois under the provisions of Article 3 of the IITA, less certain 
deductions. The above provisions may be accessed from the Department’s web site. 
 
As stated above, this is a GIL. A GIL does not constitute a statement of policy that applies, interprets 
or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. If you wish to obtain a PLR which 
will bind the Department, please submit a request conforming to the requirements of 2 Ill. Adm. Code 
§ 1200.110(b). 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
Brian L. Stocker 
Associate Counsel (Income Tax) 
 


