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Under the Service Occupation Tax Act, servicemen are taxed on tangible personal property 
transferred incident to sales of service. See 86 Ill. Adm. Code 140.101.  (This is a GIL.) 

 
 
 
 
      April 14, 2006 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated February 16, 2006, in which you request 
information.   The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.    Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found 
in the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.   A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.   See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.    You may access our 
website at www.ILTAX.com to review regulations, letter rulings and other types of information relevant 
to your inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows:  
 

I am a bookkeeper for an advertising agency with a main office in Wisconsin and an 
additional office in Illinois.  We charge our Illinois clients a sales tax since there is a 
service that results in a tangible product. In some instances, that tangible product may 
only be a computer disc filled with information destined for our client's printer; this would 
be when the client will have the printing of an item (for example, a brochure) done 
elsewhere and is only using our services to create the concept and layout of the 
brochure.  
 
Regardless of whether we actually do the production of the end product or not, we 
charge a sales tax on the labor and service involved in creating it. Is this a correct 
practice? Should labor or time spent for a service in developing an end product be 
charged tax?  
 
We have a client who is contesting the tax charged on the labor, and they are requiring 
that we give them documentation showing that it should indeed be charged before they 
repay us the amounts. Therefore, I am requesting a letter in response to this query, 
indicating whether or not we should be charging tax on labor .  
 
If you have any questions or need further details on this situation, please do not hesitate 
to contact me.  



 
 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE 

 
Retailers’ Occupation Tax and Use Tax do not apply to receipts from sales of personal 

services.  Under the Service Occupation Tax Act, servicemen are taxed on tangible personal property 
transferred incident to sales of service.  As you will see, there are no provisions for charging tax on 
labor. 

 
The purchase of tangible personal property that is transferred to service customers may result 

in either Service Occupation Tax liability or Use Tax liability for the servicemen, depending upon how 
the serviceman calculates his or her liability. There are four ways that the tax can be calculated: (1) 
separately stated selling price; (2) 50% of the entire bill; (3) Service Occupation Tax on the cost price 
if they are registered de minimis servicemen; or, (4) Use Tax on the cost price if the servicemen are 
de minimis and are not otherwise required to be registered under Section 2a of the Retailers' 
Occupation Tax Act. 
 

Using the first method, servicemen may separately state the selling price of each item 
transferred as a result of sales of service. The tax is based on the separately stated selling price of 
the tangible personal property transferred. If servicemen do not wish to separately state the selling 
price of the tangible personal property transferred, those servicemen must use the second method 
where they will use 50% of the entire bill to their service customers as the tax base. Both of the above 
methods provide that in no event may the tax base be less than the cost price of the tangible personal 
property transferred. Under these methods, servicemen may provide their suppliers with Certificates 
of Resale when purchasing the tangible personal property to be transferred as a part of the sales of 
service. Upon selling their product, they are required to collect the corresponding Service Use Tax 
from their customers. See 86 Ill. Adm. Code 140.106. 
 

The third way servicemen may account for their tax liability only applies to de minimis 
servicemen who have either chosen to be registered or are required to be registered because they 
incur Retailers’ Occupation Tax liability with respect to a portion of their business. Servicemen may 
qualify as de minimis if they determine that their annual aggregate cost price of tangible personal 
property transferred incident to sales of service is less than 35% of their annual gross receipts from 
service transactions (75% in the case of pharmacists and persons engaged in graphic arts 
production). See 86 Ill. Adm. Code 140.101(f). This class of registered de minimis servicemen are 
authorized to pay Service Occupation Tax (which includes local taxes) based upon the cost price of 
tangible personal property transferred incident to sales of service. Servicemen that incur Service 
Occupation Tax collect the Service Use Tax from their customers. They remit the tax to the 
Department by filing returns and do not pay tax to suppliers. They provide suppliers with Certificates 
of Resale for the property transferred to service customers. See 86 Ill. Adm. Code 140.108. 
 

The final method of determining tax liability may be used by de minimis servicemen not 
otherwise required to be registered under Section 2a of the Retailers' Occupation Tax Act.  
Servicemen may qualify as de minimis if they determine that their annual aggregate cost price of 
tangible personal property transferred incident to sales of service is less than 35% of their annual 
gross receipts from service transactions (75% in the case of pharmacists and persons engaged in 
graphic arts production). Such de minimis servicemen may pay Use Tax to their suppliers or may self 
assess and remit Use Tax to the Department when making purchases from unregistered out-of-State 
suppliers. Those servicemen are not authorized to collect “tax” from their service customers because 
they, not their customers, incur the tax liability. Those servicemen are also not liable for Service 
Occupation Tax. 



 
 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.ILTAX.com or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. If 
you are not under audit and you wish to obtain a binding PLR regarding your factual situation, please 
submit a request conforming to the requirements of 2 Ill. Adm. Code 1200.110 (b).  
 
 

Very truly yours,  
 
 
 

Martha P. Mote 
Associate Counsel 

 
MPM:msk 
 
 


