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While the sale of tangible personal property at retail by exclusively religious, educational or 
charitable organizations is generally subject to Retailer’s Occupation Tax, there are three 
limited exceptions. See 86 Ill. Adm. Code Sections 130.2005(a)(2) through 130.2005(a)(4).  
(This is a GIL.) 

 
 
 
 

July 23, 2007 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated December 15, 2006, in which you request 
information.   The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.    Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found 
in the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.   A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.   See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.    You may access our 
website at www.ILTAX.com to review regulations, letter rulings and other types of information relevant 
to your inquiry.   
 
 The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 
 

It has come to my attention from our sales and use tax consulting firm that a specific 
transaction of commerce within your state municipality may not be taxable for sales 
and/or use tax.  In order to properly identify the sales and/or use taxing collection 
requirements for a specific sales transaction with your state, I appeal for a written 
response to the following question. 
 
Are not for profit 501 c (3) educational organizations that sale [sic] books in support of 
their educational not for profit purpose required to collect sales or use tax on the sale of 
these books within your state? 
 
Would the fact that this not for profit organization publishes the books for sale change 
the taxability of this transaction? 
 
I appreciate your promote [sic] attention in response to my request. 

 
 



 

 

DEPARTMENT’S RESPONSE 
 
 Organizations that qualify as exclusively religious, charitable, or educational can apply to the 
Illinois Department of Revenue to obtain tax exemption identification numbers. Please note that 
organizations that qualify for 501(c)(3) status do not necessarily qualify for an exemption identification 
number (an "E" number). These numbers establish that the Department recognizes said 
organizations as exempt from incurring Use Tax when purchasing tangible personal property in 
furtherance of their organizational purposes. 
 

While organizations and institutions that are both operated and organized exclusively for 
charitable, religious, or educational purposes are as a general matter subject to Retailers’ Occupation 
Tax upon their own sales of tangible personal property, there are three limited exceptions where such 
organizations are authorized to engage in a restricted amount of retail selling activity without incurring 
Retailers' Occupation Tax liability. See 86 Ill. Adm. Code Sections 130.2005(a)(2) through 
130.2005(a)(4). Organizations that hold exemption numbers may engage in (1) sales to members, (2) 
noncompetitive sales, and (3) certain occasional dinners and similar activities, without incurring 
Retailers' Occupation Tax liability. Organizations that engage in ongoing selling activities to the public 
must register with the Department as retailers, collect and remit tax on sales and provide suppliers 
with Certificates of Resale for items they sell. 
 

If you require additional information, please visit our website at www.ILTAX.com or contact the 
Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. If you are not under audit and you 
wish to obtain a binding PLR regarding your factual situation, please submit a request conforming to 
the requirements of 2 Ill. Adm. Code 1200.110 (b).  
 

Very truly yours, 
 
 
 

Martha P. Mote 
Associate Counsel 
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