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A medical appliance is defined as an item which is intended by its manufacturer for use in 
directly substituting for a malfunctioning part of the body.  See 86 Ill. Adm. Code 130.310(c).    
(This is a GIL.)  

 
 
 
 
      March 20, 2009 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated March 2, 2009, in which you request information.   
The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.    Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.   A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.   See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
We will be doing business in Illinois and we would like to know whether or not we qualify 
for the medical appliance sales tax exemption.  
 
Our company manufactures implantable therapeutic medical devices, i.e. the 
radioactive seeds that are used in the treatment of prostate cancer. These devices are 
sold to doctors, clinics, hospitals and other licensed health care professionals for use by 
patients. They are implanted into patients by medical personnel and remain there as 
part of a cancer treatment regimen. 
 
Our devices are not specifically mentioned in your regulation, Section 130.310, and we 
would like you to render a ruling on whether we qualify for the 1% sales tax rate.  
 
If you require additional information, please call # for assistance.  
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
All gross receipts from sales of tangible personal property in Illinois are subject to Retailers’ 

Occupation Tax unless an exemption is specifically provided.  Medicines and medical appliances are 
not taxed at the normal rate of 6.25%.  These items are taxed at a lower rate of 1%. See 86 Ill. Adm. 



Code 130.310.   Items subject to this lower tax rate include prescription and nonprescription 
medicines, drugs, medical appliances, and insulin, urine testing utensils, syringes, and needles used 
by diabetics, for human use. 

 
The definition of a medical appliance is "an item which is intended by its manufacturer for use 

in directly substituting for a malfunctioning part of the body." Please note that 86 Ill. Adm. Code 
130.310(c)(2) provides that medical appliances may be prescribed by licensed health care 
professionals for use by a patient, purchased by health care professionals for the use of patients, or 
purchased directly by individuals.   Please note that not all items prescribed by or used by physicians 
or other licensed health care professionals qualify for the low rate. 

 
Examples of items that qualify for the reduced rate are corrective medical appliances such as 

hearing aids, eyeglasses and contact lenses.   As a general proposition, diagnostic, treatment, and 
rehabilitative equipment items do not qualify for the reduced rate of tax as medical appliances 
because such items are not "for use in directly substituting for a malfunctioning part of the body," 86 
Ill. Adm. Code 130.310(c)(2). 

 
 A medicine or drug is defined at Section 130.310(c)(1) as "any pill, powder, potion, salves, or 

other preparation intended by the manufacturer for human use and which purports on the label to 
have medicinal qualities." 

 
Due to the limited amount of information included in your letter, we are unable to make a 

determination on the item you have described.   If this item is used in the treatment of patients, rather 
than substituting for a malfunctioning part of the body, it would not qualify for the low rate of tax as a 
medical appliance.  It is possible, however, that the item may be considered a medicine or drug.  As 
stated above, we do not have enough information to make this determination. 

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.    
 

Very truly yours,  
 

Terry D. Charlton 
Senior Counsel, Sales & Excise Taxes 
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