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Organizations that the Department of Revenue has determined to be exclusively religious, 
educational, or charitable and have been issued an exemption identification number (an "E" 
number) are allowed to engage in a very limited amount of retail selling without incurring 
Retailers' Occupation Tax liability. See 86 Ill. Adm. Code 130.2005. (This is a GIL.)  

 
 
 
 
      March 26, 2009 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated June 30, 2008, in which you request information.  
The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry. 
 

In your letter you have stated and made inquiry as follows: 
 
This office represents the CHURCH, an Illinois not-for-profit corporation (herein the 
‘Church’), whose principal office is located in CITY, Illinois. This letter requests a private 
letter ruling pursuant Section 1200.110 of the Illinois Department of Revenue 
Regulations. Enclosed please find a [sic] Illinois Department of Revenue Power of 
Attorney, Form IL-2848, running in favor of the undersigned.  
 
I. Ruling Requested: 
 
Whether the above-referenced taxpayer is exempt from collection of the Retailers' 
Occupation Tax pertaining to its sale of tangible personal property to its members and 
non-members? 
 
II.  Statement of Facts:  
 
A. Taxpayer Information:  
 
The taxpayer is the CHURCH, an Illinois not-for-profit corporation. The taxpayer's 
principal business address is ADDRESS. The taxpayer's Illinois Exemption Identification 
Number is #.  
 



B. Detailed Description of the Taxpayer:  
 
The Church is an Illinois a not-for-profit corporation organized under Illinois law in good 
standing, and it is a religious organization exempt from federal income taxation pursuant 
to Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, as amended.  
 
Attached please find copies of the Articles of Incorporation, By-laws and the 
determination letter issued by the Internal Revenue Service regarding the taxpayer's 
federal tax-exempt status.  
 
The taxpayer is one of many churches within and without the United States which have 
been and will be organized for the purpose of the religion of BELIEF. The Church 
conducts religious activities, including services, ceremonies, and education for its 
members.  
 
With regard to its activities and in furtherance of the Church's exempt purposes and 
functions, the Church sells items of tangible personal property regarding its history, 
tenants and religious beliefs. The items of tangible personal property include: audio 
tapes, video tapes, books, compact discs, DVDs and other religious educational 
materials (herein collectively referred to as ‘religious educational materials’).  
 
Currently, the Church collects and remits Retailers' Occupation Tax with regard to its 
sales at retail of religious educational materials to its members. The Church also 
collects and remits Retailers' Occupation Tax with regard to sales at retail to non-
members.  
 
C.  Business Reason for the Transactions and a Description of Facts Relating to the 

Transactions:  
 
(1) Is the Church required to collect Retailers' Occupation Tax on its sales of 

religious educational materials at retail to its members?  
 
The Church currently sells its religious educational materials to members. The Church 
has been charging sales tax on all such sales and remitting the sales tax to the Illinois 
Department of Revenue. The Church seeks a ruling whether it is completely exempt 
from collecting Retailers' Occupation Tax on such sales pursuant to 86 Illinois 
Administrative Code Section 130.2005(a)(2). 
 
(2) Is the Church required to collect Retailers' Occupation Tax on its retail sales of its 

educational materials to non-members?  
 
The Church also offers for sale at retail its religious educational materials to non-
members. The vast majority of such religious educational materials are not available at 
other commercial retail book stores and/or video stores. Non-members who purchase 
such religious educational materials are generally interested in learning about the 
Church's religious beliefs and practices. The Church seeks a ruling whether it is 
completely exempt from collecting Retailers' Occupation Tax on such religious 
educational materials to non-members pursuant to 86 Illinois Administrative Code 
Section 130.2005(a)(3) or other applicable section.  
 
III. Statement of Supporting Authorities and Analysis:  
 



Generally, retail sales are taxed under 86 Illinois Administrative Code Section 130, et. 
sec, subject to certain exceptions. Specifically, Section 130.2005(a)(2) provides as 
follows:  
 

The first exemption is that the sales by such an organization are not 
taxable if they are made to the organizations members, or to its students 
in the case of the school or to its patients in the case of a non profit 
hospital which qualifies as a charitable institution, primarily for the 
purposes of the selling organization.  

 
Additionally, Section 130.2005(a)(3) provides as follows:  
 

The second exemption is that sales by exclusively charitable, or religious 
or educational organizations are not subject to the Retailers' Occupation 
Tax and can be said that selling is noncompetitive with business 
establishments.  

 
With regard to such noncompetitive sales, the Attorney General's office 
has laid down the following tests for determining that such selling is 
noncompetitive: (1) the transactions are conducted by members of the 
charitable entity and not by any franchise or licensee, (2) all the proceeds 
go to the charity, (3) a transaction must not be a continuing one but rather 
shall be held either annually or a reasonably small number of times within 
a year; (4) the reasonably ascertainable dominant motive of most 
transferees of the items sold must be the making of a charitable 
contribution, with the transfer of property being merely incidental and 
secondary to the dominant purpose of making a gift to the charity.  

 
With regard to the sales of religious educational materials to its members, the Church 
contends that such sales should be exempt from Retailers' Occupation Tax. The 
religious educational materials pertain directly to the history and tenants of the 
organization's religious beliefs and sales are made in furtherance of the church's 
religious and educational purposes and functions.  
 
With regard to the sales at retail of religious educational materials to non-members, the 
Church contends that such retail sales are also exempt from Retailers' Occupation Tax 
because the religious educational materials pertain directly to the Church's religious and 
exempt purposes and the Church does not compete with commercial bookstores and/or 
video stores. For example, in ST 07-0005-PLR, dated September 26, 2007, the 
Department held that an exempt organization's sales of condoms and emergency 
contraceptive drugs competed with pharmacies and was thus subject to tax. In the 
instant matter, however, sales of such religious educational materials does not compete 
directly with commercial bookstores and/or video stores, because such religious 
educational materials are generally not available elsewhere.  
 
IV. Statement of Conflicting Authorities and Analysis:  
 
Both the taxpayer and the taxpayer's representatives are not aware of any precedential 
authority which is directly contrary to the ruling requested herein.  
 
V. Conclusion:  
 



The Church is a religious organization with an E number as issued by the Illinois 
Department of Revenue. Its sales of religious educational materials to members and 
non-members further the religious and charitable purpose for which the Church was 
created. As such, all sales of tangible personal property at retail of such religious 
educational materials to members should be exempt from the Retailers' Occupation Tax 
liability under 86 Illinois Administrative Code Section 130.2005(a)(2) with regard to 
members and pursuant to Section 130.2005(a)(3) with regard to non-members.  
 
Should you have any questions or require additional information, please contact the 
undersigned.  

 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

The Department’s regulation “Public Information, Rulemaking and Organization” provides that 
“[w]hether to issue a private letter ruling in response to a letter ruling request is within the discretion of 
the Department. The Department will respond to all requests for private letter rulings either by 
issuance of a ruling or by a letter explaining that the request for ruling will not be honored.” 2 Ill. Adm. 
Code 1200.110(a)(4).  The Private Letter Ruling Committee recently met and determined that it would 
decline to issue a Private Letter Ruling in response to your request. However, we hope the following 
will be helpful in addressing your questions. 
 

The Illinois Retailers’ Occupation Tax is imposed upon the total gross receipts received by 
retailers who make sales of tangible personal property to Illinois end users. Unless the sales are 
specifically exempted, such retailers must collect and remit the sales tax. See 86 Ill. Adm. Code 
130.101. 

 
Organizations making application to the Illinois Department of Revenue and determined to be 

exclusively religious, educational, or charitable, receive an exemption identification number (an “E” 
number). This number evidences that the Department recognizes the organization as exempt from 
incurring Use Tax when purchasing tangible personal property in furtherance of their organizational 
purpose. If an organization does not have an “E” number, then its purchases are subject to tax. Only 
sales to organizations holding the “E” number are exempt, not sales to individual members of such 
organizations. Please refer to 86 Ill. Adm. Code 130.2007 for guidance on application for an “E” 
number. 

 
Organizations that have an “E” number are also allowed to engage in a very limited amount of 

retail selling without incurring Retailers’ Occupation Tax liability.   The limited exceptions available to 
not-for-profit organizations described in 86 Ill. Adm. Code 130.2005 include:  (1) Sales to Members 
(see 86 Ill. Adm. Code 130.2005(a)(2)); (2) Noncompetitive Sales (see 86 Ill. Adm. Code 
130.2005(a)(3)); and (3) Occasional Dinners and Similar Activities (see 86 Ill. Adm. Code 
130.2005(a)(4)). 

 
Thus, if the E-number holder makes sales to both members and nonmembers, then it would 

not qualify for that part of the exemption concerning sales to members.  Further, if any of the 
materials the E-number holder sells are available through business establishments, then its sales 
would be in competition with business establishments and, thus, it would not qualify for that part of 
the exemption concerning noncompetitive sales and, as such, its sales would be taxable.  Lastly, 
turning to the third part of the exemption, Occasional Dinners and Similar Activities, the Department’s 
regulation provides, in part, that a religious organization may “occasionally” conduct certain activities 
they may not be subject to tax whether or not such activities are open to the public.  Further, the 



regulation defines “occasional” to mean not more than twice in any calendar year.   86 Ill. Adm. Code 
130.2005(a)(4).   
 

I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.  

 
Very truly yours,  
 
 

 
      Debra M. Boggess 
      Associate Counsel 
 
DMB:msk 
 


