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General Information Letter:  In the provision in IITA Section 304(a)(3)(C-5)(iii)(a) 
regarding a dealer in an item of tangible personal property , the phrase “within the 
meaning of Section 475” clarifies the meaning of “dealer.” 

 
September 19, 2008 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated August 7, 2008, in which you request a General Information 
Letter (GIL). A GIL is designed to provide general information, is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department. See 86 Ill. Adm. Code 1200.120(b) and (c), which may be 
accessed from the Department’s web site at www.ILtax.com.   
 
Your letter states as follows: 
 

This letter is a follow-up to your response dated August 1, 2008 to my GIL request dated July 
1, 2008. The purpose of this follow-up is to clarify certain aspects of your response to my GIL 
request. 
 
Under Section 304(a)(3)(C-5)(iii)(a) of the Illinois Income Tax Act (“Act”), it states that: “In the 
case of a taxpayer who is a dealer in the item of intangible personal property within the 
meaning of Section 475 of the Internal Revenue Code, the income or gain is received from a 
customer in this state.” Under the last antecedent rule, the qualifying phrase “within the 
meaning of Section 475” modifies the phrase “the item of intangible personal property” or 
“intangible personal property.” Illinois Bell Telephone v. Allphin, 93 Ill.2d 241 (1982); Edward 
Don & Co. v. Zagel, 95 Ill. App. 3d 589 (1st Dist. 1981). 
 
Therefore, under this Section, if the item of intangible personal property is the type covered 
within the meaning of Section 475 of the Internal Revenue Code (“Code”), the income or gain 
from such property will be sourced to the location the customer receives such property if the 
seller of such property is a dealer in such property. 
 
Section 475 of the Code specifically states that it applies to dealers in securities. I.R.C. § 475. 
“Security” is defined in Section 475 as: 
 
(A) the share of stock in a corporation; 
 
(B) partnership or beneficial ownership interest in a widely held or publicly traded partnership 
or trust; 
 
(C) note, bond, debenture, or other evidence of indebtedness; 
 
(D) interest rate, currency, or equity notional principal contract; 
 
(E) evidence of an interest in, or a derivative financial instrument in, any security described in 
subparagraph (A), (B), (C), or (D), or any currency, including any option, forward contract, 
short position, and any similar financial instrument in such a security or currency; and 
 
(F) position which – 
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 (i) is not a security described in subparagraph (A), (B), (C), (D), or (E), 
 
 (ii) is a hedge with respect to such a security, and 
 

(iii) is clearly identified in the dealer’s records as being described in this subparagraph 
before the close of the day on which it was acquired or entered into (or such other time 
as the Secretary may by regulations prescribe). 
 

As the above indicates, the only item of intangible personal property that Section 475 of the 
Code applies to are securities sold by dealers in such securities. As a result, sellers of 
intangible memberships in benefit and service programs would not be selling securities 
covered by Section 475 of the Code. 
 
Based on the above, we are unclear whether you are concluding that memberships in such 
clubs are in substance “securities” under Section 475 of the Code or whether it is the Illinois 
Department of Revenue’s position that any intangible personal property sold by dealers in such 
property are sourced under Section 304(a)(3)(C-5)(iii)(a) to the location the customer receives 
such property notwithstanding the fact that Section 475 only applies to securities. 
 
Can you please clarify this for us. 
 

 
RULING 
 
Section 304(a)(3)(C-5)(iii) of the Illinois Income Tax Act (“IITA” ; 35 ILCS 5/304(a)(3)(C-5)) states: 
 

(iii) In the case of interest, net gains (but not less than zero) and other items of income from 
intangible personal property, the sale is in this State if: 

 
(a) in the case of a taxpayer who is a dealer in the item of intangible personal property 
within the meaning of Section 475 of the Internal Revenue Code, the income or gain is 
received from a customer in this State. For purposes of this subparagraph, a customer 
is in this State if the customer is an individual, trust or estate who is a resident of this 
State and, for all other customers, if the customer’s commercial domicile is in this State. 
Unless the dealer has actual knowledge of the residence or commercial domicile of a 
customer during a taxable year, the customer shall be deemed to be a customer in this 
State if the billing address of the customer, as shown in the records of the dealer, is in 
this State; or 
 
(b) in all other cases, if the income-producing activity of the taxpayer is performed in this 
State or, if the income-producing activity of the taxpayer is performed both within and 
without this State, if a greater proportion of the income-producing activity of the taxpayer 
is performed within this State than in any other state, based on performance costs. 
 

Whether gross receipts from sales of intangible personal property under IITA Section 304(a)(3)(C-
5)(iii) are assigned to Illinois for sales factor purposes depends on whether the taxpayer “is a dealer 
in the item of intangible personal property within the meaning of Section 475 of the Internal Revenue 
Code.” Section 475 of the Internal Revenue Code does not define the term “intangible personal 
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property.” Section 475(c)(1) defines the term “dealer in securities” as a taxpayer that: 
 

(A) regularly purchases securities from or sells securities to customers in the ordinary course 
of a trade or business; or 
 
(B) regularly offers to enter into, assume, offset, assign or otherwise terminate positions in 
securities with customers in the ordinary course of a trade or business.  
 

Accordingly, if the taxpayer is a dealer within the meaning of IRC Section 475, the gross receipts are 
assigned to Illinois under IITA Section 304(a)(3)(C-5)(iii)(a) if the customer is in Illinois. If the taxpayer 
is not a dealer within the meaning of IRC Section 475, the gross receipts are assigned to Illinois 
under Section 304(a)(3)(C-5)(iii)(b) if the income-producing activity is in Illinois. For this purpose, a 
taxpayer is a dealer with respect to an item of intangible personal property if the taxpayer is actually a 
dealer with respect to the item under IRC Section 475, or would be a dealer with respect to the item 
under IRC Section 475 if the item were a security as defined in IRC Section 475(c)(2). This is 
consistent with the purpose of IITA Section 304(a)(3)(C-5)(iii) to create a dichotomy between 
taxpayers that are in the business of selling the particular item of intangible property and taxpayers 
not in such business. The purpose of the Section is not to create a customer-based sourcing rule only 
for dealers in securities, while leaving other taxpayers, including those whose business it is to sell the 
particular intangible item, to apply the income-producing activity test. Taxpayers in the business of 
selling a certain intangible item assign gross receipts based on the location of their customers, while 
taxpayer’s not in the business of selling such item assign gross receipts based on the income-
producing activity. 
 
The Department’s letter of August 1, 2008 concluded that the taxpayer described therein must assign 
its gross receipts from sales of membership interests under IITA Section 304(a)(3)(C-5)(iii)(a) 
because the taxpayer is in the trade or business of selling membership interests. The conclusion is 
not based on a determination that the membership interests constitute securities as defined under 
IRC Section 475(c)(2). For purposes of IITA Section 304(a)(3)(C-5)(iii)(a), the taxpayer is a dealer 
with respect to membership interests within the meaning of IRC Section 475 because the taxpayer 
would be a dealer under such section with respect to the membership interests if the membership 
interests were the meaning of securities under Section 475(c)(2). 
 
As stated above, this is a GIL. A GIL does not constitute a statement of policy that applies, interprets 
or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. If you have questions regarding 
this GIL you may contact Legal Services at (217) 782-7055. If you have further questions related to 
Illinois income tax laws, visit our website at www.revenue.state.il.us or contact the Department’s 
Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
Brian L. Stocker 
Staff Attorney (Income Tax) 


