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The sale of a prescription discount card is the sale of an intangible and is not subject to tax. 
See 86 Ill. Adm. Code 130.101. (This is a GIL.) 

 
 
 
 
 
      August 10, 2006 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated April 19, 2006, in which you request information.   
The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the 
Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a tax statute or 
rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the taxpayer 
who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR are 
correct and complete.    Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found in 
the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.   A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.   See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.    You may access our 
website at www.ILTAX.com to review regulations, letter rulings and other types of information relevant 
to your inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows:  
 

ABC and subsidiaries is investigating the Sales and Use tax treatment of a retail 
transaction that will have a taxable situs in your state.  
 
We hereby request a ruling to clarify the application of your state sales and use law with 
respect to the transactions described below.  
 
Transaction Background:  
 
The ABC Card program offers a prescription discount card to be used only in ABC 
stores. There will be an initial and annual fee/due for the card that will be based on 
heads of household or a family (spouse and/or dependent children). The ABC Card will 
benefit people with no prescription insurance.  
 
Is the initial and annual fee/due sales taxable?  
 
We respectively request your review of the facts presented and situations described 
above. Also we would appreciate you furnishing is [sic] authority for your response 
(statute, regulation, rulings, opinions, etc.). We certainly appreciate your assistance in 
this matter. If you have any questions or need any additional information please call me. 
The response should be mailed to the undersigned at:  



 
NAME/ADDRESS  

 
 

DEPARTMENT’S RESPONSE 
 
The sale of a discount card is not considered a sale of tangible personal property. The sale of 

such a card represents the sale of an intangible.  Since the Illinois sales tax laws are based upon the 
transfer of tangible personal property, no sales tax liability attaches to the sale of a discount card. See 
86 Ill. Adm. Code 130.101. For information regarding the tax liabilities of pharmacists when the 
discount cards are used by the cardholders, please see Section 130.2125 of the Department’s 
regulations, entitled "Trading Stamps and Discount Coupons." The regulations can be found on our 
website under “Legal Research”, “Regulations.” 

 
If you require additional information, please visit our website at www.ILTAX.com or contact the 

Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. If you are not under audit and you 
wish to obtain a binding PLR regarding your factual situation, please submit a request conforming to 
the requirements of 2 Ill. Adm. Code 1200.110 (b).  
 

Very truly yours, 
 
 

Martha P. Mote 
Associate Counsel 

 
MPM:msk 
 


