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A license of canned software is subject to Retailers' Occupation Tax liability if all of the criteria 
for an exempt license of canned software set out in 86 Ill. Adm. Code  130.1935(a)(1) are not 
met.  See 86 Ill. Adm. Code 130.1935.  (This is a GIL.) 

 
 
 
 
      September 24, 2008 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated May 28, 2008, in which you request information.  
The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the 
Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter 
(“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information regarding the 
topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy and is not 
binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at 
www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to your 
inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
ABC is requesting a private letter ruling in accordance with 2 Ill. Adm. Code 1200.110 
with respect to the following factual situation. At the time of this request, ABC is not 
currently under audit by the Illinois Department of Revenue (‘the Department’), nor is 
there litigation pending between ABC and the Department. To the best of our 
knowledge, the Department has not previously ruled on a similar issue for ABC, and 
ABC has never submitted a request for a ruling on a similar issue.  
 
ABC's request for ruling relates to whether it's [sic] licensing of software pursuant to a 
master license agreement qualifies as a license of computer software under 86 III. Adm. 
Code 130.1935 and as such is not considered to be [sic] retail sale of tangible personal 
property subject to the Illinois Retailers Occupation Tax. Following is a discussion of the 
facts and our analysis of the law as it pertains to the license agreement and the specific 
requirements of the regulation.  
 
FACTS: 
 
On, December 19, 2007 XYZ and ABC entered into an Enterprise license agreement for 
the provision of software. On that date, XYZ agreed to provide and ABC agreed to pay 
for a license of software for a three year period. A copy of the signed license agreement 
is attached hereto.  



 
The entire Enterprise Agreement consists of several sections. The sections relevant to 
this request are the Terms and Conditions, the signature form, and the invoice. These 
sections are attached to this  
 
The entire Enterprise Agreement consists of several sections. The sections relevant to 
this request are the Terms and Conditions, the signature form, and the invoice. These 
sections are attached to this request. The notes on the invoice indicate that the pricing 
in the license only contemplates an agreed upon number of users. Adding users to the 
license requires the payment of additional license fees.  
 
LAW: 
 
According to regulation 86 Ill. Admin. Code 130.1935(a)(1), license fees charged in 
association with software may be exempt from sales and use tax in certain instances. 
According to the regulation, a license of software is not a taxable retail sale if:  
 
1. it is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the customer;  
2. it restricts the licensee's duplication and use of the software;  
3. it prohibits the licensee from licensing, sublicensing or transferring the software 

to a third party (except to a related party) without the permission and continued 
control of the licensor;  

4. the licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the 
licensee loses or damages the software, or of permitting the licensee to take and 
keep an archival copy, and such policy is either stated in the license agreement, 
supported by the licensor's books and records, or supported by a notarized 
statement made under penalties of perjury by the licensor; and  

5. the licensee must destroy all copies of the software or return them to licensor at 
the end of the license period. This provision is deemed to be met if the license 
agreement is a perpetual license. 

 
Analysis:  
 
It is our position that the license agreement between ABC and XYZ meets the five prong 
test established in 86 Ill. Admin. Code 130.1935(a)(1). 
 
1. The first prong of the test requires that the license agreement be evidenced by 

written document, signed by both parties. Attached to this request is a copy of 
the written license agreement executed between ABC and XYZ. This signed, 
written agreement satisfies the first prong of the five prong test.  

 
2. The second prong of the test requires that the license restrict the customer's 

duplication and use of the software. The agreement does this in at least three 
ways:  

 
a. First, the agreement restricts ABC's use of the software by limiting it 

distribution of the software to ‘within its organization’ (Sec. 7(a) of the 
agreement). Such a restriction has previously been found by the 
Department to satisfy this prong of the test. (ST 07- 0004-PLR). In 
addition, ABC is allowed to maintain a limited number of copies only for 
training (20 copies) and evaluation (10 copies). (Section 7(b)). This 
provision places strict limits on the use of the software by ABC.  



b. Second, ABC is required by the terms of the agreement to insure that any 
duplicate copies of the software are ‘true and complete (including 
copyright and trademark notices).’ Furthermore, ABC is required by the 
agreement to make reasonable efforts to make its employees, agents, and 
any other individuals that ABC allows to use the software aware that the 
software is licensed from XYZ and subject to the terms of the agreement. 
(Section 7(a)).  

c. Finally, the invoice for the licenses includes a pricing schedule (see 
‘Notes’), which contemplates different prices based on the number of 
users. This ‘notes’ section is incorporated by reference in Section 3 of the 
agreement.  If the licensee changes the number of users authorized to use 
the software, the price level will be affected. This creates a restriction on 
the use of the software by ABC.  

 
3. The third prong of the test restricts the licensee's permission to license, sub-

license, or transfer the software to third parties except to a related third party). 
Section 8(a)(i) of the license agreement satisfies this prong of the test. This 
section permits ABC to transfer the software to an affiliate. Transfers in 
connection with a divestiture, merger, or consolidation are permitted, but require 
ABC to provide notice to XYZ on a form created by XYZ.  Any other transfers 
require XYZ's prior written consent.  

 
4. The fourth prong of the test requires the licensor to maintain a policy of providing 

additional copies of the software at minimal or no charge should the software 
become lost or damaged. In the alternative, the licensor may allow the licensee 
to keep an archival copy, and this prong is satisfied if such a policy is stated in 
the license agreement. Section 7(b) of the agreement specifically states that ABC 
may ‘use one complimentary copy of any licensed product for back-up or archival 
purposes for each of its distinct geographical locations.’ This policy satisfies the 
fourth prong of the test.  

 
5. The last prong of the test requires the licensor to return or destroy any copies of 

the software at the end of the license period. This prong is deemed satisfied if the 
license is perpetual. The license agreement at issue represents a perpetual 
license, and thus satisfies the final prong of the test. Sections 4 and 9 of the 
license agreement state that the licenses will become perpetual at such time as:  

 
a. the contract is fully paid for and the applicable initial enrollment or renewal 

term has expired, or  
b. the enrollment is terminated by either party.  

 
We believe that the attached agreement meets all five prongs of the test, and should 
therefore not be considered a retail sale of tangible personal property subject to the 
Illinois Retailers' Occupation Tax. We are unaware of any authority contrary to our 
position. We respectfully request a ruling from the Department regarding the taxability of 
this agreement.  
 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
The Department’s regulation “Public Information, Rulemaking and Organization” provides that 

“[w]hether to issue a private letter ruling in response to a letter ruling request is within the discretion of 



the Department.  The Department will respond to all requests for private letter rulings either by 
issuance of a ruling or by a letter explaining that the request for ruling will not be honored.”  2 Ill. Adm. 
Code 1200.110(a)(4).  Further, the Department’s regulations regarding Private Letter Rulings provide 
that “[i]f there is case law or there are regulations dispositive of the subject to the request, the 
Department will decline to issue a letter ruling on the subject."  86 Ill. Adm. Code 1200.110(a)(3)(D).   

 
After reviewing the materials you provided in connection with your request, the Department 

declines to issue a Private Letter Ruling.  It is the Department’s position that its regulation at 86 Ill. 
Adm. Code 130.1935 is dispositive of the subject of your request, as are several PLRs and GILs that 
the Department has issued which can be found on the Department’s website.  Therefore, we are 
responding with this General Information Letter that we hope will assist you.   

 
 Generally, sales of “canned” computer software are taxable retail sales in Illinois. Sales of 
canned software are taxable regardless of the means of delivery. For instance, the transfer or sale of 
canned computer software downloaded electronically would be taxable. However, if the computer 
software consists of custom computer programs, then the sales of such software may not be taxable 
retail sales. See 86 Ill. Adm. Code 130.1935(c). Custom computer programs or software must be 
prepared to the special order of the customer. 
 
 Charges for updates of canned software are fully taxable pursuant to Section 130.1935. If the 
updates qualify as custom software under Section 130.1935(c), they may not be taxable. But, if 
maintenance agreements provide for updates of canned software, and the charges for those updates 
are not separately stated and taxed, then the whole agreements would be taxable as sales of canned 
software. 
  

If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in 
subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent 
software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax. A license of software is not a taxable 
retail sale if: 
 

A)  It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the customer; 
B)  It restricts the customer’s duplication and use of the software; 
C)  It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the software to a 

third party (except to a related party) without the permission and continued control of the 
licensor; 

D)  The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the 
customer loses or damages the software, or permitting the licensee to make and keep 
an archival copy, and such policy is either stated in the license agreement, supported by 
the licensor’s books and records, or supported by a notarized statement made under 
penalties of perjury by the licensor; and 

E)  The customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at the end 
of the license period. This provision is deemed to be met, in the case of a perpetual 
license, without being set forth in the license agreement.  

 
A license of canned software is subject to Retailers' Occupation Tax liability if all of the criteria 

set out in 86 Ill. Adm. Code 130.1935(a)(1) are not met. 
 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.    
 

Very truly yours,  
 



 
 

Terry D. Charlton 
Senior Counsel, Sales & Excise Taxes 

 
TDC:msk 
 


