
ST 09-0050-GIL  03/31/2009  SERVICE OCCUPATION TAX 
 

This letter concerns tax imposed on tangible personal property transferred incident to sales of 
service.  See 86 Ill. Adm. Code Part 140.  (This is a GIL.)  

 
 
 
 
      March 31, 2009 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated August 1, 2008, in which you request information.   
The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.    Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.   A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.   See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
I am writing to request clarification on your regulation regarding Retailer' [sic] 
Occupation Tax and Service Occupation Tax. I am an optometrist in the state of Illinois 
who provides services and also sell [sic] prescription glasses and contact lenses and 
non-prescription items, such as lens cleaners, to consumers. I understand that the 
services I provide is exempt for sales tax and any non-prescription items, such as lens 
cleaners, are subject to a higher tax rate. However, I need to [sic] clarification on 
whether prescription glasses and/or contact lenses should be tax exempt or should be 
taxed at the lower tax rate.  
 
In Section 140.126 C1 regarding Service Occupation Tax it states: The prescription 
eyeglasses, however, are medical appliances subject to the 1% rate.’  
 
However in Section 130.1980 B regarding Retailers' Occupation Tax it states: 
‘Consequent/y, they (optometrist) [sic] are not require [sic] to remit Retailers ' 
Occupation Tax measured by their receipts from engaging in such professions, 
including receipts from both services and tangible personal property transferred incident 
to those services.’ 
 
And also in Section 130.310 C2 regarding what items qualify for the 1% tax rate it 
states: ‘Corrective medical appliances such as hearing aids, eyeglasses and contact 
lenses qualify for exemption’  



 
Also in your letter ST 03-0020-PLR in the Discussion section it states: ‘Optometrists are 
primarily engaged in the sale of a service and are thus treated as servicepersons and 
do not incur ROT on their receipts from sales of prescription eyewear.’  
 
So it seems like the sale of prescription eyeglasses and/or contact lenses are exempt 
from the 1% Retailers' Occupation Tax. Therefore, I am confused as to whether I should 
apply a 1% tax rate to the consumers in prescription eyeglasses and/or contact lenses 
based on the information above. 
 
If you would please clarify for me the following: 
 
1. What taxes I should collect, if any, from consumers regarding the sale of 

prescription eyewear and/or contact lenses?  
2. If I purchase items for resale from business [sic] outside IL and do not get 

charged taxes on these items (but I also do not charge taxes on consumers 
when I sell the items to the consumers) what additional taxes, if any, do I need to 
file to the IL Department of Revenue when I file my monthly IL sales and use tax?  

3. If I purchase items for resale from business [sic] outside IL and do not get 
charged taxes on these items (but do charge taxes on consumers when I sell the 
items to the consumers) what additional taxes, if any, do I need to file to the IL 
Department of Revenue when I file my monthly IL sales and use tax?  

4. If I purchase items for resale from business [sic] outside IL and do get charged 
taxes on these items do I need to file any additional taxes to the IL Department of 
Revenue when I file my monthly IL sales and use tax? 

 
I am a new business owner/optometrist so am unfamiliar with Illinois Sales Tax rules 
and regulation [sic] so if you could please clarify the above questions that would be 
greatly appreciated. Thank you in advance for [sic] time in this matter. If you need to 
contact me for any concerns or questions, you can reach me. 
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
The Illinois Retailers' Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this State in 

the business of selling tangible personal property to purchasers for use or consumption.  See 86 Ill. 
Adm. Code 130.101.  In Illinois, Use Tax is imposed on the privilege of using, in this State, any kind of 
tangible personal property that is purchased anywhere at retail from a retailer.  See 86 Ill. Adm. Code 
150.101.  These taxes comprise what is commonly known as "sales" tax in Illinois. 
 

Illinois Retailers' Occupation and Use Taxes do not apply to sales of service that do not involve 
the transfer of tangible personal property to customers.  However, if tangible personal property is 
transferred incident to sales of service, this will result in either Service Occupation Tax liability or Use 
Tax liability for the servicemen depending upon his activities.  For your general information see of 86 
Ill. Adm. Code 140.101 through 140.109 regarding sales of service and Service Occupation Tax. 

 
Under the Service Occupation Tax Act, businesses providing services (i.e. servicemen) are 

taxed on tangible personal property transferred as an incident to sales of service.  See 86 Ill. Adm. 
Code 140.101.  The purchase of tangible personal property that is transferred to the service customer 
may result in either Service Occupation Tax liability or Use Tax liability for the servicemen depending 
upon his activities.  The serviceman’s liability may be calculated in one of four ways: (1) separately-
stated selling price of tangible personal property transferred incident to service; (2) 50% of the 



servicemen's entire bill; (3) Service Occupation Tax on the servicemen's cost price if the servicemen 
are registered de minimis servicemen; or (4) Use Tax on the servicemen's cost price if the 
servicemen are de minimis and are not otherwise required to be registered under Section 2a of the 
Retailers' Occupation Tax Act. 

 
Using the first method, servicemen may separately state the selling price of each item 

transferred as a result of the sale of service.  The tax is then calculated on the separately-stated 
selling price of the tangible personal property transferred.  If the servicemen do not separately state 
the selling price of the tangible personal property transferred, they must use 50% of the entire bill to 
the service customer as the tax base.  Both of the above methods provide that in no event may the 
tax base be less than the servicemen's cost price of the tangible personal property transferred.  See 
86 Ill. Adm. Code 140.106. 

 
The third way servicemen may account for their tax liability only applies to de minimis 

servicemen who have either chosen to be registered or are required to be registered because they 
incur Retailers' Occupation Tax liability with respect to a portion of their business.  See 86 Ill. Adm. 
Code 140.109.  Servicemen may qualify as de minimis if they determine that the annual aggregate 
cost price of tangible personal property transferred as an incident of the sale of service is less than 
35% of the total annual gross receipts from service transactions (75% in the case of pharmacists and 
persons engaged in graphics arts production).  Servicemen no longer have the option of determining 
whether they are de minimis using a transaction by transaction basis. Registered de minimis 
servicemen are authorized to pay Service Occupation Tax (which includes local taxes) based upon 
their cost price of tangible personal property transferred incident to the sale of service.  Such 
servicemen should give suppliers resale certificates and remit Service Occupation Tax using the 
Service Occupation Tax rates for their locations.  Such servicemen also collect a corresponding 
amount of Service Use Tax from their customers, absent an exemption. 

 
The final method of determining tax liability may be used by de minimis servicemen that are 

not otherwise required to be registered under Section 2a of the Retailers' Occupation Tax Act. Such 
de minimis servicemen handle their tax liability by paying Use Tax to their suppliers.  If their suppliers 
are not registered to collect and remit tax, the servicemen must register, self-assess and remit Use 
Tax to the Department.  The servicemen are considered to be the end-users of the tangible personal 
property transferred incident to service.  Consequently, they are not authorized to collect a "tax" from 
the service customers.  See 86 Ill. Adm. Code 140.108. 
  
 Prescription and non-prescription medicines, drugs and medical appliances, for human use, 
are not exempt from tax.  A tax is imposed on these items at the rate of 1%.  35 ILCS 120/2-10; 86 Ill. 
Adm. Code 130.310(a).  A medical appliance is an item that is intended by its manufacturer for use in 
directly substituting for a malfunctioning part of the human body.  These items may be prescribed by 
licensed health care professionals for use by a patient, purchased by health care professionals for the 
use of patients, or purchased directly by individuals. Corrective medical appliances such as 
eyeglasses and contact lenses qualify for exemption.  See 86 Ill. Adm. Code 130.310(c)(2).  These 
rules apply to retailers as well as serviceman.  See 35 ILCS 115/3-10; 86 Ill. Adm. Code 140.126.  
 
 When optometrists sell tangible personal property to purchasers for use or consumption apart 
from their rendering of service as optometrists, they incur Retailers' Occupation Tax liability.  This is 
the case, for example, where optometrists sell spectacles, frames or mountings, without examination 
or treatment of the eyes, to purchasers for use or consumption, or where optometrists sell such items 
as sun glasses, cleaning solutions for lenses, or other tangible personal property to purchasers for 
use or consumption apart from their rendering of service.  See 86 Ill. Adm. Code 1980(a). 
 



 When health care professionals such as optometrists render service, they are not subject to 
Retailers’ Occupation Tax liability.  They are, however, subject to liability under the Service 
Occupation Tax Act to the extent they transfer tangible personal property incident to their rendering of 
service.  Servicemen incur tax liability in these transactions under one of the four methods described 
above 
 
 What this all means for an the optometrist at or above the 35% threshold is that the optometrist 
may purchase the eyeglass components with a resale certificate, and the optometrist would pay 
Service Occupation Tax at the 1% rate under the first or second methods described earlier (see 
Section 140.106).  If the optometrist is below the 35% threshold, he or she may pay Service 
Occupation Tax at the 1% rate on either his or her cost price as described in Section 140.109, or on 
his or her selling price as described in Section 140.106.  If he or she is a de minimis serviceman 
incurring Service Occupation Tax liability on his or her cost price, he or she should provide his or her 
suppliers with Certificates of Resale.   
 
 It appears from the information provided in your letter that you are registered to collect and 
remit Retailer’s Occupation Tax on sales of tangible personal property.  Servicemen required to be 
registered with the Department under Section 2a of the Retailers' Occupation Tax Act may not use 
the fourth method for calculating their tax liability. 
 
 For determining the tax to be collected from your customers in service situations, see 86 Ill. 
Adm. Code 160.115.       
 
 I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.   
If you are not under audit and you wish to obtain a binding PLR regarding your factual situation, 
please submit a request conforming to the requirements of 2 Ill. Adm. Code 1200.110 (b). 
 

Very truly yours,  
 
 
 

Richard S. Wolters 
Associate Counsel 

RSW:msk 


