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Purchases of packaging materials may be purchased tax free for resale as long as they are 
transferred along with the products contained in them to customers. See 86 Ill. Adm. Code 
130.2070(b).   (This is a GIL.)  

 
 
 
 
      July 7, 2009 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your undated letter, in which you request information.  The 
Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
Would you kindly give an opinion on the taxability of the following items?  
 
We have a factory in Illinois that manufactures medical supply items. These items are 
individually labeled with barcodes for lot tracking and end user needs.  
 
1/ Do the printers, and associated repair parts, that are dedicated to printing the labels 
that are part of the final product qualify for the manufacturing machinery sales tax 
exemption?  
2/ Do the printer ribbons that are consumed as they provide the transfer ink for the 
labels qualify for the manufacturing supply sales tax exemption?  
 
If you need any further information please feel free to e-mail me your questions.  
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

We regret that we cannot provide you with specific answers in the context of a General 
Information Letter.  We hope, though, you find the following information helpful. 

 



The manufacturing machinery and equipment exemption does not include printing.  See the 
Department’s regulation at 86 Ill. Adm. Code 130.330(b)(5) which can be found on the Department’s 
website.  For your information, however, we refer you to 86 Ill. Adm. Code 130.325, which is the 
Department’s regulation for the Graphic Arts Machinery and Equipment exemption. The Graphic Arts 
Machinery and Equipment exemption extends to machinery and equipment, including repair and 
replacement parts, both new and used and including that manufactured on special order to be used 
primarily (over 50% of the time) in graphic arts production. The exemption extends to purchases by 
lessors who will lease the property for use primarily in graphic arts production.  This exemption, is 
scheduled to sunset on July 29, 2009.  However, Senate Bill 1691, as amended, has passed both 
house of the Illinois legislature and will be sent to the Governor and, if signed into law, will extend this 
exemption through August 30, 2014.  Therefore, you may want to monitor this bill. 

 
Section 130.325(b)(1)(C) provides that “[t]he exemption applies to machinery and equipment 

used in graphic arts production processes, as those processes are described in the NAICS. While the 
NAICS sub sectors referenced in subsection (b)(1)(A) describe types of graphic arts establishments 
that typically engage in graphic arts production, the exemption is not limited to qualifying machinery 
and equipment used by the establishments described in the NAICS, but rather, to qualifying 
machinery and equipment used in the printing processes described in the NAICS (for example, 
lithography, gravure, flexography, screen printing, quick printing, digital printing and trade services 
such as prepress and binding and finishing services).” 

 
Moreover, purchases of packaging materials may be purchased tax free for resale as long as 

they are transferred along with the products contained in them to customers. See 86 Ill. Adm. Code 
130.2070(b). Such purchasers must provide their suppliers with Certificates of Resale to document 
the exemption. The requirements for a valid Certificate of Resale are set forth at 86 Ill. Adm. Code 
130.1405(b). Please note, however, that containers will not qualify for the exemption if, after delivery, 
the seller of the tangible personal property contained in them retained and reused them or discarded 
them.   

 
In regards to the printer ribbons, to the extent that the printer ribbons print onto items that 

become packaging that is transferred to the customer, such printer ribbons may generally be 
purchased for resale.  See 86 Ill. Adm. Code 130.2070(b). 

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.  
 

Very truly yours,  
 
 
 

Debra M. Boggess 
Associate Counsel 
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