
 

 

 

ST 16-0051-GIL  09/30/2016    LEASING  
 

Information regarding the tax liabilities in lease situations may be found at 86 Ill. Adm. Code 
130.220 and 86 Ill. Adm. Code 130.2010.  (This is a GIL.) 

 
 
 
 

September 30, 2016 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated June 20, 2016 in which you request information.  
The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
Here is the scenario: 
 

Company A: owns equipment and leases to Company B and Company C 
purchases all lab supplies and raw materials, delivers to  

 Company B and Company C owns and rents the building that 
houses Company B and Company C 

Company B:  Laboratory - manufactures dentures, custom per patient 
Company C:  Dental practice 
 
Sales and Use tax issues: 
*Company A: pays sales tax to state for gross amount of rents received for both 

the real estate and the equipment? 
 
*Company B: Charges sales tax on the sale of the completed dentures to 

Company C? 

http://www.iltax.com/


 

 

* Pays use tax on supplies purchased for which no sales tax was 
charged? 

* Pays use tax on raw materials used in the manufacturing process 
of the dentures? 

 
*Company C:  Charges sales tax on the sale of the dentures to the patient? 
* Pays use tax on supplies purchased on which no sales tax was 

charged? 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
Sales Tax 
 

The Illinois Retailers' Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this State in 
the business of selling tangible personal property at retail to purchasers for use or consumption. See 
86 Ill. Adm. Code 130.101.  In Illinois, a Use Tax is also imposed on the privilege of using, in this 
State, any kind of tangible personal property that is purchased anywhere at retail from a retailer. See 
86 Ill. Adm. Code 150.101.  These taxes comprise what is commonly known as sales tax in Illinois. 
 
Service Occupation Tax 
 

Custom work performed for patients (e.g., the manufacturing of dentures, custom per patient) 
would be considered a sale of service.  As such, under Illinois law, a dentist engaged primarily in a 
service occupation is deemed a serviceman.  The purchase of tangible personal property that is 
transferred to service customers may result in either Service Occupation Tax liability or Use Tax 
liability for the serviceman, depending upon which tax base the serviceman chooses to calculate his 
or her liability.  A serviceman may calculate his or her tax base in one of four ways: (1) separately 
stated selling price; (2) 50% of the entire bill; (3) Service Occupation Tax on cost price if he or she is 
a registered de minimis serviceman; or (4) Use Tax on cost price if the serviceman is de minimis and 
is not otherwise required to be registered under Section 2a of the Retailers’ Occupation Tax Act. 
 

Using the first method, servicemen may separately state the selling price of each item 
transferred as a result of sales of service.  The tax is based on the separately stated selling price of 
the tangible personal property transferred.  If servicemen do not wish to separately state the selling 
price of the tangible personal property transferred, those servicemen must use the second method 
where they will use 50% of the entire bill to their service customers as the tax base.  Both of the 
above methods provide that in no event may the tax base be less than the cost price of the tangible 
personal property transferred.  Under these methods, servicemen may provide their suppliers with 
Certificates of Resale when purchasing the tangible personal property to be transferred as a part of 
the sales of service.  They are required to collect the corresponding Service Use Tax from their 
customers. 
 

The third way servicemen may account for their tax liability only applies to de minimis 
servicemen who have either chosen to be registered or are required to be registered because they 
incur Retailers’ Occupation Tax liability with respect to a portion of their business.  Servicemen may 
qualify as de minimis if they determine that their annual aggregate cost price of tangible personal 
property transferred incident to sales of service is less than 35% of their annual gross receipts from 
service transactions (75% in the case of pharmacists and persons engaged in graphic arts 
production).  See, 86 Ill. Adm. Code 140.101(f).  This class of registered de minimis servicemen is 
authorized to pay Service Occupation Tax (which includes local taxes) based upon the cost price of 



 

 

tangible personal property transferred incident to sales of service.  Servicemen that incur Service 
Occupation Tax collect the Service Use Tax from their customers.  They remit the tax to the 
Department by filing returns and do not pay tax to suppliers.  They provide suppliers with Certificates 
of Resale for the tangible personal property transferred to service customers. 
 

The final method of determining tax liability may be used by de minimis servicemen that are 
not otherwise required to be registered under Section 2(a) of the Retailers’ Occupation Tax Act.  
Servicemen may qualify as de minimis if they determine that their annual aggregate cost price of 
tangible personal property transferred incident to sales of service is less than 35% of their annual 
gross receipts from service transactions (75% in the case of pharmacists and persons engaged in 
graphic arts production).  Such de minimis servicemen may pay Use Tax to their suppliers or may 
self-assess and remit Use Tax to the Department when making purchases from unregistered out-of-
State suppliers.  These servicemen are not authorized to collect “tax” from their service customers 
because they, not their customers, incur the tax liability.  These servicemen are also not liable for 
Service Occupation Tax.  It should be noted that servicemen do not have the option of determining 
whether they are de minimis using a transaction-by-transaction basis. 

 
Assuming that a dentist qualifies as a serviceman under the fourth method above, (the 

dentist’s annual aggregate cost price of tangible personal property transferred incident to sales of 
service is less than 35% of his or her annual gross receipts from service transactions and he or she is 
not otherwise required to be registered under Section 2a of the Retailers’ Occupation Tax Act) the 
dentist could pay his or her supplier Use Tax on the cost price of the tangible personal property 
transferred to his or her customers in conducting his or her service. 

 
You appear to be describing a multi-service situation.  When a serviceman contracts out all or 

a portion of the service that he will provide, he is acting as a primary serviceman in a multi-service 
situation.  As a primary serviceman (dentist), he engages the services of a secondary serviceman 
(laboratory) in order to obtain all or part of the product and services desired by the service customer.  
Whether the primary and secondary servicemen are registered or not or de minimis or not will 
determine what type of tax will be incurred as well as who will incur the tax.  The provisions of 86 Ill. 
Adm. Code 140.145 explain the different ways in which servicemen may handle their tax liability in 
multi-service scenarios. 

 
Please note that a medical appliance is an item that is intended by the manufacturer to directly 

substitute for a malfunctioning part of the body.  Dentures generally qualify as such and are taxed at 
the lower State rate of 1%.  See, 86 Ill. Adm. Code 130.310.  Also, dentists incur Use Tax when they 
buy consumable supplies and fixed assets for use in their practice (see 86 Ill. Adm. Code 130.310) 
that are not transferred to patients.  Examples of items that would be subject to the full rate of tax at 
6.25% when sold to dentists are dental hand instruments, materials used for dental impressions, as 
well as other items used by dentists which do not become a physical part of teeth or dentures.  
 
Leases 
 

Please note that the State of Illinois taxes leases differently for Retailers’ Occupation Tax and 
Use Tax purposes than the majority of other states.  For Illinois sales tax purposes, there are two 
types of leasing situations: conditional sales and true leases.  A conditional sale is usually 
characterized by a nominal or one dollar purchase option at the close of the lease term.  Stated 
otherwise, if lessors are guaranteed at the time of the lease that the leased property will be sold, this 
transaction is considered to be a conditional sale at the outset of the transaction, thus making all 
receipts subject to Retailers’ Occupation Tax.  See 86 Ill. Adm. Code 130.2010.  



 

 

 
A true lease generally has no buy out provision at the close of the lease.  If a buy-out provision 

does exist, it must be a fair market value buy out option in order to maintain the character of the true 
lease.  Lessors of tangible personal property under true leases in Illinois are deemed end users of the 
property to be leased.  As end users of tangible personal property located in Illinois, lessors owe Use 
Tax on their cost price of such property.  The State of Illinois imposes no tax on rental receipts.  
Consequently, lessees incur no tax liability.  See 86 Ill. Adm. Code 130.2010.  However, lessors and 
lessees may make private contractual arrangements for a reimbursement of the tax to be paid by the 
lessees. 

 
The above guidelines are applicable to all true leases of tangible personal property in Illinois 

except for automobiles leased under terms of one year or less, which are subject to the Automobile 
Renting Occupation and Use Tax found at 35 ILCS 155/1 et seq.  

 
As stated above, in the case of a true lease, the lessors of the property being used in Illinois 

are the parties with Use Tax obligations.  The lessors should either pay their suppliers, if their 
suppliers are registered to collect Use Tax, or self-assess and remit the tax to the Department.  If the 
lessors have already paid tax in another state with respect to the acquisition of the tangible personal 
property, they are exempt from Use Tax to the extent of the amount of such tax properly due and paid 
in such other state.  See 86 Ill. Adm. Code 150.310(a)(3). 
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.  
 

Very truly yours,  
 
 
 

Debra M. Boggess 
Associate Counsel 

DMB:bkl 
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