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Supplies used in production agriculture do not qualify for the Farm Machinery & Equipment 
exemption. See 86 Ill. Adm. Code 130.305. (This is a GIL.)  

 
 
 
 
      January 5, 2009 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated August 28, 2008, in which you request 
information.  The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry. 
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
I am contacting you for a binding answer at the direction of INDIVIDUAL, in response to 
an E-mail question I had sent to the sales tax department.  
 
We operate limestone quarries and sell various products to a variety of customers, 
including farmers. One product we sell is lime fill which a number of livestock farmers 
use as bedding in barns. Eventually, the lime fill is hauled from the barns and spread on 
the fields as manure. Several have claimed they have been informed that this would 
qualify for the 130.305 Farm Equipment and machinery exemption. I have read this 
section and cannot find a definitive answer. Your staff was not able to provide me with 
an opinion either and suggested that I contact your department. 
 
I would appreciate an opinion from your Department that I may use either to allow the 
exemption, or as support to disallow it.  
 
Thank you for your consideration.  
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
For your information, we direct your attention to 86 Ill. Adm. Code 130.305 which is the 

Department’s regulation for Farm Machinery and Equipment and can be found on our website. As you 



will note, the exemption from tax applies to sales of machinery and equipment, both new and used 
and including that manufactured on special order, used or leased for use primarily in production 
agriculture or for use in State or Federal agricultural programs, including any individual replacement 
part for such machinery and equipment. 
 

Supplies used in production agriculture do not qualify for the Farm Machinery & Equipment 
exemption. See 86 Ill. Adm. Code 130.305(k).  Items that are sold for use as animal bedding, such as 
wood shavings, tree bark chips, and sawdust used for animal bedding are consumable supplies and 
do not qualify as farm machinery or equipment under the Farm Machinery & Equipment exemption. 

 
You have indicated that after the lime fill is used as bedding, it is hauled from the barns and 

spread on the fields as manure.  It appears, however, that the primary purpose for the lime fill is for 
bedding in barns and not fertilizer.  Therefore, its use as a fertilizer is only an incidental benefit and 
does not qualify for the exemption provided to sellers of fertilizer under Section 130.2110.  See 86 Ill. 
Adm. Code 130.2110. 

 
 I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.  
 

Very truly yours,  
 
 
 

Debra M. Boggess 
Associate Counsel 
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