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Equipment purchased to clear land does not qualify for the farm machinery and equipment 
exemption.  See 86 Ill. Adm. Code 130.305(f).  (This is a GIL.) 

 
 
 
      June 25, 2008 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated April 23, 2008, in which you request information.   
The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.    Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.   A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.   See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
I purchased 2 dozer/crawlers at Auction, February 19, 2008.  I have over 100 acres, I 
need to clear out the trees.  I purchased these machines for agriculture use.  I was told 
by our accountant that all we would have to do is show form ST-587 when we 
purchased at auction, fill out form to be tax exempt on purchase.  Auction service said 
we would have to file form with you. 
 
Therefore, I have paid sales tax at time of purchase.  I am requesting sales tax, in the 
amount of $4,240.00 be paid back to me, from you, following the form ST-587 I have 
filled out. 
 
If you have any question’s, [sic] please feel free to call me. 

 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 

 
 For your information, we suggest you review the Department’s regulation for Farm Machinery 
and Equipment.  See 86 Ill. Adm. Code 130.305.  The Retailers' Occupation Tax (sales tax) does not 
apply to sales of machinery and equipment used primarily in production agriculture or for use in State 
or Federal agricultural programs.  No transaction is exempt on the basis of the farm machinery and 
equipment exemption unless a certification is provided by the purchaser containing the information 
required by Section 130.305(m) of the Department's rules. 
 



 Production agriculture, with respect to crops, is limited to activities necessary in tilling the soil, 
planting, irrigating, cultivating, applying herbicide, insecticide or fertilizer, harvesting and drying crops.  
Activities such as clearing of land, mowing of fence rows, creation of ponds or drainage facilities are 
not included, nor are the operations involved in the storing or transporting of crops and produce.  See 
Section 130.305(f).  Accordingly, equipment purchased to clear land would not qualify for the 
exemption. 
 
 If a retailer reasonably believes that the purchaser will not use machinery or equipment in 
production agriculture or in State or Federal agricultural programs the retailer is not required to accept 
the exemption certificate.  Whether or not a retailer chooses to accept an exemption certificate and 
refund the tax to the purchaser is the retailer’s decision.   
 
 If you do choose to accept an exemption certificate, you may want to review the Department’s 
rule at 86 Ill. Adm. Code 130.1501 concerning claims for credit.  Claims for credit and refunds are 
available when a person shows that he paid tax to the Department as a result of a mistake of fact or 
law.  Only the remitter of the tax erroneously paid to the Department is authorized to obtain a refund.  
In order to obtain a credit, one must first demonstrate that he or she has borne the burden of the tax 
erroneously paid. Claims for credit shall state the requirements that are contained in subpart (b) of the 
regulation. The repayment of the tax to the customer will satisfy the requirement of Section 
130.1501(a)(2). Please note that the Department has no authority to compel the seller to file a claim 
for credit. Whether or not the seller files a claim for credit with the Department is a private business 
matter.  
 
 I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 
at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.   
If you are not under audit and you wish to obtain a binding PLR regarding your factual situation, 
please submit a request conforming to the requirements of 2 Ill. Adm. Code 1200.110 (b). 
 

Very truly yours,  
 
 

Richard S. Wolters 
Associate Counsel 

 
RSW:msk 


