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The COMPANY is exempt from the Telecommunications Excise Tax Act, the 
Telecommunications Infrastructure Maintenance Fee Act, and the Simplified Municipal 
Telecommunications Tax Act.  See STATUTE.  (This is a PLR.) 

 
 
 

October 6, 2009 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letters dated January 14, 2009, and July 9, 2009, in which you 
request a Private Letter Ruling.   The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter 
Rulings (“PLRs”) are issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning 
the application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the 
Department, but only as to the taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the 
extent the facts recited in the PLR are correct and complete.    Persons seeking PLRs must comply 
with the procedures for PLRs found in the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  
The purpose of a General Information Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations 
or other sources of information regarding the topic about which they have inquired.   A GIL is not a 
statement of Department policy and is not binding on the Department.   See 2 Ill. Adm. Code 
1200.120.    You may access our website at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings 
and other types of information relevant to your inquiry.   
 

Review of your request disclosed that all the information described in paragraphs 1 through 8 
of Section 1200.110 appears to be contained in your request.  This Private Letter Ruling will bind the 
Department only with respect to COMPANY for the issue or issues presented in this ruling, and is 
subject to the provisions of subsection (e) of Section 1200.110 governing expiration of Private Letter 
Rulings.  Issuance of this ruling is conditioned upon the understanding that neither COMPANY nor a 
related taxpayer is currently under audit or involved in litigation concerning the issues that are the 
subject of this ruling request.    

 
In your letter dated January 14, 2009, you have stated and made inquiry as follows: 
 
COMPANY is requesting a Private Letter Ruling regarding the following issue:  
 
Is the COMPANY exempt from the Illinois Telecommunications Excise Tax, 35 
ILCS 630/1 et seq., (the ‘Telecommunications Tax’)?  
 
Neither an audit nor litigation is pending with the Department of Revenue. Furthermore, 
to the best of the COMPANY's knowledge, the Department of Revenue has not 
previously ruled on the instant issue or a similar issue. 
 
The COMPANY is a political subdivision, body politic, and municipal corporation created 
under STATUTE, et seq. (ACT) and is exempt by statute from taxes, registration, and 
license fees.  
 

The COMPANY shall be exempt from all state, county, municipal and 
other units of local government taxes and registration and license 



fees, other than as required for motor vehicle registration in accordance 
with ‘The Illinois Vehicle Code’, as now or hereafter amended. All property 
of the Authority is declared to be public property devoted to an essential 
public and governmental purpose and shall be exempt from all taxes and 
special assessments of the State, any subdivision thereof, or any unit of 
local government.  

 
STATUTE (emphasis added)  
 
Although the ACT indicates that the COMPANY is exempt from taxes such as the 
Telecommunications Tax, telephone companies continue to impose the 
Telecommunications Tax on the COMPANY. Consequently, the COMPANY is now 
seeking clarification as to whether it is exempt from the Telecommunications Tax. 
 
Earlier this year, the COMPANY contacted the Excise Taxes Division of the Illinois 
Department of Revenue, and the Division gave the informal opinion that based upon the 
text of the ACT, the COMPANY is exempt from the Telecommunications Tax. The 
Excise Taxes Division then suggested that the COMPANY seek a binding opinion from 
the Legal Division.  
 
The Telecommunications Tax contains the following exemption clause:  
 

The exemption for State Governments and State universities created by 
statute extends only to telecommunications purchased by such entities for 
their own use. Such entities are not exempt from the obligation to collect 
and remit tax on sales of telecommunications to others when they act as 
retailers of telecommunications. For example, a university would be 
exempt from Telecommunications Excise Tax on purchases, by the 
university, of telecommunications services for use by its faculty and staff in 
the course of their duties. However, the same university would have an 
obligation to collect and remit tax on sales of telecommunications services 
to students in university dormitories.  

 
86 ILAC § 495.105. In this case, the COMPANY is purchasing telecommunications for 
its own use; the COMPANY is not acting as a retailer of telecommunications. The 
services are an integral part of the COMPANY's daily operations as a public mass 
transit system. Although the Telecommunications Tax exemption does not explicitly 
recite that it applies to an entity such as the COMPANY, the ACT nevertheless exempts 
COMPANY from all state taxes regardless of whether a tax contains an explicit 
exemption.  
 
Therefore, the COMPANY would appreciate a Private Letter Ruling clarifying whether 
the COMPANY is exempt from the Illinois Telecommunications Excise Tax.  
 
Thank you.  
 
 
In your letter dated July 9, 2009, you have stated and made inquiry as follows: 
 
Per your recommendation, please allow this letter to serve as a supplement to the 
COMPANY’s (‘COMPANY’) January 14, 2009 request for a Private Letter Ruling 
regarding whether the COMPANY [sic] exempt from the Illinois Telecommunications 



Excise Tax, 35 ILCS 630/1 et seq.  The COMPANY is also requesting that the Legal 
Division issue a ruling as to whether the COMPANY is also exempt from the 
Telecommunications Infrastructure Maintenance Fee, 35 ILCS 635/1 et seq.  
 
For the identical reasons articulated in the January 14, 2009 request, the COMPANY 
may also be exempt from the Telecommunications Infrastructure Maintenance Fee.  A 
copy of the original January 14, 2009 request is included for reference. 
 
If further information is needed to make this additional assessment, please contact me. 
 
Thank you for your assistance. 

 
 
DEPARTMENT’S RULING: 

 
 The Telecommunications Excise Tax is imposed upon the act or privilege of originating or 
receiving intrastate or interstate telecommunications in Illinois at the rate of 7% of the gross charges 
for such telecommunications purchased at retail from retailers.  35 ILCS 630/3 and 630/4.  "Sale at 
retail" means the transmitting, supplying or furnishing of telecommunications and all services and 
equipment provided in connection therewith for a consideration to persons other than the Federal and 
State governments, and State universities created by statute and other than between a parent 
corporation and its wholly owned subsidiaries or between wholly owned subsidiaries for their use or 
consumption and not for resale.  35 ILCS 630/2. 
 

The Telecommunications Infrastructure Maintenance Fee Act imposes a State infrastructure 
maintenance fee upon telecommunications retailers equal to 0.5% of all gross charges charged by 
the telecommunications retailer to service addresses in this State for telecommunications, other than 
wireless telecommunications, originating or received in this State.  35 ILCS 635/15(b).  A 
telecommunications retailer shall charge each customer an additional charge equal to the State 
infrastructure maintenance fee attributable to that customer's service address. Such additional charge 
shall be shown separately on the bill to each customer.  35 ILCS 635/25(a). 

 
 The COMPANY is a municipal corporation.  STATUTE.  Accordingly, for purposes of the 
Telecommunications Excise Tax, the COMPANY is not part of State government.  As a result, it is not 
exempt from the Telecommunications Excise Tax by virtue of any language or exemption contained 
within the Telecommunications Excise Tax Act or the Telecommunications Infrastructure 
Maintenance Fee Act. 
 
 Section # of the ACT states:  
 

“The Authority shall be exempt from all state, county, municipal and other units of local 
government taxes and registration and license fees, other than as required for motor 
vehicle registration in accordance with "The Illinois Vehicle Code", as now or hereafter 
amended.  All property of the Authority is declared to be public property devoted to an 
essential public and governmental function and purpose and shall be exempt from all 
taxes and special assessments of the State, any subdivision thereof, or any unit of local 
government.”   STATUTE. 

 
In ST 00-0016 (PLR), the Department found that a public corporation established as a 

separate operating unit of the Regional Transportation Authority pursuant to Section 2.02(a)(xii) of the 
Regional Transportation Authority Act, 70 ILCS 3615/, and an operating division established pursuant 
to Section 3B.01 of the Regional Transportation Authority Act, were exempt from the 



Telecommunications Excise Tax by virtue of Section 4.08 of the Regional Transportation Authority 
Act.  Section 4.08 states; 

 
“The Authority and the Service Boards shall be exempt from all State and unit of local 
government taxes and registration and license fees other than as required for motor 
vehicle registration in accordance with the "Illinois Vehicle Code", as now or hereafter 
amended. All property of the Authority and the Service Boards is declared to be public 
property devoted to an essential public and governmental function and purpose and 
shall be exempt from all taxes and special assessments of the State, any subdivision 
thereof, or any unit of local government.” 
 

The language of Section 4.08 of the Regional Transportation Authority Act is virtually the same as 
Section # of the ACT. 

 
It is the Department’s position that by virtue of Section # of the ACT, the COMPANY is exempt 

from the taxes and fees imposed by the Telecommunications Excise Tax Act, 35 ILCS 630/1 et seq. 
and the Telecommunications Infrastructure Maintenance Fee Act, 35 ILCs 635/1 et seq.   

 
Pursuant to the Simplified Municipal Telecommunications Tax Act, a municipality may impose 

a tax on the privilege of originating and receiving telecommunications.  35 ILCS 636/5-10.   Although 
your letters do not request a ruling that the COMPANY is exempt from the taxes imposed under the 
authority of that Act, it is the Department’s position that by virtue of Section # of the ACT, the 
COMPANY also is exempt from the taxes imposed under the Simplified Municipal 
Telecommunications Tax Act.   35 ILCS 636/5-1 et seq. 

 
The factual representations upon which this ruling is based are subject to review by the 

Department during the course of any audit, investigation, or hearing and this ruling shall bind the 
Department only if the factual representations recited in this ruling are correct and complete.  This 
Private Letter Ruling is revoked and will cease to bind the Department 10 years after the date of this 
letter under the provisions of 2 Ill. Adm. Code 1200.110(e) or earlier if there is a pertinent change in 
statutory law, case law, rules or in the factual representations recited in this ruling.   
 

I hope this information is helpful.  If you have questions concerning this Private Letter Ruling, 
you may contact me at (217) 782-2844.   If you have further questions related to the Illinois sales tax 
laws, please visit our website at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer 
Information Division at (217) 782-3336. 
 

Very truly yours,  
 
 

Terry D. Charlton 
Chairman, Private Letter Ruling Committee 

TDC:msk 
 


