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Under the Service Occupation Tax Act, businesses providing services (i.e. servicemen) are 
taxed on tangible personal property transferred as an incident to sales of service. See 86 Ill. 
Adm. Code 140.101.  (This is a GIL.) 

 
 
 
 
      September 9, 2009 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated June 16, 2009, in which you request information.  
The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
COMPANY is in the transportation business; we provide freight consolidation services 
to our customers. We purchase lumbers, pallets and other packing materials to secure 
our customers' products during the shipment to overseas. Purchase of lumbers and 
pallets are incidental to the delivery of our customers' products overseas. These 
materials are neither returnable nor reusable.  
  
According to ILL Regulation Title 86 Part 130 Section 130.2070 b.2, the packing 
materials and related products are exempt from sales tax.  
 
Please provide the ruling in writing to the address below:  
 
NAME/ADDRESS 
 
Please let me know if you have any questions. Thank you for your cooperation.  
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

Based on the very limited information you provided in your letter, I cannot tell whether the 
ownership of the lumber, pallets and other packing materials you use to secure your customers’ 
products during shipment are transferred to your company’s customers incident to providing that 



service.  This is important to know because it impacts the type of tax liability incurred.  For example, if 
your company transfers title (ownership) of the lumber, pallets and other packing materials to the 
customer, then your company would look for guidance from the Service Occupation Tax Act.  If your 
company does not transfer ownership, then your company would incur Use Tax whether or not the 
materials are returnable or reusable.  Although I cannot provide you with a specific response to your 
letter in the context of a General Information Letter, I hope you find the following helpful. 

 
Note, the Illinois Retailers' Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this 

State in the business of selling tangible personal property to purchasers for use or consumption. See 
86 Ill. Adm. Code 130.101. In Illinois, Use Tax is imposed on the privilege of using, in this State, any 
kind of tangible personal property that is purchased anywhere at retail from a retailer. See 86 Ill. Adm. 
Code 150.101. These taxes comprise what is commonly known as "sales" tax in Illinois. 

 
Illinois Retailers' Occupation and Use Taxes do not apply to sales of service that do not involve 

the transfer of tangible personal property to customers. However, if tangible personal property is 
transferred incident to sales of service, this will result in either Service Occupation Tax liability or Use 
Tax liability for the servicemen depending upon his activities. For your general information see of 86 
Ill. Adm. Code 140.101 through 140.109 regarding sales of service and Service Occupation Tax.  See 
also 86 Ill. Adm. Code 130.2070(b)(2) which provides in part: 

 
Although sales of containers to purchasers who retransfer such containers to others as 
an incident to engaging in a service occupation are not subject to the Retailers’ 
Occupation Tax, such transactions are governed by the Service Occupation Tax Act. 
 
Under the Service Occupation Tax Act, businesses providing services (i.e. servicemen) are 

taxed on tangible personal property transferred as an incident to sales of service. See 86 Ill. Adm. 
Code 140.101. The purchase of tangible personal property that is transferred to the service customer 
may result in either Service Occupation Tax liability or Use Tax liability for the servicemen depending 
upon his activities. The serviceman’s liability may be calculated in one of four ways: (1) separately 
stated selling price of tangible personal property transferred incident to service; (2) 50% of the 
servicemen's entire bill; (3) Service Occupation Tax on the servicemen's cost price if the servicemen 
are registered de minimis servicemen; or (4) Use Tax on the servicemen's cost price if the 
servicemen are de minimis and are not otherwise required to be registered under Section 2a of the 
Retailers' Occupation Tax Act. 

 
Using the first method, servicemen may separately state the selling price of each item 

transferred as a result of the sale of service. The tax is then calculated on the separately-stated 
selling price of the tangible personal property transferred. If the servicemen do not separately state 
the selling price of the tangible personal property transferred, they must use 50% of the entire bill to 
the service customer as the tax base. Both of the above methods provide that in no event may the tax 
base be less than the servicemen's cost price of the tangible personal property transferred. See 86 Ill. 
Adm. Code 140.106. 
 

The third way servicemen may account for their tax liability only applies to de minimis 
servicemen who have either chosen to be registered or are required to be registered because they 
incur Retailers' Occupation Tax liability with respect to a portion of their business. See 86 Ill. Adm. 
Code 140.109. Servicemen may qualify as de minimis if they determine that the annual aggregate 
cost price of tangible personal property transferred as an incident of the sale of service is less than 
35% of the total annual gross receipts from service transactions (75% in the case of pharmacists and 
persons engaged in graphics arts production). Servicemen no longer have the option of determining 
whether they are de minimis using a transaction by transaction basis. Registered de minimis 
servicemen are authorized to pay Service Occupation Tax (which includes local taxes) based upon 



their cost price of tangible personal property transferred incident to the sale of service. Such 
servicemen should give suppliers resale certificates and remit Service Occupation Tax using the 
Service Occupation Tax rates for their locations. Such servicemen also collect a corresponding 
amount of Service Use Tax from their customers, absent an exemption. 
 

The final method of determining tax liability may be used by de minimis servicemen that are 
not otherwise required to be registered under Section 2a of the Retailers' Occupation Tax Act. Such 
de minimis servicemen handle their tax liability by paying Use Tax to their suppliers. If their suppliers 
are not registered to collect and remit tax, the servicemen must register, self-assess and remit Use 
Tax to the Department. The servicemen are considered to be the end-users of the tangible personal 
property transferred incident to service. Consequently, they are not authorized to collect a "tax" from 
the service customers. See 86 Ill. Adm. Code 140.108. 

 
Accordingly, if the ownership of the lumber, pallets and other packing materials is transferred 

to customers incident to providing services to those service customers, then those transactions would 
be governed by the Service Occupation Tax Act, as discussed above.   However, if ownership is not 
transferred to the customers, then the company would incur a Use Tax liability, whether the materials 
are returned or reused.   

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.  
 

Very truly yours,  
 
 
 

Debra M. Boggess 
Associate Counsel 
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