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Medical appliances are not taxed at the normal State rate of 6.25%.   These items are taxed at 
a lower State rate of 1%.   See 86 Ill. Adm. Code 130.310.   (This is a GIL).  

 
 
 
 
      August 17, 2007 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated March 28, 2007, in which you request information.   
The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.    Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.   A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.   See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.ILTAX.com to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
I am seeking clarification concerning the sales tax treatment of a medical bed that is 
being manufactured in STATE and will be sold throughout the United States. I am 
seeking specific tax treatment by your state. The bed will be sold to patients for their 
homes or in assisted living centers. The bed raises and lowers the patients allowing 
them to get into and out of their beds without assistance. Our bed is the type that a 
hospital would use for rest, recuperation, and treatment however, at this time, we are 
selling the beds to individual patients.  
 
The bed is a specialty medical bed that is a Class II type FDA approved device and falls 
within Title 21 of the Code of Federal Regulations (CFR) 880.5100, AC-powered 
adjustable hospital bed (Product Code – FNL). See attachment.  
 
I will also need your specific requirements regarding any permits and/or licenses 
required in your state and reporting requirements. Your prompt written response (by 
mail or email) clarifying the sales/use tax treatment of our product will be appreciated  

 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 

 
All gross receipts from sales of tangible personal property in Illinois are subject to Retailers’ 

Occupation Tax unless an exemption is specifically provided.   Food, drugs, medicines and medical 



appliances are not taxed at the normal rate of 6.25%.   These items are taxed at a lower rate of 1% 
plus any applicable local taxes.  See 86 Ill. Adm. Code 130.310.    Products that do not meet the 
appropriate definitions of food, drugs, medicines and medical appliances, or are food prepared by the 
vendor for immediate consumption, are taxable at the higher State sales tax rate of 6.25% plus 
applicable local taxes.  

 
A medical appliance is defined as an item that is intended by its manufacturer for use in 

directly substituting for a malfunctioning part of the body.   See part (c) of Section 130.310.     
Generally, medical tools, devices and equipment used for diagnostic, rehabilitative and treatment 
purposes do not qualify for the reduced rate of tax for medical appliances as such items, while being 
used for treatment of patients, are not directly substituting for a malfunctioning part of the body.   See 
86 Ill. Adm. Code 130.310(c). 

 
Wheelchairs and walkers qualify for the low rate of tax as medical appliances.   However, 

hospital beds, patient lift systems, vertical chairlifts, bed trapezes, and shower/commode chairs do 
not generally qualify for the low rate.   In order to qualify for the low rate of tax as a medical appliance, 
the item must directly substitute for a malfunctioning part of the body.  These items do not meet this 
requirement and do not qualify for the low rate of tax.       

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.ILTAX.com or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.   If 
you are not under audit and you wish to obtain a binding PLR regarding your factual situation, please 
submit a request conforming to the requirements of 2 Ill. Adm. Code 1200.110 (b). 
 

Very truly yours,  
 
 

Terry D. Charlton 
Senior Counsel, Sales & Excise Taxes 

 
TDC:msk 


