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General Information Letter:  Nexus issues are not a proper subject for letter ruling. 
 
October 7, 2008 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated September 12, 2008 in which you state the following: 
 

CORPORATION1, Inc., an STATE corporation, (TIN XX-XXXXXXX) is an insurance agency 
with locations in STATE1 and STATE2.  I wish to determine if we have nexus in your state for 
corporate income taxes.  We have been filing Form IL-1120 and filed a final return for 2007 
since effective 1/1/2008, the parent company became an S corporation and all 2008 tax 
returns will be filed under the parent company name and TIN. 
 
Your website states that you do not have a nexus questionnaire.  I have read Illinois 
Department of Revenue Regulation Title 86, Part 100, Section 100.9720 on Nexus.  Each state 
interprets Public Law 86-272 differently and my review of the IL Section 100.9720 does not 
answer the question of nexus for our company. 
 
I called the IL Dept. of Revenue Customer Assistance line and was advised to send a letter to 
Legal Services describing CORPORATION1’s business in Illinois to get a determination on 
nexus. 
 
CORPORATION1, Inc. is an independent insurance agency.  We represent many insurance 
carriers and we work with our business clients to put together a program of insurance 
coverage that matches their need for property and casualty risk management.  While most of 
our business is with companies based in the Southwest, we have a program that is approved 
by CORPORATION2 for CORPORATION2 franchise owner-operators nationwide.  The 
revenue that we have been reporting as Illinois revenue is commissions paid to us by 
insurance carriers for the policies we write on Illinois CORPORATION2 locations.  We do not 
visit client locations in Illinois although our management team visits your state for meetings 
with COMPANY, one of our carriers, and with CORPORATION2 executives.  We do not have 
a location in your state.  We do not have employees in your state. 
 
Our business contact with Illinois clients is transacted via telephone, email, fax, and mail.  
Proposals are emailed or faxed to potential clients.  Our representatives in STATE1 use the 
telephone to call potential clients but all orders must be received in writing.  We accept written 
orders via mail, email or fax. 

  
According to the Department of Revenue (“Department”) regulations, the Department may issue only 
two types of letter rulings:  Private Letter Rulings (“PLR”) and General Information Letters (“GIL”).  
The regulations explaining these two types of rulings issued by the Department can be found in 2 
Ill.Adm.Code §1200, or on the website http://www.tax.illinois.gov/LegalInformation/regs/part1200. 
 
Due to the nature of your inquiry and the information presented in your letter, we are required to 
respond with a GIL.  GILs are designed to provide background information on specific topics.  GILs, 
however, are not binding on the Department. 
 
Section 201 of the Illinois Income Tax Act (“IITA”), 35 ILCS 5/101 et seq, imposes a tax measured by 
net income on taxpayers for the privilege of earning or receiving income in this State.  The Due 
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Process and Commerce Clauses of the Federal Constitution limit the power of Illinois to subject 
foreign taxpayers to Illinois tax.  The Due Process Clause requires that there exist some minimum 
connection between a state and the person, property, or transaction it seeks to tax (Quill Corp. v. 
North Dakota, 504 U.S. 298, 112 S.Ct. 1904 (1992)).  Similarly, the Commerce Clause requires that 
the tax be applied to an activity with a substantial nexus with the taxing state.  Id. 
 
You ask whether your S corporation has nexus with the State of Illinois as a result of receiving 
commissions paid for insuring various Illinois CORPORATION2 locations and sending management 
teams for meetings with an insurance carrier and CORPORATION2 executives.  The question of 
nexus is highly fact-dependent.  Therefore, the Department does not issue rulings regarding whether 
a taxpayer has nexus with the State.  Such a determination can only be made in the context of an 
audit where a Department auditor has access to all relevant facts and circumstances. 
 
The facts recited in your letter indicate that CORPORATION1, Inc. will be required to apportion the 
commission income to Illinois.  This is because the sale of insurance for various Illinois 
CORPORATION2 locations are viewed as sales of services received in this State.  Based on the 
information in your letter, IITA Section 304(a)(3)(C-5)(iv) is most applicable to your situation.  
Accordingly, rather than asking whether your S corporation has nexus, a more pertinent question is 
whether the services provided by CORPORATION1, Inc. are received in Illinois.   IITA Section 
304(a)(3)(C-5)(iv) states as follows: 
 

(C-5) For taxable years ending before December 31, 2008, sales, other than sales governed 
by paragraphs (B), (B-1), and (B-2), are in this State if: 
 

… 
 
(iv) Sales of services are in this State if the services are received in this State.   
For the purposes of this section, gross receipts from the performance of services  
provided to a corporation, partnership, or trust may only be attributed to a state  
where that corporation, partnership, or trust has a fixed place of business.  If the  
state where the services are received is not readily determinable or is a state  
where the corporation, partnership, or trust receiving the service does not have a  
fixed place of business, the services shall be deemed to be received at the  
location of the office of the customer from which the services were ordered in the  
regular course of the customer’s trade or business.  If the ordering office cannot  
be determined, the services shall be deemed to be received at the office of the  
customer to which the services are billed.  If the taxpayer is not taxable in the  
state in which the services are received, the sale must be excluded from both the  
numerator and the denominator of the sales factor.  … 

 
Your letter states that your management team visits with your insurance carrier and 
CORPORATION2 executives in Illinois.  Although your letter does not specify what these meetings 
are about, your letter does state that your company puts “together a program of insurance coverage 
that matches their need for property and casualty risk management.”  You further state that “Illinois 
revenue is commissions paid to [you] by insurance carriers for the policies [you] write on Illinois 
CORPORATION2 locations.”  Pursuant to IITA Section 304(a)(3)(C-5)(iv), the Illinois Department of 
Revenue takes the position that where the subject matter of the service is real property, the service is 
received in the State in which the real property is located.  Thus, income from the insurance services 
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provided to Illinois CORPORATION2 locations will be allocable to Illinois.  As long as 
CORPORATION1, Inc. continues to sell insurance coverage for various Illinois business locations, 
Illinois returns shall be filed with the Illinois Department of Revenue.  
 
As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of policy 
that either applies, interprets or prescribes tax law.  It is not binding on the Department.  Should you 
have additional questions, please do not hesitate to contact our office. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Heidi Scott 
Staff Attorney -- Income Tax 
 


