
ST 06-0010-PLR  06/29/2006  COMPUTER SOFTWARE 
 

This letter rescinds and clarifies ST-05-0028-PLR.  If transactions for the licensing of computer 
software meet all of the criteria provided in subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the 
transfer of the software nor the subsequent software updates will be subject to Retailers' 
Occupation Tax.  See 86 Ill. Adm. Code 130.1935.  (This is a PLR.) 

 
 
 
 

June 29, 2006 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is written to rescind the Department’s previous response (ST-05-0028) regarding 
your letter dated September 30, 2004.  The Private Letter Ruling portion of the Department’s 
response remains unchanged, however, the general information portion has been revised.  It has 
come to the Department’s attention that the general information ruling contained in the Department’s 
response stated inaccurate information regarding application of the proper tax to maintenance 
agreements.   

 
The Department issues two types of letter rulings.  Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued 

by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax 
statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.  You may access our website 
at www.tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant to 
your inquiry.   

 
Review of your request disclosed that all the information described in paragraphs 1 through 8 

of Section 1200.110 appears to be contained in your request.  This Private Letter Ruling will bind the 
Department only with respect to ABC for the issue or issues presented in this ruling, and is subject to 
the provisions of subsection (e) of Section 1200.110 governing expiration of Private Letter Rulings.  
Issuance of this ruling is conditioned upon the understanding that neither ABC nor a related taxpayer 
is currently under audit or involved in litigation concerning the issues that are the subject of this ruling 
request.  In your letter you have stated and made inquiry as follows: 

 
ABC, is a global provider of predictive analytic computer software and services. ABC is 
currently not under audit and there is no litigation pending with IL department as well.  
 
ABC would like a tax ruling on the following items:  
 
1. ABC sells maintenance services. A customer who purchases maintenance 

receives for one year, enhancements, upgrades and improvements to the 



software, when and if developed, and reasonable efforts to correct errors or 
deficiencies in the software. Maintenance further includes reasonable technical 
assistance via the telephone or email. Whenever upgrades become available, 
we ship CDs or, in some situations, we allow the software to be downloaded 
from the Web. In all cases, except where the customer purchases maintenance 
via the Web, the customer signs an agreement that contains the maintenance 
terms in Section 2 whenever they purchase maintenance. Should we charge tax 
on this type of sale?  

2. ABC sells consulting services to its customers. These services are related to its 
software. For example, for the ABC NAME software, ABC may build a software 
model that the customer can use when running NAME. When selling consulting, 
the consulting terms in the attached agreement and a statement of work outlining 
the services to be performed are the legal documents between the parties. 
Should ABC charge tax for this type of sale?  

3. When ABC ships software to a customer, ABC charges the customer for 
shipping the software. Should ABC charge tax on the cost of shipping?  

4. ABC provides customers with training on its software. The customer does not 
sign an agreement for training. Should we charge the customer tax when they 
purchase training? If the customer just purchases the training guide (a manual) 
from us, should we charge tax on this type of sale?  

5. ABC sells single-user licenses of its software on the Web. When a customer 
purchases an ABC single-user license, the customer does not sign a license 
agreement. The license agreement is a shrinkwrap agreement that is included 
with the Software. Should ABC charge tax for this type of sale?  

6. ABC sells documentation for its software on the Web. The customer does not 
sign any documents when this sale is conducted. Should ABC charge tax for this 
type of sale?  

7. ABC sells maintenance services over the web. When maintenance is sold over 
the Web, the customer does not sign a document, but rather just ‘clicks and 
accepts’ the terms (see attached print out from the ABC Website). Should ABC 
charge tax for this type of sale?  

 
We'd appreciate it if you can provide us with a written private ruling letter as soon as 
possible advising on how the sales and use tax applies to the various items above.  
 
I look forward to your reply.  

 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

PRIVATE LETTER RULING:   
 
Generally, sales of “canned” computer software are taxable retail sales in Illinois. Sales of 

canned software are taxable regardless of the means of delivery.  For instance, the transfer or sale of 
canned computer software downloaded electronically would be taxable. 

 
 However, if the computer software consists of custom computer programs, then the sales of 

such software may not be taxable retail sales.  See subsection (c) of 86 Ill. Adm. Code 130.1935.  
Custom computer programs or software must be prepared to the special order of the customer.   

 
If transactions for the licensing of computer software meet all of the criteria provided in 

subsection (a)(1) of Section 130.1935, neither the transfer of the software nor the subsequent 



software updates will be subject to Retailers' Occupation Tax.  A license of software is not a taxable 
retail sale if: 

 
A) It is evidenced by a written agreement signed by the licensor and the customer; 
 
B) It restricts the customer’s duplication and use of the software; 
 
C) It prohibits the customer from licensing, sublicensing or transferring the software 

to a third party (except to a related party) without the permission and continued 
control of the licensor; 

 
D) The licensor has a policy of providing another copy at minimal or no charge if the 

customer loses or damages the software, or permitting the licensee to make and 
keep an archival copy, and such policy is either stated in the license agreement, 
supported by the licensor’s books and records, or supported by a notarized 
statement made under penalties of perjury by the licensor; and 

 
E) The customer must destroy or return all copies of the software to the licensor at 

the end of the license period.  This provision is deemed to be met, in the case of 
a perpetual license, without being set forth in the license agreement. 

 
Charges for updates of canned software are fully taxable pursuant to Section 130.1935.  If the 

updates qualify as custom software under subsection (c) of Section 130.1935, they may not be 
taxable.  But, if maintenance agreements provide for updates of canned software, and the charges for 
those updates are not separately stated and taxed, then the entire agreements would be taxable as 
sales of canned software. 

 
Please note that the license agreements in which the customer electronically accepts the 

terms by clicking (“I accept”) do not comply with the requirement of a written agreement signed by the 
licensor and customer.  In order to comply with the requirements as set out in (a)(1) of Section 
130.1935 you must have a written “signed” agreement. 

 
It appears that the “Software License Agreement” submitted with your letter qualifies as a 

license of canned computer software and meets the criteria as set out in subsection (a)(1) of Section 
130.1935, therefore, neither the transfer of the software nor the subsequent software updates will be 
subject to Retailers' Occupation Tax. 

 
The factual representations upon which this ruling is based are subject to review by the 

Department during the course of any audit, investigation, or hearing and this ruling shall bind the 
Department only if the factual representations recited in this ruling are correct and complete.  This 
Private Letter Ruling is revoked and will cease to bind the Department 10 years after the date of this 
letter under the provisions of 2 Ill. Adm. Code 1200.110(e) or earlier if there is a pertinent change in 
statutory law, case law, rules or in the factual representations recited in this ruling.  
 

GENERAL INFORMATION RULING:  
 

Since Illinois taxes are imposed on tangible personal property, consulting services and 
maintenance agreements for software and hardware will not be subject to Retailers' Occupation Tax 
or Use Tax.  Those services do not constitute tangible personal property.  However, with respect to 
maintenance agreements for hardware, although the maintenance agreement, itself, is not subject to 
sales tax, any repair parts transferred under the terms of the maintenance agreement will be subject 
to Use Tax.  This is because sellers of maintenance agreements must pay Use Tax to their suppliers 



on their cost price of tangible personal property transferred to a customer as an incident of 
performance of a service or maintenance.  See 86 Ill. Adm. Code 140.301(b)(3). 

 
The Service Occupation Tax is a tax on the cost price of any tangible personal property 

transferred as an incident to a sale of service by a serviceman.  "Cost price" means the serviceman's 
cost price.  The serviceman is authorized to reimburse himself for his Service Occupation Tax liability 
by collecting a corresponding amount of Service Use Tax from his customer.  For information 
concerning these taxes, please refer to 86 Ill. Adm. Code 140.101 and 160.101.   
 

Acceptance of a software license agreement by clicking “accept” while online is not considered 
“acceptance” sufficient enough to constitute a written agreement signed by the licensor and the 
customer for purposes of subsection (a)(1)(A) of Section 130.1935.  We are without sufficient 
information regarding the retail sale of documentation that would enable us to render guidance on 
question number 6.   
 

Handling charges represent a retailer's cost of doing business, and are consequently always 
includable in gross charges subject to tax.  See, 86 Ill. Adm. Code 130.410.  However, such charges 
are often stated in combination with shipping charges.  In this case, charges designated as "shipping 
and handling," as well as delivery or transportation charges in general, are not taxable if it can be 
shown that they are both separately contracted for and that such charges are actually reflective of the 
costs of shipping.  To the extent that shipping and handling charges exceed the costs of shipping, the 
charges are subject to tax. As indicated above, charges termed "delivery" or "transportation" charges 
follow the same principle.   
 

Whether shipping and handling charges may be deducted by retailers in calculating Retailers' 
Occupation Tax liability depends not upon the separate billing of such shipping and handling charges 
but upon whether the charges are included in the selling prices of the property or are contracted for 
separately by purchasers and retailers. The best evidence that shipping and handling or delivery 
charges were agreed to separately and apart from selling prices, are separate and distinct contracts 
for freight or shipping. Alternatively, documentation in the records of sellers that purchasers had 
options of taking delivery of the property at sellers' locations, for the agreed purchase prices, or 
having delivery made by sellers for the agreed purchase prices plus ascertainable delivery charges, 
may suffice.   

 
For information regarding training charges in relation to the retail sale of canned software, see 

86 Ill. Adm. Code 130.1935(b).  In addition, you may find helpful information regarding many of the 
issues you have raised in your request by visiting the Department’s website at the Internet address 
listed below.  General information letters are published under the heading of “Laws/Regs/Rulings.” 

 
The factual representations upon which this ruling is based are subject to review by the 

Department during the course of any audit, investigation, or hearing and this ruling shall bind the 
Department only if the factual representations recited in this ruling are correct and complete.  This 
Private Letter Ruling is revoked and will cease to bind the Department 10 years after the date of this 
letter under the provisions of 2 Ill. Adm. Code 1200.110(e) or earlier if there is a pertinent change in 
statutory law, case law, rules or in the factual representations recited in this ruling.  

 
I hope this information is helpful.  If you have further questions concerning this Private Letter 

ruling, you may contact me at 782-2844. If you have further questions related to the Illinois sales tax 
laws, please visit our website at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer 
Information Division at (217) 782-3336. 
 

Very truly yours,  



 
 
 

Edwin E. Boggess 
Associate Counsel 

 
EEB:msk 
 
 
 


