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This letter discusses sales of software. See 86 Ill. Adm. Code 130.1935. (This is a GIL.)  
 
 
 
 
      March 27, 2009 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated July 2, 2008, in which you request information.   
The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.    Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.   A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.   See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
The purpose of this letter is to verify whether or not the following particular program fees 
are taxable. The nearest document that I could find was Section 130.1935 for Computer 
Software.  
 
My company designs and installs custom room integration. This includes designing the 
programs needed for the function of the products installed. These products would 
include projectors, screens, phones, cameras, televisions, window shades, etc.  
 
Each room is created specifically for the client's needs and environment. Because each 
room is different each program is different. We do, however have modules that we 
created for a specific part that may be used within the program. In that case the 
program is still 90% unique. The programs created generally cannot be sold multiple 
times to the same customer for multiple rooms.  
 
The fee includes license codes purchased from our vendors that are needed to make 
the products and programs work.  
 
Part C of Section 130.1935 states that customer programs are tax exempt if the 
customer’s use requires an analysis of the customer’s requirements by the vendor (my 
company) AND the program requires adaptation by the vendor to be used in a specific 
environment.  
 



My questions are: 1) Do the programs we are designing fall under these guidelines as 
the program is loaded onto a computer to control the functions? 2) Does the fact that we 
create the programs qualify them to be custom made and thus fall within this exemption 
category? 3) Does the inclusion/purchase of a license or access code change the 
qualifications of the programs?  
 
As my company designs our rooms based on the customer's requests and the program 
is used for the particular room, I believe they would qualify to be tax exempt. If you 
decide that the program is not exempt from tax, please point me to where I might find 
the answer of whether or not these programs are tax exempt?  
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

 Your letter identifies the relevant Department’s regulation, “Computer Software” at 86 Ill. Adm. 
Code 130.1935.  Generally, sales of “canned” computer software are taxable retail sales in Illinois.  
Canned computer software is considered to be tangible personal property regardless of the form in 
which it is transferred or transmitted, including tape, disc, card, electronic means, or other media.  
However, if the computer software consists of custom computer programs, then the sales of such 
software may not be taxable retail sales.  86 Ill. Adm. Code 130.1935.   
 
 Custom computer programs or software is computer software that is prepared to the special 
order of the customer.  The selection of pre-written or canned programs assembled by vendors into 
software packages does not constitute custom software unless real and substantial changes are 
made to the programs or creation of program interfacing logic.  See Section 130.1935(c)(3).   
 
 With what little information you have provided, and in the context of a General Information 
letter, we cannot provide a definitive ruling regarding whether real and substantial changes are made 
to the programs or creation of program interfacing logic.  
 
 Your letter indicates the fee you charge to your customers includes license codes that are 
needed to make the products and programs work.  It is unclear from your letter what your customers 
receive with the transfer of the license codes to them.  If the customers receive a license of computer 
software and the license of computer software meets all of the criteria provided in subsection (a)(1) of 
Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent software updates will be 
subject to Retailers' Occupation Tax.  However, a license of canned software is subject to Retailers' 
Occupation Tax liability if all of the criteria set out in 86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1) are not met.      
 
 I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.    
 

Very truly yours,  
 
 
 
 

Richard S. Wolters 
Associate Counsel 
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