
IT 08-0022-GIL  07/16/2008  APPORTIONMENT – SALES FACTOR 
 

General Information Letter:  Application of sales factor statute effective in 2008 to 
service provider explained. 

 
July 16, 2008 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated June 1, 2008 in which you request a letter ruling. The nature of 
your request and the information provided requires that we respond with a General Information Letter 
(GIL). A GIL is designed to provide general information, is not a statement of Department policy and 
is not binding on the Department. See 2 Ill. Adm. Code § 1200.120(b) and (c), which may be 
accessed from the Department’s web site at www.ILtax.com. The following information relates to 
Illinois income tax. Your request in regard to Illinois sales tax has been forwarded to the Sales and 
Excise Tax Division and will be addressed by a separate ruling. 
 
Your letter states as follows: 
 

I am writing on behalf of my client and respectfully request a determination as to whether my 
client would be liable for sales tax and/or income tax in your state in the following situation: 
 
My client (hereinafter referred to as “T” or “Taxpayer”) operates a call center located outside of 
your state to facilitate the completion of maintenance work for a variety of national customers 
(hereinafter referred to as “R” or “Retailer”). R owns or rents real property in multiple states 
throughout the country. T accepts phone calls from R for maintenance service requests at the 
R’s location. T then uses a proprietary software product to locate an outside vendor 
(hereinafter referred to as “V” or “Vendor”) in that area that will provide the best service at the 
most reasonable price. V performs the service and bills T for the work performed including 
sales tax where applicable. T bills R for the work performed at the price charged by V plus an 
agreed-upon markup. The mark-up is intended to reimburse T for the work performed in 
locating V and ensuring that the work was performed to R’s satisfaction. 
 
T does not have any physical presence and employees of T do not travel into this state for any 
reason. All orders for service are handled by T’s call center operators located outside of your 
state. 
 
Please site the references in the general laws and/or regulations of your state that support 
your answer. Also, please comment on any de-minimis rules that would limit the application of 
the above laws based upon the amount of revenue generated from work performed in your 
state. 
 

RULING 
 
The determination whether a taxpayer has nexus with Illinois is extremely fact-specific. Therefore, the 
Department does not issue rulings regarding whether a taxpayer has nexus with the State. For 
information regarding nexus, see Department of Revenue Regulations Section 100.9720 (accessible 
from the Department’s web site). In addition, the following general information may be provided. 
 
The United States Constitution limits a state’s power to subject to income tax foreign corporations and 
other nonresidents. The Due Process Clause requires that there exist some minimum connection 
between a state and the person, property, or transaction the state seeks to tax. (Quill Corp. v. N. 
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Dakota, 504 U.S. 298 (1992)) The Commerce Clause requires that a state’s tax be applied only to 
activities with a substantial nexus to the taxing state. (Id.) In the case of foreign corporations, Illinois 
may assert nexus to tax unless the corporation falls under the protection conferred by Public Law 86-
272. (15 U.S.C. § 381) Public Law 86-272 precludes a state from subjecting a nondomiciliary 
corporation to a net income tax where such corporation’s only activities within the state for the taxable 
year consist of solicitation activities for sales of tangible personal property. 
 
Note, however, that aside from the question of nexus is the issue of whether or not there is any 
income tax liability imposed under the Illinois Income Tax Act (“IITA” ; 35 ILCS 5/101 et seq.). A 
nonresident is liable for Illinois income tax under IITA Section 201 if it derives “net income” as defined 
under IITA Section 202. IITA Section 202 defines net income as that portion of the taxpayer’s “base 
income,” as defined in Section 203, which is allocated or apportioned to Illinois under the provisions 
of Article 3 of the IITA, less certain deductions. The above provisions may be accessed from the 
Department’s web site. 
 
Base income that constitutes nonbusiness income is allocated to Illinois under IITA Sections 
301(c)(2) and 303. Base income that constitutes business income is apportioned to Illinois under IITA 
Section 304. IITA Section 304(a) provides for taxable years ending on or after December 31, 2000 
that the apportionment factor for a nonresident deriving business income from Illinois and one or 
more other states (other than an insurance company, financial organization, or transportation 
company) shall be equal to its sales factor. Section 304(a)(3)(A) defines the sales factor as a fraction, 
the numerator of which is the total sales of the person in Illinois during the taxable year, and the 
denominator of which is the total sales of the person everywhere. For taxable years ending before 
December 31, 2008, sales other than sales of tangible personal property are assigned to Illinois for 
apportionment factor purposes if the income-producing activity that gave rise to the receipts is 
performed wholly in Illinois, or the income-producing activity is performed in Illinois based on costs of 
performance. Department regulations define the term “income-producing activity” to mean the 
transactions and activity directly engaged in by the person in the regular course of its trade or 
business for the ultimate purpose of obtaining gains or profits. However, such activity does not 
include transactions and activities performed on behalf of a person, such as those conducted on its 
behalf by an independent contractor. 86 Ill. Adm. Code 100.3370(c)(3)(A). 
 
In this case, assuming that all of your client’s income is business income derived from the activities as 
described in your letter, none of your client’s income would be apportioned to Illinois for taxable years 
ending prior to December 31, 2008.  Since all of the client’s income-producing activities are 
performed outside of Illinois, the client does not derive any Illinois net income and therefore has no 
Illinois income tax liability. 
 
For taxable years ending on and after December 31, 2008, sales of services are generally assigned 
to the numerator of the Illinois apportionment factor if the services are received in Illinois. 35 ILCS 
5/304(a)(3)(C-5)(iv). However, in the case of services provided to a corporation, partnership, or trust, 
sales of services may only be attributed to Illinois if the corporation, partnership, or trust has a fixed 
place of business in Illinois. Id. In addition, if the state where the services are received is not readily 
determinable or is a state where a recipient corporation, partnership, or trust does not maintain a 
fixed place of business, the services are deemed received at the location of the office of the customer 
from which the services were ordered, or if the ordering office cannot be determined, at the office of 
the customer to which the services are billed. Id. Finally, where a taxpayer is not taxable in a state in 
which the services are received, the sale must be excluded from both the numerator and denominator 
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of the sales factor. Id. 
 
As stated above, this is a GIL. A GIL does not constitute a statement of policy that applies, interprets 
or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Brian L. Stocker 
Associate Counsel (Income Tax) 
 


