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Sales of memberships generally are not subject to Retailers” Occupation Tax.   See 86 Ill. 
Adm. Code Part 130.101.   (This is a GIL.)  

 
 
 
 
      March 17, 2009 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated November 25, 2008, in which you request 
information.   The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
This letter is to request a formal written opinion on the taxability [sic] Club memberships 
that have additional benefits and features attached to them. The facts are as follows:  
 
Illinois Department of Revenue Regulation 130.401(d) exempts Club memberships:  

Membership fees are not gross receipts from the sale of tangible personal 
property. Membership fees are gross receipts in exchange for an intangible. For 
example, when membership fees ‘buy’ purchasers the right to purchase products 
at wholesale, but are not applied to the purchase price of tangible personal 
property, they are not subject to sales tax.  

 
Our Club memberships have various additional features such as access to discount on 
services such as higher percentages of cash back on purchases paid for with a Club 
Discover Card, healthcare related discounts such as percentages off of select medical 
services, prescription drugs and health insurance premiums. In addition, there are 
discounts on financial services such as special pricing on automobiles, boats and 
recreational vehicles and personal services such as check printing, roadside assistance, 
travel services and service agreements. Additional discounts may be available based on 
the type of membership purchased. These discounts automatically come with the 
membership, regardless of whether the member decides to take advantage of them. 
The prices of these features are not a part of the sale price of the membership but an 
additional expense to the member.  



 
Does the addition of these features, access to services and discounts make the 
otherwise non-taxable membership taxable?  
 
We respectfully request your help in establishing the tax status of these types of 
memberships.  
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

 The Department cannot provide a specific answer to your request based on the limited facts 
presented regarding the additional “discounts” or services provided with the membership.  
 
 The Illinois Retailers’ Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this State in 
the business of selling tangible personal property to purchasers for use or consumption. 86 Ill. Adm. 
Code 130.101.  The Use Tax Act imposes a tax upon the privilege of using in this State tangible 
personal property purchased at retail from a retailer.  86 Ill. Adm. Code 150.101.  If no tangible 
personal property is being transferred to the customers, then neither Illinois Retailers’ Occupation Tax 
nor Use Tax would apply.  Likewise, the Service Occupation Tax Act and Service Use Tax are 
imposed on the transfer of tangible personal property incident to sales of service.  86 Ill. Adm. Code 
140.101 and 160.101.  If no tangible personal property is being transferred to customers incident to 
the services being provided then no Illinois Service Occupation Tax nor Service Use Tax would apply. 
 
 Generally, the Department does not consider receipts from the sale of membership fees to be 
gross receipts from the sale of tangible personal property.  Rather, a membership fee is considered 
an intangible, which is not subject to Retailers' Occupation Tax or Use Tax liability.   86 Ill. Adm. Code 
130.401(d).  This is the case when the sale of membership rights does not include the transfer of 
tangible personal property.  However, if the membership charge entitles the customer to receive an 
item of tangible personal property or to receive a service and tangible personal property is transferred 
incident to that service, then that charge may result in either Retailers’ Occupation Tax liability, 
Service Occupation Tax liability or Use Tax liability, depending upon the serviceman’s activities.  See 
86 Ill. Adm. Code 140.101. 
 
 Please note that sales of discount cards generally are not taxable under the Retailers’ 
Occupation Tax Act.  See ST 06-0163 (GIL).   
 
 I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336 
 

Very truly yours,  
 
 
 

Richard S. Wolters 
Associate Counsel 

 
RSW:msk 
 


