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This letter discusses sales of software. See 86 Ill. Adm. Code 130.1935. (This is a GIL.)  
 
 
      December 19, 2008 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated October 29, 2008, in which you request 
information.   The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
I own a small auto repair business in the Cook County/Chicago area and I have a 
subscription for diagnostic software from a company in California, ABC. I pay a monthly 
subscription charge and a separate charge for sales tax on the subscription. I have 
been doing this for many years dating back to the mid 90's. My accountant seems to 
think the charge for sales tax is improper, pursuant to ILL Dept. of Revenue 
Regulations, Title 86 Part 130 Section 130.1935, especially section a)1). Could you 
please advise me as to whether or not sales tax is correctly being charged here. I 
originally sent this question to the Illinois Attorney General's Office and they referred me 
to you. Thank you for your help.  

 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 

 
 Generally, sales of “canned” computer software are taxable retail sales in Illinois.  Canned 
computer software is considered to be tangible personal property regardless of the form in which it is 
transferred or transmitted, including tape, disc, card, electronic means, or other media.  However, if 
the computer software consists of custom computer programs, then the sales of such software may 
not be taxable retail sales.  86 Ill. Adm. Code 130.1935.   
 
 Custom computer programs or software are prepared to the special order of the customer.  
The selection of pre-written or canned programs assembled by vendors into software packages does 
not constitute custom software unless real and substantial changes are made to the programs or 
creation of program interfacing logic.  See Section 130.1935(c)(3). 
 



If a transaction for the licensing of computer software meets all of the criteria provided in 
Section 130.1935(a)(1), neither the transfer of the software or the subsequent software updates will 
be subject to Retailers’ Occupation Tax.  A license of software is not a taxable retail sale if: 

 
A) It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the customer; 
B) It restricts the customer’s duplication and use of the software; 
C) It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the software 

to a third party (except to a related party) without the permission and continued 
control of the licensor; 

D) The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the 
customer loses or damages the software, or permitting the licensee to make and 
keep an archival copy, and such policy is either stated in the license agreement, 
supported by the licensor's books and records, or supported by a notarized 
statement made under penalties of perjury by the licensor; and 

E) The customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at 
the end of the license period. This provision is deemed to be met, in the case of a 
perpetual license, without being set forth in the license agreement. 

 
Please note that acceptance of a software license agreement by clicking “accept” while online 

is not considered “acceptance” sufficient enough to constitute a written agreement signed by the 
licensor and the customer for purposes of subsection (a)(1)(A) of Section 130.1935.      
 
 I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336 
 

Very truly yours,  
 
 
 
Richard S. Wolters 
Associate Counsel 

 
RSW:msk 


