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The taxability of maintenance agreements depends upon whether charges for the agreements 
are included in the selling price of the tangible personal property.  See 86 Ill. Adm. Code 
140.301.    (This is a GIL.) 

 
 
 
 
      May 17, 2007 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated July 26, 2006, in which you request information.   
We apologize for the delay in responding to your inquiry.   The Department issues two types of letter 
rulings.   Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the Department in response to specific 
taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  A 
PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer who is the subject of the request for 
ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are correct and complete.    Persons seeking 
PLRs must comply with the procedures for PLRs found in the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. 
Code 1200.110.  The purpose of a General Information Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to 
Department regulations or other sources of information regarding the topic about which they have 
inquired.   A GIL is not a statement of Department policy and is not binding on the Department.   See 
2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website at www.tax.illinois.gov to review regulations, 
letter rulings and other types of information relevant to your inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 
 

I have a few questions pertaining to your states rules and regulations in regards to sales 
tax. It is my hope to have a written response to my questions below. This response may 
be e-mailed, faxed or sent via the US Postal service to the address provided on this 
letterhead.  
 
ABC currently sells and installs both new and refurbished telephone equipment. It is a 
goal of ABC to be able to provide its customers with an optional service maintenance 
agreement.  
 
I currently am aware if service/installation labor is taxable in your state, but am not 
certain that providing maintenance would be considered a service or if it would be taxed 
on its own accord.  
 
Can you please provide me with the correct information as to the taxability of the 
following items?  
 
• Taxability of Software Only Maintenance  
• Taxability of Support Only Maintenance  
• Taxability of Tangible Personal Property Maintenance (includes hardware)  



• Taxability of Tangible Personal Property Maintenance (does not include 
hardware)  

 
Thank you in advance for your prompt assistance,  

 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 
In general, maintenance agreements that cover computer software and hardware are treated 

the same as maintenance agreements for other types of tangible personal property.   Please refer to 
86 Ill. Adm. Code Sec. 130.1935(b).   The taxability of maintenance agreements depends upon if 
charges for the agreements are included in the selling price of the tangible personal property.   If the 
charges for the agreements are included in the selling price of the tangible personal property, those 
charges are part of the gross receipts of the retail transaction and are subject to tax.   In those 
instances, no tax is incurred on the maintenance services or parts when the repair or servicing is 
performed. 

 
If maintenance agreements are sold separately from tangible personal property, sales of the 

agreements are not taxable transactions.   However, when maintenance services or parts are 
provided under the maintenance agreements, the service or repair companies will be acting as 
service providers under provisions of the Service Occupation Tax Act that provide that when service 
providers enter into agreements to provide maintenance services for particular pieces of equipment 
for stated periods of time at predetermined fees, the service providers incur Use Tax based on their 
cost price of tangible personal property transferred to customers incident to the completion of the 
maintenance service.   See 86 Ill. Adm. Code Sec. 140.301(b)(3). 

 
Generally, sales of “canned” computer software are taxable retail sales in Illinois.    Sales of 

canned software are taxable regardless of the means of delivery.   For instance, the transfer or sale 
of canned computer software downloaded electronically would be taxable.   However, if the computer 
software consists of custom computer programs, then the sales of such software may not be taxable 
retail sales.   See 86 Ill. Adm. Code 130.1935(c).   Custom computer programs or software must be 
prepared to the special order of the customer. 

 
Charges for updates of canned software are fully taxable pursuant to Section 130.1935.   If the 

updates qualify as custom software under Section 130.1935(c), they may not be taxable. But, if 
maintenance agreements provide for updates of canned software, and the charges for those updates 
are not separately stated and taxed, then the whole agreements would be taxable as sales of canned 
software. 

 
In addition, you may find further information by reviewing the Department’s “Sunshine Letter 

Rulings” and the above regulations which may be found on the Department’s Internet website under 
the heading of “Laws/Regs/Rulings.”    For example, please see general information letter ST-03-
0140-GIL and other letters under the heading of “Computer Software.” 

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336.   
If you are not under audit and you wish to obtain a binding PLR regarding your factual situation, 
please submit a request conforming to the requirements of 2 Ill. Adm. Code 1200.110 (b). 
 

Very truly yours,  
 
 



 
Terry D. Charlton 
Senior Counsel, Sales & Excise Taxes 

 
TDC:msk 
 


