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This letter discusses the Department’s administrative rules on computer software and 
maintenance agreements. See 86 Ill. Adm. Code 130.1935. (This is a GIL.) 

 
 
 
 
      January 24, 2006 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated July 26, 2005, in which you request information.  
The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 
 

We would like to request a Written Letter Ruling on the issue of the assessment of sales 
taxes on our products. ABC sells prewritten software that is utilized in the design and 
testing of new products. The software license includes the first year of system 
maintenance. This entitles the customer to receive software updates during the first 
year as they become available and technical support enabling the customer to call our 
company to receive advice and guidance on the use of the software. The following year 
after the initial license sale, when system maintenance is sold it includes these two 
separate and distinct items, software updates and telephone technical support. We also 
offer consulting and training, see summary of products below:  

 

Products and services:  
 
Software license product on CD - taxable  
Updates and telephone technical support - update taxable, support nontaxable  
Consulting services performed at the STATE headquarters - nontaxable  
Training performed at a regional center, in STATE or at a customer's location - 
nontaxable  
 
Please verify that the treatment of these types of sales transactions are acceptable to 
your taxing authority with a Written Letter Ruling from your state to ABC verifying that 



we are correctly assessing sales tax under the rules and laws of your state and the 
appropriate tax rates.  

 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

86 Ill. Adm. Code 130.1935, Computer Software, governs transactions involving computer 
software. Generally, sales of “canned” computer software are taxable retail sales in Illinois. However, 
if the computer software consists of custom computer programs, then the sales of such software may 
not be taxable retail sales. See Section 130.1935(c). 
 

Custom computer programs or software are prepared to the special order of the customer. The 
selection of pre-written or canned programs assembled by vendors into software packages does not 
constitute custom software unless real and substantial changes are made to the programs or creation 
of program interfacing logic. See Section 130.1935(c)(3). 
 

If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in Section 
130.1935(a)(1), neither the transfer of the software or the subsequent software updates will be 
subject to Retailers’ Occupation Tax. A license of software is not a taxable retail sale if: 

 
A) It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the customer; 
 
B) It restricts the customer’s duplication and use of the software; 
 
C) It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the software to a 

third party (except to a related party) without the permission and continued control of the 
licensor; 

 
D) The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the 

customer loses or damages the software, or permitting the licensee to make and keep 
an archival copy, and such policy is either stated in the license agreement, supported by 
the licensor's books and records, or supported by a notarized statement made under 
penalties of perjury by the licensor; and 

 
E) The customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at the end 

of the license period. This provision is deemed to be met, in the case of a perpetual 
license, without being set forth in the license agreement. 

 
In general, maintenance agreements that cover computer software and hardware are treated 

the same as maintenance agreements for other types of tangible personal property. The taxability of 
maintenance agreements is dependent upon whether the charge for the agreement is included in the 
selling price of tangible personal property. If the charge for a maintenance agreement is included in 
the selling price of tangible personal property, that charge is part of the gross receipts of the retail 
transaction and is subject to Retailers' Occupation Tax liability. No tax is incurred on the maintenance 
services or parts when the repair or servicing is completed. 
 

If maintenance agreements are sold separately from tangible personal property, the sale of the 
agreement is not a taxable transaction. However, when maintenance services or parts are provided 
under the maintenance agreement, the company providing the maintenance or repair will be acting as 
a service provider under the Service Occupation Tax Act. The Service Occupation Tax Act provides 
that when a service provider enters into an agreement to provide maintenance services for a 
particular piece of equipment for a stated period of time at a predetermined fee, the service provider 



incurs Use Tax based upon its cost price of tangible personal property transferred to the customer 
incident to the completion of the maintenance service. See 86 Ill. Adm. Code 140.301(b)(3), 
enclosed. 
 

Charges for updates of canned software are fully taxable pursuant to Section 130.1935. If the 
updates qualify as custom software under Section 130.1935(c), they may not be taxable. But, if 
maintenance agreements provide for updates of canned software, and the charges for those updates 
are not separately stated and taxed, then the whole agreement would be taxable as sales of canned 
software. If the license is nontaxable or custom, the updates are also nontaxable. 
 

Assuming that the services provided, such as installation, phone support, training, and 
seminars, do not require the transfer of tangible personal property to the recipients of those services, 
charges for such services are exempt if they are separately stated from the selling price of canned 
software. See Section 130.1935(b). If computer software training or other support services are 
provided in conjunction with a sale of custom computer software or a license of computer software, 
the charges for that training are not subject to tax. 
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
If you are not under audit and you wish to obtain a binding PLR regarding your factual situation, 
please submit a request conforming to the requirements of 2 Ill. Adm. Code 1200.110 (b).] 
 

Sincerely, 
 
 
 
Samuel J. Moore 
Associate Counsel 

 
SJM:msk 
 
 
 


