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If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in 
subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent 
software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax.   See 86 Ill. Adm. Code 
130.1935.    (This is a GIL.)  

 
 
 
 
      March 16, 2009 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated June 27, 2007, in which you request information.   
The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.    Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.   A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.   See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
Please find attached a document that describes various charges that will be invoiced to 
a client in the state of Illinois. I would like to know which of these charges would be 
subject to IL sales or use tax.  
 
An overview of the transaction is that the ABC are located in STATE. The ABC have 
developed computer software. A software license has been granted to a client in Illinois 
for use of the software.  
 
I have attached a detailed description of billing charges that I would like you to review 
and determine if the charges are subject to IL sales or use tax. A summary of the 
charges is:  
 

Software License   Maintenance  
Implementation   Customization  
Installation    Hardware  
Project Management  Hosting Fees (Application Service Provider 

Services)  
Training    Travel Reimbursement  



Conversion    Data Transmission File  
 
In some cases the software may reside on the client's computer, in Illinois. This would 
be described as a ‘Non-Hosted’ client. The client may request that the software reside 
on site at the ABC office, in STATE, and access it via a web browser or the internet. 
This is a ‘Hosted’ client.  
 
I would like to know which of these charges would be taxable for both ‘Non-Hosted and 
‘Hosted’ clients.  
 
Thank you for your assistance. Should you have any questions please contact me.  
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
We apologize for the lengthy delay in responding to your inquiry.    The Department has been 

holding information requests regarding computer software hosting and Application Service Providers 
(ASPs) to determine the appropriate taxation of these types of arrangements.    We believe that the 
proper forum for providing this type of guidance is through a formal administrative rulemaking process 
rather than through individual inquires.  We hope the following general information may be helpful. 

 
The Illinois Retailers' Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this State in 

the business of selling tangible personal property to purchasers for use or consumption. See 86 Ill. 
Adm. Code 130.101. In Illinois, Use Tax is imposed on the privilege of using, in this State, any kind of 
tangible personal property that is purchased anywhere at retail from a retailer. See 86 Ill. Adm. Code 
150.101. These taxes comprise what is commonly known as "sales" tax in Illinois. 
 

Illinois Retailers' Occupation and Use Taxes do not apply to sales of service that do not involve 
the transfer of tangible personal property to customers. However, if tangible personal property is 
transferred incident to sales of service, this will result in either Service Occupation Tax liability or Use 
Tax liability for the servicemen depending upon his activities.  For your general information see of 86 
Ill. Adm. Code 140.101 through 140.109 regarding sales of service and Service Occupation Tax.   
The provision of design, training, consulting services or project management services that do not 
include the transfer of tangible personal property with the provision of he such services does not 
result in Service Occupation Tax or Use Tax liability.     
 

The transfer of any tangible personal property such as, for example, written reports, tangible 
media (CDs) and training manuals incident to a sale of service and would be subject to liability.   
Information or data that is electronically transferred or downloaded is not considered the transfer of 
tangible personal property in this State.  See 86 Ill. Adm. Code 130.2105(a)(3). However, prewritten 
or “canned” computer software is considered taxable tangible personal property regardless of the 
form in which it is transferred or transmitted, including tape, disc, card, electronic means or other 
media.  

 
  Generally, retail sales or transfers of “canned” computer software are taxable in Illinois 

regardless of the means of delivery.   For instance, the sale or transfer of canned computer software 
downloaded electronically would be taxable.  However, if the computer software consists of custom 
computer programs, then the sales of such software may not be taxable retail sales.  See 86 Ill. Adm. 
Code 130.1935(c).  Custom computer programs or software must be prepared to the special order of 
the customer. 
 
 Charges for updates of canned software are fully taxable pursuant to Section 130.1935.  If the 
updates qualify as custom software under Section 130.1935(c), they may not be taxable.  But, if 



maintenance agreements provide for updates of canned software, and the charges for those updates 
are not separately stated and taxed, then the whole agreements would be taxable as sales of canned 
software. 
  

If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in 
subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent 
software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax.  A license of software is not a taxable 
retail sale if: 
 

A)  It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the customer; 
 
B)  It restricts the customer’s duplication and use of the software; 
 
C)  It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the software to a 

third party (except to a related party) without the permission and continued control of the 
licensor; 

 
D)  The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the 

customer loses or damages the software, or permitting the licensee to make and keep 
an archival copy, and such policy is either stated in the license agreement, supported by 
the licensor’s books and records, or supported by a notarized statement made under 
penalties of perjury by the licensor; and 

 
E)  The customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at the end 

of the license period. This provision is deemed to be met, in the case of a perpetual 
license, without being set forth in the license agreement.  

 
Please note that it is very common for software to be licensed over the internet and the 

customer to check a box that states that they accept the license terms.  Acceptance in this manner 
does not constitute a written agreement signed by the licensor and the customer for purposes of 
subsection (a)(1)(A) of Section 130.1935.  To meet the signature requirement for an exempt software 
license, the agreement must contain the written signature of the licensor and customer. 
 

A license of canned software is subject to Retailers' Occupation Tax liability if all of the criteria 
set out in 86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1) are not met. 

 
   In general, maintenance agreements that cover computer software are treated the same as 

maintenance agreements for other types of tangible personal property.  See 86 Ill. Adm. Code 
130.1935(b).     The taxation of maintenance agreements is discussed in subsection (b)(3) of Section 
140.301 of the Department’s administrative rules under the Service Occupation Tax Act.  See 86 Ill. 
Adm. Code Sec. 140.301(b)(3).  The taxability of agreements for the repair or maintenance of 
tangible personal property depends upon whether charges for the agreements are included in the 
selling price of the tangible personal property.  If the charges for the agreements are included in the 
selling price of the tangible personal property, those charges are part of the gross receipts of the retail 
transaction and are subject to tax.  In those instances, no tax is incurred on the maintenance services 
or parts when the repair or servicing is performed.  A manufacturer’s warranty that is provided without 
additional cost to a purchaser of a new item is an example of an agreement that is included in the 
selling price of the tangible personal property. 
 

If agreements for the repair or maintenance of tangible personal property are sold separately 
from tangible personal property, sales of those agreements are not taxable transactions.  However, 
when maintenance or repair services or parts are provided under those agreements, the service or 



repair companies will be acting as service providers under provisions of the Service Occupation Tax 
Act that provide that when service providers enter into agreements to provide maintenance services 
for particular pieces of equipment for stated periods of time at predetermined fees, the service 
providers incur Use Tax based on their cost price of tangible personal property transferred to 
customers incident to the completion of the maintenance service. See 86 Ill. Adm. Code Sec. 
140.301(b)(3).  The sale of an optional maintenance agreement or extended warranty is an example 
of an agreement that is not generally a taxable transaction. 

 
If, under the terms of a maintenance agreement involving computer software, a software 

provider provides a piece of object code (“patch” or “bug fix”) to be inserted into an executable 
program that is a current or prior release or version of its software product to correct an error or 
defect in software or hardware that causes the program to malfunction, the tangible personal property 
transferred incident to providing the patch or bug fix is taxed in accordance with the provisions 
discussed above. 
 

In contrast to a patch or bug fix, if the sale of a maintenance agreement by a software provider 
includes charges for updates of canned software, which consist of new releases or new versions of 
the computer software designed to replace an older version of the same product and which include 
product enhancements and improvements, the general rules governing taxability of maintenance 
agreements do not apply.  This is because charges for updates of canned software are fully taxable 
as sales of software under Section 130.1935(b). (Please note that if the updates qualify as custom 
software under Section 130.1935(c) they may not be taxable). Therefore, if a maintenance agreement 
provides for updates of canned software, and the charges for those updates are not separately stated 
and taxed from the charges for training, telephone assistance, installation, consultation, or other 
maintenance agreement charges, then the whole agreement is taxable as a sale of canned software. 

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.    
 

Very truly yours,  
 
 

Terry D. Charlton 
Senior Counsel, Sales & Excise Taxes 
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