
ST 06-0028-GIL  03/28/2006  TELECOMMUNICATIONS EXCISE TAX 
 

The Department’s regulation at 86 Ill. Adm. Code 495.140(a) provides that [o]n and after 
January 1, 2001, prepaid telephone calling arrangements shall not be considered 
telecommunications subject to the Telecommunications Excise Tax.  (Sections 3 and 4 of the 
Act).  (This is a GIL.) 

 
 
 
 
      March 28, 2006 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated August 11, 2005, in which you request 
information.   The Department issues two types of letter rulings.   Private Letter Rulings (“PLRs”) are 
issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries concerning the application of a 
tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on the Department, but only as to the 
taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the extent the facts recited in the PLR 
are correct and complete.    Persons seeking PLRs must comply with the procedures for PLRs found 
in the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  The purpose of a General Information 
Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations or other sources of information 
regarding the topic about which they have inquired.   A GIL is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department.   See 2 Ill. Adm. Code 1200.120.    You may access our 
website at www.ILTAX.com to review regulations, letter rulings and other types of information relevant 
to your inquiry.   
 

The nature of your inquiry and the information you have provided require that we respond with 
a GIL.  In your letter you have stated and made inquiry as follows:  
 

FIRM is submitting the following General Information Letter (‘GIL’) request on behalf of 
an unnamed client; Company Y (hereinafter, ‘Y’ or the ‘Company’). We had previously 
requested a GIL on behalf of Y in July 1997; the response, ST 97-0607-GIL, dated 
December 26, 1997 (copy enclosed) provided general information on the taxability of 
telecommunications.  
 
Considering that Illinois tax laws related to telecommunications have changed in the 
years following that letter, Y is requesting that the Department of Revenue revisit this 
issue by responding with updated information regarding the following issues:  
 
ISSUES  
 
1. Are Y's services subject to the Illinois Telecommunications Excise Tax?  
 
2. Are Y's services subject to the Illinois sales and use tax?  
 
3. Would the services provided by Y be considered a ‘prepaid telephone calling 

arrangement’ subject to Illinois sales and use tax?  
 



 
BACKGROUND  
 
Y is a corporation that provides interpersonal companionship services to individual 
customers, nationwide. Some of its customers are located in the State of Illinois. Y 
provides its services through the use of an Interactive Voice Response (IVR) system 
that provides customers with telephone access to services at the option of the caller. 
The IVR system is comprised of computer hardware and software, which is physically 
located in Illinois.  
 
Simply stated, Y is providing its customers with the opportunity to communicate with 
other like-minded individuals (via ‘live chat’ or recorded messages) through the 
telephone, and to review and compile information about these individuals, in order to 
make decisions about whether or not to physically interact with them in the future.  
 
Y's service allows a customer to record and retrieve messages left in personal voice 
mailboxes (i.e., telephone personal ads). This service also offers the following advanced 
features or options:  
 
• Friend Finder;  
• Call Forwarding;  
• Message Paging;  
• Bookmarking, and  
• Live Chat.  
 
Y advertises for these services, along with a selection of top personal advertisements, 
in various newspapers or other media.  
 
To use the services, customers purchase blocks of time from Y. The customer 
purchases the time through an advertised 900 number, a local number, or by mailing a 
money order to Y's offices located outside of Illinois. Purchases made through the 900 
number are charged to the customer's telephone bill. Any pertinent sales tax due on 
purchases of prepaid services through the 900 number payment option would be 
assessed on the customer's telephone bill, and collected and remitted by the customer's 
local telephone service provider. For the other options, the customers can make 
payments by credit card, bank draft, or money order. The customer is then given a local 
telephone number to access the services.  
 
In summary, based upon our discussions with Y personnel, and other information 
provided by the Company, it can be reasonably concluded that the following services 
are all integrated parts of the interpersonal companionship service provided by Y:  
 
• 1-900 type services;  
• Call forwarding, voicemail and messaging, answering services, and other 

interactive features;  
• Information retrieval and storage, and  
• Data processing.  
 
Since the charges for the individual services (i.e., voicemail, information services, 
and/or computer services) provided are not separately stated, it is not possible to 
segregate nontaxable services from potentially taxable services.  



 
 
GIL REQUEST  
 
We request a GIL from the Illinois Department of Revenue providing information 
regarding the aforementioned issues related to the taxability of interpersonal 
companionship services provided by Company Y.  
 
***** 
 
If you have any additional questions regarding this GIL request, please do not hesitate 
to contact me.  

 
 
DEPARTMENT’S RESPONSE 

 
The Department’s regulations for the Telecommunication Excise Tax are set forth at 86 Ill. 

Adm. Code Part 495.  Section 495.100 regarding the Meaning of “Gross Charges” addresses the 
taxation of many of the services you mention.  Also, the information provided in ST 97-0607-GIL is 
still correct. 

 
The Department’s regulation at 86 Ill. Adm. Code 495.140(a) provides that [o]n and after 

January 1, 2001, prepaid telephone calling arrangements shall not be considered telecommunications 
subject to the Telecommunications Excise Tax. (Sections 3 and 4 of the Act) "Prepaid telephone 
calling arrangements" means the right to exclusively purchase telephone or telecommunications 
services that must be paid for in advance and enable the origination of one or more intrastate, 
interstate, or international telephone calls or other telecommunications using an access number, an 
authorization code, or both, whether manually or electronically dialed, for which payment to a retailer 
must be made in advance, provided that, unless recharged, no further service is provided once that 
prepaid amount of service has been consumed. Prepaid telephone calling arrangements include the 
recharge of a prepaid calling arrangement. For purposes of this Section, "recharge" means the 
purchase of additional prepaid telephone or telecommunications services whether or not the 
purchaser acquires a different access number or authorization code. For purposes of this Section, 
"telecommunications" means that term as defined in Section 2 of the Telecommunications Excise Tax 
Act [35 ILCS 630]. "Prepaid telephone calling arrangement" does not include an arrangement 
whereby a customer purchases a payment card and pursuant to which the service provider reflects 
the amount of the purchase as a credit on an account for a customer under an existing subscription 
plan. (Section 2 of the Act) 

 
It is not clear to us what services are being sold via the 900 number.  (For general information 

regarding 900 numbers subject to the Telecommunications Excise Tax, we refer you to the 
Department’s regulations at 86 Ill. Adm. Code 495.100.)  If the services being sold do not include 
telecommunications, the charges for these services are not subject to tax.  If the services sold include 
telecommunications, the charges for these telecommunications services are subject to tax.  If the 
telecommunications charges are not disaggregated from other service charges, the full amount is 
subject to tax.  Generally, the purchase of blocks of time (minutes, etc.) before the 
telecommunications are provided would be considered prepaid telephone calling arrangements and 
would be subject to sales tax rather than Telecommunications Excise Tax. 

 
I hope this information is helpful.  If you require additional information, please visit our website 

at www.ILTAX.com or contact the Department’s Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. If 



 
you are not under audit and you wish to obtain a binding PLR regarding your factual situation, please 
submit a request conforming to the requirements of 2 Ill. Adm. Code 1200.110 (b).  
 

Very truly yours,  
 
 

Martha P. Mote 
Associate Counsel 

 
MPM:msk 
 


