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General Information Letter:  Various issues in the sales factor statute for broadcasting 
income are addressed. 

 
February 16, 2010 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated August 28, 2009, in which you request a letter ruling.  The 
nature of your request and the information you have provided require that we respond with a General 
Information Letter, which is designed to provide general information, is not a statement of Department 
policy and is not binding on the Department.  See 86 Ill. Adm. Code 1200.120(b) and (c), which may 
be found on the Department's web site at www. tax.illinois.gov. 
 
In your letter you have stated the following: 
 

Pursuant to Section 1200.120 of the Department’s Public Information, Rulemaking and 
Organization regulations [2 Ill. Admin. Code, Part 1200], the COMPANY (COMPANY) 
hereby requests a General Information Letter (GIL) from the Department regarding the 
interpretation and application of section 304(a)(3)(B-7) and section 304(a)(3)(C-5)(iv) of 
the Illinois Income Tax Act (IITA) [35 ILCS 5/101 et seq.], which are amendatory 
additions made by P.A. 096-0763, and are effective for tax years ending on or after 
December 31, 2008. 
 
P.A. 096-0763 makes it clear that the so-called “throw-out” rule embodied in section 
304(a)(3)(C-5)(iv) – which excludes sales from the sales factor denominator of a 
taxpayer if the taxpayer is not taxable on such sales in the state in which services are 
received – does not apply to the apportionment of broadcast service income under 
section 304(a)(3)(B-7).  If that is not the Department’s understanding, please notify us 
immediately so we can clarify the issue.  However, since you have confirmed this in 
discussions with Mr. Z, we do not anticipate any additional clarification will be required. 
 
Additionally, in the interest of having a uniform and consistent application by our 
member companies of IITA Section 304(a)(3)(B-7) and 304(a)(3)(C-5)(iv) in the Illinois 
income tax returns they may file for tax years ending on or after December 31, 2008, we 
ask that the GIL confirm the following: 
 
A. The term “recipient” appearing in IITA section 304(a)(3)(B-7)(ii) is meant to refer 

only to a listener of a broadcast or a viewer of a broadcast. 
 
B. The term “recipients” appearing in IITA section 304(a)(3)(B-7)(iii) is meant to 

refer to all viewers or listeners considered for purposes of an “audience factor” of 
the programming that is broadcast. 

 
C. The term “customer” appearing in IITA section 304(a)(3)(B-7)(iv) refers to 

another broadcaster who is paying the taxpayer for the programming. 
 
D. The term “customer appearing in IITA section 304(a)(3)(B-7)(v) is 

interchangeable with the word “person” appearing in the same paragraph and 
each term, “person” and “customer,” refers to a broadcaster who pays the 
taxpayer for programming. 
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Response 
 
Section 304(a)(3)(C-5) of the Illinois Income Tax Act (35 ILCS 5/304) expressly states that its 
provisions do not apply to transactions governed by Section 304(a)(3)(B-7), which applies to “receipts 
from the sale of broadcasting services.”  Accordingly, the so-called throwout rule in Section 
304(a)(3)(C-5)(iv) (which excludes from the numerator and denominator of the sales factor the gross 
receipts of any sale sourced under Section 304(a)(3)(C-5) to a state in which the taxpayer is not 
subject to tax) cannot apply to receipts from the sale of broadcasting services. 
 
Section 304(a)(3)(B-7)(ii) provides: 
 

In the case where film or radio programming is broadcast by a station, a network, or a 
cable system for a fee or other remuneration received from the recipient of the 
broadcast, the portion of the service that is received in this State is measured by the 
portion of the recipients of the broadcast located in this State. Accordingly, the fee or 
other remuneration for such service that is included in the Illinois numerator of the sales 
factor is the total of those fees or other remuneration received from recipients in Illinois. 
For purposes of this paragraph, a taxpayer may determine the location of the recipients 
of its broadcast using the address of the recipient shown in its contracts with the 
recipient or using the billing address of the recipient in the taxpayer's records. 

 
In this provision, the term “recipients” refers to the viewers or listeners of the broadcast, from whom 
the taxpayer is receiving the fees or other remuneration for the broadcast. 
 
Section 304(a)(3)(B-7)(iii) provides: 
 

In the case where film or radio programming is broadcast by a station, a network, or a 
cable system for a fee or other remuneration from the person providing the 
programming, the portion of the broadcast service that is received by such station, 
network, or cable system in this State is measured by the portion of recipients of the 
broadcast located in this State. Accordingly, the amount of revenue related to such an 
arrangement that is included in the Illinois numerator of the sales factor is the total fee 
or other total remuneration from the person providing the programming related to that 
broadcast multiplied by the Illinois audience factor for that broadcast. 

 
In this provision, the term “recipients” refers to the viewers or listeners of the broadcast, who are 
taken into account in computing the audience factor. 
 
Section 304(a)(3)(B-7)(iv) provides: 
 

In the case where film or radio programming is provided by a taxpayer that is a network 
or station to a customer for broadcast in exchange for a fee or other remuneration from 
that customer the broadcasting service is received at the location of the office of the 
customer from which the services were ordered in the regular course of the customer's 
trade or business. Accordingly, in such a case the revenue derived by the taxpayer that 
is included in the taxpayer's Illinois numerator of the sales factor is the revenue from 
such customers who receive the broadcasting service in Illinois. 
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In this provision, the term “customer” refers to the person who is paying the taxpayer for the 
programming. 
 
Section 304(a)(3)(B-7)(v) provides: 
 

In the case where film or radio programming is provided by a taxpayer that is not a 
network or station to another person for broadcasting in exchange for a fee or other 
remuneration from that person, the broadcasting service is received at the location of 
the office of the customer from which the services were ordered in the regular course of 
the customer's trade or business. Accordingly, in such a case the revenue derived by 
the taxpayer that is included in the taxpayer's Illinois numerator of the sales factor is the 
revenue from such customers who receive the broadcasting service in Illinois. 

 
In this provision, the terms “customer” and “person” both refer to the broadcaster to whom the 
taxpayer is providing the programming and from whom the taxpayer is receiving payment. 
 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of policy 
that applies, interprets or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department.  If you are 
not under audit and you wish to obtain a binding Private Letter Ruling regarding your factual situation, 
please submit all of the information set out in items 1 through 8 of Section 1200.110(b).  If you have 
any further questions, you may contact me at (217) 782-7055. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Paul S. Caselton 
Deputy General Counsel – Income Tax 
 


