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General Information Letter:  Reduction in tax liability payable to another state, resulting 
in a decrease in the credit allowed for taxes paid to other states, does not open a new 
limitations period in the manner of a federal change. 

 
July 8, 2008 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated May 5, 2008, in which you request a General Information 
Letter (GIL). A GIL is designed to provide general information, is not a statement of Department policy 
and is not binding on the Department. See 86 Ill. Adm. Code 1200.120(b) and (c), which may be 
accessed from the Department’s web site at www.ILtax.com. 
 
Your letter states as follows: 
 

Mr. X is an individual and an Illinois resident for income tax purposes for all relevant tax years. 
In 2002, Mr. X also paid income tax to a foreign state (“State Y”). Mr. X timely filed his 2002 
Illinois resident income tax return (Form IL-1040), and properly took a foreign tax credit, 
pursuant to Illinois Income Tax Act Section 601(b)(3), for the amount of income tax paid to 
State Y. During the first half of 2005, State Y audited Mr. X, and assessed additional income 
tax, which he paid at that time. Later in 2005, Mr. X amended his 2002 Illinois Form IL-1040 to 
reflect the additional tax he paid to State Y by increasing the amount of his foreign tax credit. 
Based on the amended Illinois return, Mr. X received a refund from Illinois. 
 
Due to a 2007 State Y ruling clarifying a law that affected Mr. X’s 2002 State Y tax liability, Mr. 
X timely applied for a refund of the full amount of taxes paid to State Y for 2002 (both the taxes 
paid with the original nonresident return and the taxes paid on the 2005 State Y audit). In 
2008, State Y partially granted Mr. X’s request for refund of taxes paid to State Y for the 2002 
tax year. 
 
The question I would like you to answer is whether Mr. X must now amend his 2002 Illinois 
resident income tax return to reflect the reduction in the foreign tax credit for taxes paid to 
State Y. We believe that since the three-year statute of limitations for assessment of additional 
Illinois tax for 2002 has run, Mr. X is not required to amend his 2002 Illinois return. This 
contention is also based on our belief that the filing of the Illinois amended return in 2005 did 
not restart or extend the statute of limitations on assessment of additional tax for the 2002 
year. 
 
Although we have not been able to find any cases or rulings addressing this question 
specifically, there are Illinois rulings dealing with the opposite situation, i.e. where a taxpayer 
requested an Illinois refund after the expiration of the Illinois three-year statute of limitations for 
taxes paid to a foreign state. And in those rulings, it was held that the taxpayer’s refund claims 
were time-barred. For example, in one ruling, the Illinois resident taxpayers received a notice 
of deficiency from North Dakota regarding income with respect to which the taxpayers already 
paid Illinois income tax. The Illinois Department of Revenue (“DOR”) indicated that the Illinois 
foreign tax credit was available to ameliorate double taxation, but that the taxpayer could only 
claim a refund from Illinois for taxes already paid to Illinois if the three-year statute of 
limitations for doing so was still open. 
 
Thus, if the taxpayers cannot obtain a refund for foreign taxes paid following the expiration of 
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the statute of limitations, we would also assume that they are not required to pay additional 
taxes as a result of a foreign tax refund if the three-year period for filing an Illinois amended 
return has expired. Here, therefore, we believe that even though State Y refunded the amount 
of tax that Mr. X paid to State Y for the 2002 tax year, Mr. X is not required to file an amended 
Illinois return for the 2002 tax year. We are asking you to confirm this conclusion in a General 
Information Letter. 
 

 
RULING 
 
Section 601(b)(3) of the Illinois Income Tax Act (“IITA”; 35 ILCS 5/601(b)(3)), allows Illinois residents 
a credit equal to the aggregate amount of tax which is imposed upon or measured by income and 
which is paid by a resident for a taxable year to another state or states on income which is also 
subject to tax under the IITA. Department Regulations Section 100.2197(c)(3) (86 Ill. Adm. Code 
100.2197(c)(3)) states that because the Section 601(b)(3) credit is allowed for taxes paid for the 
taxable year, rather than for taxes paid in or during the taxable year: 
 

Any increase or decrease in the amount of tax paid to another state for a taxable year, as the 
result of an audit, claim for refund, or other change, shall increase or decrease the amount of 
credit for that taxable year, not for the taxable year in which the increase or decrease is paid or 
credited. 
 

In addition, Regulations Section 100.2197(g)(1) states: 
 

Any person claiming the credit under IITA Section 601(b)(3) shall attach a statement in support 
thereof and shall notify the Director of any refund or reductions in the amount of tax claimed as 
a credit under IITA Section 601(b)(3) all in such manner and at such time as the Department 
shall by regulations prescribe. No credit shall be allowed under this Section for any tax paid to 
another state nor shall any item of income be included in base income subject to tax in that 
state except to the extent the amount of such tax and income is evidenced by the following 
documentation attached to the taxpayer’s return (or, in the case of an electronically filed return, 
to the taxpayer’s Form IL-8453, Illinois Individual Income Tax Electronic Filing Declaration), 
amended return or claim for refund:  
 
(1) Unless otherwise provided in this subsection (g), a taxpayer claiming the credit must 

attach a copy of the tax return filed for taxes paid to the other state or states to the 
taxpayer’s Illinois income tax return, Form IL-8453, amended return or claim for refund. 

 
Under this provision, taxpayers who claimed a credit under IITA Section 601(b)(3) for taxes paid to 
another state must file an amended return where all or part of the creditable tax paid to the other state 
or states is refunded in order to report the accompanying reduction to the allowable credit. 
 
IITA Section 905(a) states, in general, that a notice of deficiency shall be issued no later than 3 years 
after the date the return was filed, and that no deficiency may be assessed or collected with respect 
to the year for which the return was filed unless such notice is issued within that 3-year period.  For 
purposes of this rule, Department Regulations Section 100.9320(h) provides that a return filed before 
the last day prescribed by law for filing (including any extensions of time for filing) shall be deemed 
filed on such last day. The last day prescribed by law for filing returns shall take into account any 
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automatic extensions of time for filing.  
 
IITA Section 905(g) states that in the case of an erroneous refund of tax, a notice of deficiency may 
be issued at any time within 2 years from the making of such refund, or within 5 years if any part of 
the refund was induced by fraud or material misrepresentation. The amount of any proposed 
assessment set forth in a notice issued under IITA Section 905(g) is limited to the amount of the 
erroneous refund. 
 
In this case, although Mr. X is required under Regulations Section 100.2197(g) to file an amended 
return reducing the amount of the claimed Section 601(b)(3) credit, the Department is precluded 
under IITA Section 905 from issuing a notice of deficiency for either the increased 2002 tax resulting 
from the credit reduction or the 2005 erroneous refund. 
 
As stated above, this is a GIL. A GIL does not constitute a statement of policy that applies, interprets 
or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. If you have questions regarding 
this GIL you may contact Legal Services at (217) 782-7055. If you have further questions related to 
Illinois income tax laws, visit our website at www.revenue.state.il.us or contact the Department’s 
Taxpayer Information Division at (217) 782-3336. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Brian L. Stocker 
Staff Attorney (Income Tax) 
 
 


