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This letter discusses the taxation of software maintenance agreements.  See 86 Ill. Adm. Code 
130.1935.  (This is a GIL.)  

 
 
 
 
      June 3, 2009 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated January 30, 2009, in which you request 
information.   The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.    Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found 
in the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.   A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
I am writing to get a taxability ruling for a customer to whom we provide Software 
Maintenance Support in the state of IL. 
 
Enclosed please find a contract between us, COMPANY, and our customer. We sell 
tangible personal property (ABC version 4.5.2 and XYZ) to our customer for which we 
then provide Software Maintenance. 
 
The customer on an annual basis purchases software maintenance contract.  The 
purchasing of the software maintenance contract is optional. When the customer 
encounters any issue/problem with the software, they notify COMPANY about it. 
COMPANY works on the problem and then sends a code back to the customer to fix the 
problem.   Is Software Maintenance per the enclosed contract a taxable transaction in 
the state of IL?  
 
Please call me if you have any questions.  
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 



 The Department does not review contracts and issue legal opinions on the taxability of those 
contracts in the context of General Information Letters.  Hopefully, the following general information 
will be helpful. 
 
 Generally, sales of “canned” computer software are taxable retail sales in Illinois.  Sales of 
canned software are taxable regardless of the means of delivery.  For instance, the transfer or sale of 
canned computer software downloaded electronically would be taxable.  However, if the computer 
software consists of custom computer programs, then the sales of such software may not be taxable 
retail sales.  See 86 Ill. Adm. Code 130.1935(c). Custom computer programs or software must be 
prepared to the special order of the customer.  Charges for updates of canned software are fully 
taxable pursuant to Section 130.1935.  If the updates qualify as custom software under Section 
130.1935(c), they may not be taxable.   
  
 If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in 
subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent 
software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax.  A license of canned software is subject 
to Retailers' Occupation Tax liability if all of the criteria set out in 86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1) are 
not met. 
 
 In general, maintenance agreements that cover computer software are treated the same as 
maintenance agreements for other types of tangible personal property.  See 86 Ill. Adm. Code 
130.1935(b). 
 
 The taxation of maintenance agreements is discussed in subsection (b)(3) of Section 140.301 
of the Department’s administrative rules under the Service Occupation Tax Act.  See 86 Ill. Adm. 
Code 140.301(b)(3).  The taxability of agreements for the repair or maintenance of tangible personal 
property depends upon whether charges for the agreements are included in the selling price of the 
tangible personal property.  If the charges for the agreements are included in the selling price of the 
tangible personal property, those charges are part of the gross receipts of the retail transaction and 
are subject to tax.  In those instances, no tax is incurred on the maintenance services or parts when 
the repair or servicing is performed.  A manufacturer’s warranty that is provided without additional 
cost to a purchaser of a new item is an example of an agreement that is included in the selling price 
of the tangible personal property. 
 
 If agreements for the repair or maintenance of tangible personal property are sold separately 
from tangible personal property, sales of those agreements are not taxable transactions.  However, 
when maintenance or repair services or parts are provided under those agreements, the service or 
repair companies will be acting as service providers under provisions of the Service Occupation Tax 
Act that provide that when service providers enter into agreements to provide maintenance services 
for particular pieces of equipment for stated periods of time at predetermined fees, the service 
providers incur Use Tax based on their cost price of tangible personal property transferred to 
customers incident to the completion of the maintenance service.  See 86 Ill. Adm. Code 
140.301(b)(3).  The sale of an optional maintenance agreement or extended warranty is an example 
of an agreement that is not generally a taxable transaction. 
 
 If, under the terms of a maintenance agreement involving computer software, a software 
provider provides a piece of object code (“patch” or “bug fix”) to be inserted into an executable 
program that is a current or prior release or version of its software product to correct an error or 
defect in software or hardware that causes the program to malfunction, the tangible personal property 
transferred incident to providing the patch or bug fix is taxed in accordance with the provisions 
discussed above. 
 



 In contrast to a patch or bug fix, if the sale of a maintenance agreement by a software provider 
includes charges for updates of canned software, which consist of new releases or new versions of 
the computer software designed to replace an older version of the same product and which include 
product enhancements and improvements, the general rules governing taxability of maintenance 
agreements do not apply.  This is because charges for updates of canned software are fully taxable 
as sales of software under Section 130.1935(b).  (Please note that if the updates qualify as custom 
software under Section 130.1935(c) they may not be taxable).  Therefore, if a maintenance 
agreement provides for updates of canned software, and the charges for those updates are not 
separately stated and taxed from the charges for training, telephone assistance, installation, 
consultation, or other maintenance agreement charges, then the whole agreement is taxable as a 
sale of canned software. 
 
 I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our  
website at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 
782-3336.    
 

Very truly yours,  
 

Richard S. Wolters 
Associate Counsel 

 
RSW:msk 


